Υγεία

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά: Δεν γνωρίζουμε ακόμα την προέλευση

Έξαρση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, γεγονός που έχει σημάνει γενικό συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές. Για τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. 

«Η Μεγάλη Βρετανία άρχισε να δημοσιεύει ότι αντιμετώπισε κάποια κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, συγκεκριμένα στα μικρά παιδιά. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 3-5 ετών. Πρόκειται για σοβαρή ηπατίτιδα ενώ σε κάποια παιδιά χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας το πρωί της Μ. Τρίτης (19.04.2022) στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

Και πρόσθεσε: «Τώρα βλέπουμε κρούσματα και σε άλλα κράτη, Ολλανδία και Αμερική και έτσι κλίνει η επιστημονική κοινότητα προς το να είναι κάποια λοίμωξη, κάτι που μεταδίδεται, εφόσον υπάρχει διασπορά. Οι γνωστές ηπατίτιδες όπως η Β και η Α για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια δεν έχουν εντοπιστεί σε αυτά τα κρούσματα».

«Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς εδώ, ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο είμαστε σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα» ανέφερε ο Θεοκλής Ζαούτης.

Ακούστε εδώ αναλυτικά:

«Νέο κύμα το φθινόπωρο, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση»

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σχολίασε επίσης και την εκτίμηση κάποιων ειδικών για νέο κύμα το φθινόπωρο με την εμφάνιση μιας πιο θανατηφόρας μετάλλαξης κορονοϊού. «Ότι θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι πολύ πιθανό, το ότι θα έρθει μια πιο θανατηφόρα μετάλλαξη δεν νομίζω ότι το ξέρει κάποιος, πρέπει όμως να είμαστε σε εγρήγορση. Βλέπουμε πάντως τον ιό ότι πηγαίνει προς το πιο μεταδοτικό και πιο ήπιο» σημείωσε.

Όσον αφορά στους θανάτους λόγω κορονοϊού και την καταγραφή τους, ο Θεοκλής Ζαούτης εξήγησε ότι στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, χρησιμοποιούμε τον ορισμό του ΠΟΥ που μετράμε όλους τους θανάτους, ανεξάρτητα αν έχουν καρδιακό επεισόδιο ή κάτι άλλο, από την στιγμή που έχουν covid, καταγράφονται ως θάνατοι από covid. Τον τρόπο αυτό καταγραφής των θανάτων, ορισμένα κράτη τον άλλαξαν στην πορεία, επομένως δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με τους αριθμούς που ανακοινώνουν άλλα κράτη, εκτός από τον δείκτη της υπερβάλλουσας θνητότητας που αποτελεί τον πιο αντικειμενικό δείκτη και στον συγκεκριμένο δείκτη, η χώρα μας είναι σε καλό σημείο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τη χαλάρωση των μέτρων

Σε ό,τι έχει να κάνει με την χαλάρωση των μέτρων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε πως στηρίζεται στα δεδομένα, στον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, στο γεγονός ότι το στέλεχος Όμικρον δεν προκαλεί αύξηση στις νοσηλείες, ενώ και το ότι θα περνάμε περισσότερο χώρο σε εξωτερικούς χώρους από τον Μάιο, συνηγορούν στην χαλάρωση. «Από την εμπειρία μας τα προηγούμενα καλοκαίρια βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια μερική κανονικότητα και αναμένουμε ποια θα είναι τα δεδομένα τον Σεπτέμβριο που θα επανεξεταστούν τα μέτρα» προσέθεσε.

Συμπλήρωσε δε, πως θα πρέπει στο μέλλον επειδή έχουμε την παραλλαγή Όμικρον και επειδή έχει διαμορφωθεί ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας, να μετράμε σαν σκληρούς δείκτες, που οδηγούν στις αποφάσεις που παίρνουμε σαν δημόσια υγεία, μόνο τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

«Ανησυχητικές οι εικόνες στην Σανγκάη»

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε και στις εικόνες από το σκληρό lockdown στην Σανγκάη, σημειώνοντας ότι: «Όλοι γνωρίζουμε ότι η Κίνα είναι μια πιο κλειστή κοινωνία απ’ ό,τι είμαστε εδώ». «Αυτές οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σαγκάη έχουν ανησυχήσει και εμάς αλλά και την διεθνή κοινότητα» τόνισε ο Θεοκλής Ζαούτης, λέγοντας πως γενικότερα η Ασία είχε πολύ αυστηρά μέτρα και είχαν σχεδόν μηδενικό κρουσμάτων.

Ωστόσο η εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων, εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση κρουσμάτων σε κάποια φάση. «Αυτό που έχουμε πάρει σαν μάθημα παγκοσμίως είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί. Δηλαδή κάποια κράτη είχαν μηδενικά κρούσματα νωρίς, κάποια είχαν προς την μέση και κάποια προς το τέλος, αυτό που βλέπουμε και έχει γραφτεί στην βιβλιογραφία ήδη είναι ότι κάποια στιγμή ισορροπούν όλα τα κράτη στο ίδιο επίπεδο».

Σχετικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σε παγκόσμιο επίπεδο για το τι μπορεί να συμβαίνει στην Σαγκάη, ο Θεοκλής Ζαούτης τόνισε πως βάσει των δεδομένων που βγαίνουν από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή κάποιο άλλο δεδομένο ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. «Όλοι γνωρίζουμε ότι η Κίνα είναι μια πιο κλειστή κοινωνία απ’ ό,τι είμαστε εδώ και τα άλλα κράτη στην Δύση. Ό,τι στοιχεία έχουμε είναι αυτά που έχουν όλοι. Τουλάχιστον αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν τίθεται θέμα αυτή την στιγμή βάσει των δεδομένων πως υπάρχει μια καινούρια θανατηφόρα παραλλαγή» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα