Οι νυν και οι πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας διασταύρωσαν τα ξίφη τους ανταλλάσσοντας επιχειρήματα και κατηγορίες για τις δυσλειτουργίες και κυρίως τα δημοσιονομικά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για τον τρόπο με τον οποία άσκησε τη φαρμακευτική πολιτική.
Ο Βασίλης Κικίλιας, κατηγόρησε τους προκατόχους του ότι δεν κατάφεραν να λάβουν τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία προέβλεπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (2013-2014) για να μειώσουν και να εξορθολογήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη. Μείωση που ταυτόχρονα θα εξοικονομούσε πολύτιμους πόρους προς όφελος των ασφαλισμένων, ώστε υπάρχει μικρότερη συμμετοχή, αλλά και για να χρησιμοποιηθούν, επίσης, σε προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ή στη στήριξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που έχουν κτιριακά προβλήματα.
“Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα διαρθρωτικά μέτρα αυτά δεν λειτούργησαν, δεν επιμείνατε και επαναπαυθήκατε. Σωρεύτηκαν αυτά τα 4-4,5 χρόνια υπέρογκες δαπάνες και σε ό,τι έχει να κάνει με την ιδιωτική αγορά. Είναι αυτοί οι κακοί επιχειρηματίες, Έλληνες, ξένοι, μικροί μεγάλοι, είναι αυτή η κακή αγορά που μπορούμε να τους χρεώνουμε στην πλάτη ό,τι θέλουμε; Δεν νομίζω. Γιατί αυτοί πληρώνουν την φορολογία, οι Έλληνες πολίτες, οι επιχειρηματίες, αυτοί που έχουν τις φαρμακαποθήκες, οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, όλοι αυτοί. (…) Σας λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια ως αντιπολίτευση, ότι δεν παίρνετε διαρθρωτικά μέτρα. Είχατε επαναπαυθεί πάνω στο clawback”, τόνισε ο κ. Κικίλιας
Παίρνοντας τον λόγο ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως να έπρεπε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, και πρόσθεσε: “Να επιταχυνθούν τα πράγματα, ναι. Αλλά δεν σας άκουσα κ. υπουργέ να λέτε ποια διαρθρωτικά μέτρα; Τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία παίρνετε τώρα είναι ας πούμε μια παρέμβαση επιτάχυνσης αυτών που είχαμε εμείς νομοθετήσει. Μη μας λέτε λοιπόν, ποια διαρθωτικά μέτρα… Δεν υπήρχαν διαρθωτικά μέτρα, εκτός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική. Αυτό ήταν το μόνο διαρθωτικό μέτρο που είχε παρθεί μέχρι το 2015-16”.
Διαβάστε τη συνέχεια στο iatropedia.gr