Νέες δομές ψυχικής υγείας υλοποιούνται και λειτουργούν στη χώρα μας με γοργούς ρυθμούς, καθώς τα σοκαριστικά γεγονότα βίας και κακοποίησης – κυρίως – γυναικών αλλά και παιδιών, ανέδειξαν την ανάγκη σημαντικών παρεμβάσεων.
Πίσω από όλες τις ιστορίες κακοποίησης που σόκαραν όλη τη χώρα, κρύβονται πολύ σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν όλες οι κοινωνικές ομάδες, γι’ αυτό και δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες μονάδες αντιμετώπισης προβλημάτων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι νέες προκλήσεις για την Πολιτεία συνίστανται στη δημιουργία νέων δομών, που θα καλύπτουν κάθε πτυχή των προβλημάτων αυτών. Μια εφ’ όλης της ύλης μεταρρύθμιση, που θα καλύπτει κάθε ηλικία, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη.
Το Χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, όπως ανέφερε η ίδια σε δημοσιογραφική ενημέρωση την Τετάρτη 18/1/2023, περιλαμβάνει τη δημιουργία 106 Δομών, με χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μια παρέμβαση που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς.
Αδειοδότηση νέων Μονάδων για την ψυχική υγεία
Έχουν ολοκληρωθεί ήδη 66 διαγωνισμοί για ισάριθμες νέες δομές και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 54 νέες Μονάδες (7 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης, 10 Κινητές Μονάδες, 21 Κέντρα Ημέρας και 15 Οικοτροφεία και Ξενώνες).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, νέες μονάδες Ψυχικής Υγείας έχει δρομολογηθεί να τεθούν σε λειτουργία το προσεχές διάστημα.
Συγκεκριμένα:
- 12 Οικοτροφεία και 1 Ξενώνας για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές
- 8 Μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην Ψύχωση
- Κέντρα Ημέρας Ενηλίκων όπως:
- 6 Κέντρα Ημέρας και 5 Κινητές Μονάδες Υποστήριξης Ενηλίκων
- 4 Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη Εργαζομένων
- 2 Κέντρα Ημέρας για τη στήριξη της Οικογένειας
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη των οικογενειών με ενήλικα παιδιά, καθώς στον τομέα αυτό υπάρχει ανάγκη πολύπλευρης υποστήριξης, μετά από τα σοκαριστικά περιστατικά κακοποίησης που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Οι διατροφικές διαταραχές, επίσης, κατέγραψαν έξαρση μέσα στην πανδημία.
Δ. Παιδιά και Έφηβοι
Α) 6 Κέντρα Ημέρας και 1 Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων.
Από τα παραπάνω:
- 2 Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές
- 2 Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά
- 1 Κέντρο Ημέρας για παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικές ασθένειες
Β) 3 Ξενώνες Παραβατικών Εφήβων
ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Πρόβλεψη υπάρχει και για την τρίτη ηλικία, η οποία επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και βρίσκονται -ούτως ή άλλως αντιμέτωποι με τον φόβο της ασθένειας και του θανάτου.
Στο πλαίσιο της προστασίας των ηλικιωμένων, δημιουργούνται για ασθενείς με Ανοια και νόσο Alzheimer’s,
Ε. Άνοια Alzheimer’s
- 8 Οικοτροφεία, 6 Κέντρα Ημέρας και 4 Κινητές Μονάδες για ασθενείς με Άνοια και Alzheimer’s για την υποστήριξη ασθενών, των συγγενών και φροντιστών τους.
Πηγή: iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη