Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Προβλήματα από τον αποκλεισμό των ιδιωτών γιατρών στη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων

Προβλήματα από τον αποκλεισμό των ιδιωτών γιατρών στη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων

Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από την εφαρμογή της άρσης της δυνατότητας συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς, και οι ίδιοι καταγγέλλουν πως οι πολίτες υφίστανται ήδη απίστευτη ταλαιπωρία. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχει προκληθεί -σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Άννα Μαστοράκου- με τα παιδιατρικά εμβόλια, με τους χρονίως πάσχοντες και όσους υποφέρουν από εποχικές ιώσεις και Covid-19.

Ο αποκλεισμός των ιδιωτών γιατρών από την συνταγογράφηση φαρμάκων, διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων σε ανασφάλιστους πολίτες από τις 15 Μαρτίου, έφερε ταλαιπωρία και δυσλειτουργίες, σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) και την πρόεδρό τους και αντιπρόεδρο του ΠΙΣ, Άννα Μαστοράκου.

Η διάταξη για την κατάργηση της δυνατότητας συνταγογράφησης από τους ιδιώτες είχε ψηφιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο έλαβε τρεις αναβολές στον χρόνο έναρξης εφαρμογής της λόγω της επιβάρυνσης των δημόσιων δομών από την πανδημία της COVID-19. Από τις 15 Μαρτίου, πάντως, άρχισε να εφαρμόζεται με πολλά προβλήματα, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Ήδη από τις πρώτες μέρες, χιλιάδες πολίτες αποκλείονται από την πρόσβασή τους σε πολύτιμες για την υγεία τους θεραπείες και εξετάσεις, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η ταλαιπωρία τους και να ξεχειλίζει η αγανάκτηση τους. Κι αυτό, καθώς τα ραντεβού στις δημόσιες δομές (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία -επείγοντα ή τακτικά ιατρεία), απαιτούν πάνω από δύο μήνες αναμονής.

Το πρόβλημα περιγράφει στο iatropedia.gr η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου. 

«Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στους ανασφάλιστους και ιδιαίτερα στους χρόνιους πάσχοντες, οι οποίοι χάνουν την πρόσβαση που είχαν παλιότερα στο σύστημα Υγείας μέσω του ιδιωτικού τομέα. Και στην φαρμακευτική αγωγή και στις εξετάσεις. Και φυσικά είμαστε σε μια πανδημία και έχουμε έξαρση γρίπης και αναπνευστικών νοσημάτων, που σημαίνει ότι πάρα πολύ ανασφάλιστοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αντιβιοτικά, αλλά και στα εμβόλια τα παιδιά», τονίζει η ίδια.

Το μέτρο, που εξαιρεί τους ιδιώτες γιατρούς από τη συνταγογράφηση, «καταστρατηγεί κάθε έννοια ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής- όπως και κάθε έννοια λογικής. Ο δε ιατρός του δημοσίου τομέα δεν είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφεί φάρμακα σε ασθενή που δεν γνωρίζει ή δεν έχει, εξετάσει», σύμφωνα με τους ίδιους τους γιατρούς.

Άννα Μαστοράκου: Στοπ στα εμβόλια των ανασφάλιστων παιδιών

Πολλοί ανασφάλιστοι με χρόνια νοσήματα δεν έχουν πλέον την απαραίτητη πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες, ενώ την ίδια στιγμή, δεν μπορούν καν να αγοράσουν τα φάρμακα με δική τους δαπάνη, διότι απαιτείται ηλεκτρονική ιατρική συνταγή (αντιβιοτικά – ψυχιατρικά φάρμακα).

Έτσι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, ουρολοίμωξη , ακόμα και covid-19, αλλά και όσοι έχουν επείγουσα ανάγκη ψυχιατρικής αγωγής δεν μπορούν να προμηθευτούν έγκαιρα τα φάρμακά τους, σύμφωνα με την κα. Μαστοράκου:

«Άνθρωποι με ψυχιατρικές παθήσεις, που χρειάζονται ψυχιατρικά φάρμακα και αγχολυτική αγωγή, δεν μπορούν να τα προμηθευτούν κι έτσι δημιουργείται ένα τεράστιο κενό στην περίθαλψη, τον εμβολιασμό και την πρόληψη πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι επίσης, οι ρευματοπαθείς, οι νεφροπαθείς κ.α. Έχασαν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα προμήθειας της φαρμακευτικής τους αγωγής», λέει.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει, επίσης, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΠΙΣ και με τη χορήγηση των παιδιατρικών εμβολίων:

