Υγεία

Προσωπικός γιατρός: Η κυβέρνηση δίνει νέα κίνητρα στο θεσμό – Πόσοι πολίτες και γιατροί είναι εγγεγραμμένοι

Η κυβέρνηση δίνει φιλί της ζωής στον θεσμό του προσωπικού γιατρού με νέα κίνητρα για τους γιατρούς, μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης».

Ευθεία διασύνδεση του θεσμού του προσωπικού γιατρού με το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης» δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Το «realoded» του προσωπικού γιατρού αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα (18.10.2023) στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Δοξιάδη», που θα περιλαμβάνει τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων στους προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι έως το τέλος του χρόνου θα κληθούν να συμβάλλουν στην προσέλκυση ασθενών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου μέσω ενημέρωσης για την ανάγκη πρόληψης.

Το ζητούμενο μέσω της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι να υπάρξει ευθεία διασύνδεση της ΠΦΥ με την δημόσια Υγεία.

Αυτό σημαίνει διασύνδεση όλων των δομών της Πρωτοβάθμιας (Κέντρα Υγείας, ΤοΜΥ κλπ) με τους γιατρούς που αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού.

Επίσης, μεγάλο μέρος του σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ καταλαμβάνει το σχέδιο επικοινωνίας των επαγγελματιών υγείας με την κοινότητα.

Αναμένεται δηλαδή, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο παρέμβασης με κινητές ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) και μέσω αυτού, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα να είναι αυτή που θα προσεγγίζει τους πολίτες στις γειτονιές και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Γιατί αποτυγχάνει διαχρονικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα στην Ελλάδα

Μιλώντας στο συνέδριο Health IT, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε πως τη μεγάλη δυσκολία αναδιοργάνωσης της ΠΦΥ που υπάρχει στη χώρα μας από τη δεκαετία του ’80, αντιμετώπισε για πρώτη φορά πριν από 2 χρόνια, ο τότε γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και σήμερα υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η ομάδα του.

Κι αυτό γιατί ήταν ο πρώτος ο οποίος έθεσε τα θεμέλια του προσωπικού γιατρού και εγκατέστησε το πράγματι επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» εν μέσω πανδημίας.

Οι δυσκολίες στην πρωτοβάθμια, όπως πρόσθεσε, οφείλονται στις παγιωμένες αντιλήψεις για ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα υγείας και με την πάγια εστίαση στα δομικά και όχι στα λειτουργικά προβλήματα του συστήματος. Παραδέχθηκε μάλιστα, πως έχουμε ως χώρα πολύ δρόμο να διανύσουμε, παρά το γεγονός πως στον θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι σήμερα εγγεγραμμένοι χιλιάδες πολίτες.

Τέλος, σημαντική αλλαγή με στόχο την κατάλληλη στελέχωση της Πρωτοβάθμιας είναι η αλλαγή των σπουδών των επαγγελμάτων υγείας σε προπτυχιακό επίπεδο, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σημερινού κόσμου (μεταδιδόμενα και μη μεταδιδόμενα νοσήματα, κλιματική κρίση κ.ά.).

Ο «προσωπικός γιατρός» με αριθμούς

Σήμερα στον θεσμό του προσωπικού γιατρού έχουν ενταχθεί 4.901.546 πολίτες, ενώ υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιπλέον 1.557.686 διαθέσιμες κενές θέσεις για εγγραφή σε γιατρούς που δεν έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο εγγεγραμμένων πολιτών.

Μη εγγεγραμμένοι πολίτες είναι το 44,7% του πληθυσμού, ενώ εγγεγραμμένο είναι το 55,3%.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων πολιτών το 74,5% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 70 ετών.

Εγγεγραμμένοι στον θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι σήμερα 3.435 γιατροί, εκ των οποίων γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του ΕΣΥ είναι 2.224 και ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες, 1.211.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μεγαλύτερα «κενά» στην κάλυψη των πολιτών σημειώνονται σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ένα άλλο σημαντικό κενό στον θεσμό του προσωπικού γιατρού αποτελεί σήμερα η μη ένταξη παιδιών και εφήβων έως 17 ετών, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει παρόμοιες εξαγγελίες, οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη – Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα