Το ψάρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική διατροφή και την παράδοση. Έχει σημαντική διατροφική αξία για τους παρακάτω λόγους.
* Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο:
* Καρδιοπάθειας
* Καταγμάτων (σπασίματα)
* Κατάθλιψης
* Εγκεφαλικού επεισοδίου
* Ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Επιπλέον μπορεί να συμβάλει στην προφύλαξη – πρόληψη εμφάνισης αρκετών χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το κύριο όφελος είναι πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.
Μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο (ΣΝ) ήταν 36% χαμηλότερη σε άτομα που ακολουθούν μια “μέτρια” λήψη λιπαρών τρώγοντας κάθε εβδομάδα ψάρια – που είναι πλούσια σε ωμέγα-3.
Εκτρεφόμενα τιλάπια περιέχουν μικρές ποσότητες ω-3 λιπαρά οξέα, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ευεργετικά για την καρδιά. Σε αντίθεση ο σολομός, ο τόνος και η πέστροφα, ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η American Heart Association συνιστά τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα – ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τα οστρακοειδή (που δεν είναι στην πραγματικότητα ψάρια, αλλά μια άλλη ομάδα που ζει στο νερό), είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.
Είναι καλύτερα να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, παρά από συμπληρώματα ιχθυελαίων.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, είναι καλύτερο να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα τρόφιμα.
Ωστόσο, εάν είστε ασθενής από καρδιακή νόσο ή αν για κάποιο άλλο λόγο και δεν μπορείτε να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής σας, μπορείτε να εξετάσετε την περίπτωση για την πρόσληψή τους από τα συμπληρώματα ιχθυελαίων.
Όπως πάντα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε λήψη συμπληρωμάτων.
Διαβάστε περισσότερα στο iatropedia.gr