«Τεράστιο είναι το θέμα με τα εμβόλια. Τα εμβόλια στα παιδιά τα έγραφαν οι παιδίατροι που τα έβλεπαν και τα παρακολουθούσαν παράλληλα. Τώρα τα εμβόλια δεν μπορούν να χορηγηθούν, γιατί το ραντεβού στις δημόσιες δομές είναι ένα δίμηνο – τρίμηνο πίσω», υπογραμμίζει.

Οι γιατροί υποστηρίζουν, επίσης, ότι το μέτρο είναι λάθος και για έναν ακόμη λόγο: για τον συνωστισμό που προκαλεί στις δημόσιες δομές εν μέσω πανδημίας:

«Όσο για το δημιουργούμενο συνωστισμό και την ένταση σε δημόσιες δομές, μπορεί να φαντάζει ασήμαντο στον εμπνευστή του μέτρου, αλλά η πανδημία απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως κάτι το ξεπερασμένο», σημειώνουν.
Η δέσμευση του υπουργού Υγείας να επανεξετάσει το θέμα

Οι γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη το Σάββατο (19/3) με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και έθεσαν υπόψη του τα προβλήματα.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει το θέμα και θα προχωρήσει στην εξαίρεση ειδικών κατηγοριών φαρμάκων και ασθενειών, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου:

«Ζητήσαμε από τον υπουργό τον κ. Πλεύρη να το πάρει πίσω το μέτρο. Και δεσμεύτηκε ότι θα εξειδικεύσει τις κατηγορίες αυτές που έχουν πέσει σε «κενό» και θα εξαιρεθούν. Και σ’ αυτούς τους ασθενείς  και στις υποπεριπτώσεις που διαπιστώθηκε μεγάλο κενό, θα συνεχίζουν οι γιατροί και τη συνταγογράφηση φαρμάκων και τη συνταγογράφηση εξετάσεων», καταλήγει η κα. Μαστοράκου.

Γιατί σταμάτησε η συνταγογράφηση των ανασφάλιστων σε ιδιώτες γιατρούς

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους μόνο από τις δημόσιες δομές, αποφασίστηκε από το υπουργείο Υγείας -σύμφωνα με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη- για να αποκλειστεί η πιθανότητα διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Όπως ανέφερε ο ίδιος από το βήμα της Βουλής στις αρχές του μήνα, από τη στιγμή που δόθηκε η δυνατότητα συνταγογράφησης στους ιδιώτες γιατρούς εμφανίστηκαν ξαφνικά 400.000 επιπλέον ΑΜΚΑ.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πλεύρης παρέθεσε στοιχεία με ενδείξεις για πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος λόγω ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως το 2018 (όταν οι δικαιούχοι έγραφαν φάρμακα μόνο σε δημόσιες δομές), η φαρμακευτική δαπάνη ανασφαλίστων ήταν 208 εκατομμύρια ευρώ. Το 2020, όμως, με την ένταξη και των ιδιωτών στη διαδικασία, έφτασε τα 308 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2021 εκτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα ΑΜΚΑ των ανασφάλιστων πολιτών αυξήθηκαν από 687.000 το 2018 σε 1.071.000 το 2019, την ώρα μάλιστα που δεν υπήρξε αντίστοιχη μείωση στους ασφαλισμένους που θα δικαιολογούσε αυτήν την αύξηση.

«Περίπου 400.000 ΑΜΚΑ που δεν υπήρχαν ως ανασφάλιστοι εμφανίστηκαν ως διά μαγείας όταν δώσατε τη δυνατότητα στους ιδιώτες», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή και κατέληξε:

«Ο ανασφάλιστος θα έχει πλήρως τη φαρμακευτική του κάλυψη, αλλά δεν θα πληρώνουμε φάρμακα ανθρώπων οι οποίοι είτε δεν είναι ανασφάλιστοι και χρησιμοποιούν ΑΜΚΑ ασφαλισμένου, είτε δεν βρίσκονται σε αυτήν εδώ την επικράτεια και πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος γι’ αυτούς».

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις