Site icon NewsIT
08:16 | 10.06.22

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Σήμερα τα πρώτα SMS για δωρεάν μαστογραφία

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Σήμερα τα πρώτα SMS για δωρεάν μαστογραφία

Η τεχνολόγος-ακτινολόγος Δώρα Κακκαβά (Δ) υποβάλλει σε μαστογραφία γυναίκα αστυνομικό σε κινητή μονάδα της Αντικαρκινικής Εταιρίας στη Σχολή της Αστυνομίας, Αθήνα, Τετάρτη 08 Μαρτίου 2017. Η Γραμματεία Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρία πραγματοποίησαν δράση κατά του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες αστυνομικούς και τις συζύγους και μητέρες των αστυνομικών την Ημέρα της Γυναίκας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Newsit Newsroom

Τα πρώτα μηνύματα SMS στα κινητά τους τηλέφωνα αναμένεται να λάβουν σήμερα όλες οι γυναίκες από 65 έως 69 ετών, για να προγραμματίσουν την δωρεάν μαστογραφία τους.

Η δράση αναμένεται να επεκταθεί τις επόμενες εβδομάδες σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών και εντάσσεται στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού “Φώφη Γεννηματά”, που παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης (9/6) από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Συστηματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο «Σπύρος Δοξιάδης» γίνεται σήμερα, με πρώτο κατά σειρά τον καρκίνο του μαστού.

Το πρόγραμμα πήρε το όνομα της αείμνηστης προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, μιας γυναίκας που συνέδεσε το όνομά της με κοινωνικούς αγώνες για τη στήριξη των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο και η οποία, έχασε τελικά τη μάχη με τη νόσο στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Μηνύματα σε όλες τις γυναίκες άνω των 50

Οι πρώτες γυναίκες δικαιούχοι που θα λάβουν σήμερα SMS στα κινητά τους τηλέφωνα θα είναι για αρχή όσες έχουν ηλικία από 65 έως 69 ετών –Ελληνίδες και αλλοδαπές- και οι οποίες διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα λάβουν ειδοποίηση όλες οι γυναίκες άνω των 50, όπως διευκρινίζεται από το Υπουργείο Υγείας.

Τα sms ή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αποστέλλονται σταδιακά από τις μεγαλύτερες στις μικρότερες ηλικίες, σε όλες τις γυναίκες – δικαιούχους που διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση.

Τις πρώτες ειδοποιήσεις θα λάβουν σήμερα οι γυναίκες που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής.

“Επικοινωνήσαμε εμείς πρώτοι, με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία την οποία μας υπέδειξαν οι ειδικοί, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν αυτές τις εξετάσεις και στη συνέχεια να μπορέσουμε να τις παραπέμψουμε είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές δομές για να κάνουν την πρώτη μαστογραφία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποιες εξαιρούνται

Εξαιρούνται από τον προσυμπτωματικό έλεγχο όσες γυναίκες έχουν κάνει ψηφιακή μαστογραφία εντός του προηγούμενου έτους και όσες έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.

Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει στη συνέχεια να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mastografia.gov.gr, ώστε να προγραμματίσουν το δωρεάν ραντεβού τους σε ένα από τα 1.450 σημεία σε όλη την Ελλάδα, που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των γυναικών.

Απαραίτητη η άυλη συνταγογράφηση – Τι θα κάνουν όσες γυναίκες δεν την έχουν ενεργοποιήσει

Ειδοποίηση με μήνυμα θα λάβουν όσες γυναίκες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.

Συγκεκριμένα θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως ανέφερε αναλυτικά στην παρουσίαση του προγράμματος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Όσες γυναίκες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως δεν θα σταλούν όλα τα μηνύματα την ίδια ημέρα, ενώ όπως είπε, στην πορεία θα ενσωματωθούν στο πλαίσιο αυτό, επόμενες παθήσεις σε επόμενα προγράμματα.

Συγκεκριμένα, θα ακολουθήσει επέκταση του προγράμματος των προληπτικών εξετάσεων και σε άλλα είδη καρκίνων, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου με δικαιούχους 2.5 εκατομμύρια άνδρες, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας για 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, αλλά και επέκταση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

«Τα αμέσως επόμενα θα είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσει κανείς όλα αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία για να μπορέσει να επενδύσει στην κοινωνική πολιτική», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Και μετά τη μαστογραφία, τι;

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», θα υλοποιηθεί σε 1.450 σημεία εξέτασης πανελλαδικά (ιδιωτικές και δημόσιες δομές) και δεν περιλαμβάνει μόνο τη διενέργεια της δωρεάν εξέτασης της ψηφιακής μαστογραφίας.

Επιπροσθέτως, θα παρέχεται δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για κλινική εκτίμηση των αποτελεσμάτων, αλλά και την παροχή οδηγιών προς τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα.

Τέλος οι γυναίκες με υποψία κακοήθειας στη μαστογραφία τους θα μπορούν να προχωρούν σε περαιτέρω διερεύνηση και αποσαφήνιση των ευρημάτων, με τη διενέργεια δωρεάν υπερηχογραφήματος σε δημόσια ή ιδιωτική δομή.

“Αυτά συνταγογραφούνται αυτόματα από το σύστημα μόνο σε περίπτωση ευρήματος στη μαστογραφία, τα κριτήρια έχουν να κάνουν με την κατοχή ΑΜΚΑ, πρέπει να μπορεί κανείς να γραφτεί στο πρόγραμμα της άυλης συνταγογράφησης για να γίνει ενημέρωση”, είπε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και προέτρεψε το σύνολο των πολιτών να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία προσεγγίζει τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει τον εαυτό του, καθώς στην Ελλάδα ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου.

Καρκίνος του μαστού: Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο

Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες 50-69 ετών κάθε δύο χρόνια.

Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα έχει πραγματοποιήσει κατά το προηγούμενο έτος την εξέταση, δε συστήνεται να την πραγματοποιήσει ξανά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου.

Αν ωστόσο ο ιατρός συστήσει σε μια γυναίκα να διενεργεί συχνότερα εξέταση μαστογραφίας επειδή συντρέχουν άλλοι ειδικοί κλινικοί λόγοι, η γυναίκα μπορεί να την πραγματοποιήσει μέσω ΕΟΠΥΥ, με τη διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα.

Από το υπουργείο Υγείας διευκρινίζεται, πως το πρόγραμμα αφορά στον προληπτικό έλεγχο σε επίπεδο πληθυσμού και δεν αντικαθιστά ούτε σχετίζεται με την κλινική παρακολούθηση των γυναικών από τον ιατρό τους και τη διενέργεια εξετάσεων που παραγγέλλει ο ιατρός για αυτόν τον σκοπό μέσω ΕΟΠΥΥ.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version