H Google αφιερώνει το σημερινό Doodle στα 138α γενέθλια του Πολωνού εφευρέτη, γιατρού και ανοσολόγου Ρούντολφ Βάιγκλ (Rudolf Weigl).
Ο Ρούντολφ Βάιγκλ (Rudolf Stefan Weigl), τον οποίο τιμάει σήμερα η Google με ένα Doodle, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1883 στην πόλη Πρεράου της Αυστρο-Ουγγαρίας. Σπούδασε βιολογικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Λβίβ. Καθώς εκατομμύρια στην Ανατολική Ευρώπη μαστίζονταν από τύφο, ο Ρούντολφ Βάιγκλ έβαλε σκοπό της ζωής του να σταματήσει τη διάδοσή του.
Ο Ρούντολφ Βάιγκλ ήταν αυτός που δημιούργησε το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του επιδημικού τύφου, μιας από τις παλαιότερες και πιο μολυσματικές ασθένειες της ανθρωπότητας.
Από την μελέτη μιας μικροσκοπικής ψείρας μέχρι τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, η επίδραση που είχε η ακούραστη δουλειά του στον κόσμο γίνονται αισθητές μέχρι σήμερα.
Σαν σήμερα το 1883, ο Ρούντολφ Βάιγκλ (Rudolf Stefan Weigl) γεννήθηκε στην αυστροουγγρική πόλη Przerów (σύγχρονη Τσεχία). Συνέχισε με σπουδές στις βιολογικές επιστήμες στο Πολωνικό Πανεπιστήμιο Lwów και απασχολήθηκε ως παρασιτολόγος στον πολωνικό στρατό το 1914. Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι τότε στην Ανατολική Ευρώπη μαστίζονταν από τύφο, ο Rudolf Weigl αποφάσισε να σταματήσει τη διάδοσή του.
Ρούντολφ Βάιγκλ: Το σπουδαίο εμβόλιο κατά του τύφου
Οι ψείρες του σώματος ήταν γνωστό ότι μεταφέρουν τα βακτήρια Rickettsia prowazekii, που μολύνουν τον άνθρωπο με τύφο. Έτσι ο Weigl προσάρμοσε το μικροσκοπικό έντομο σε ένα εργαστηριακό δείγμα. Η καινοτόμος έρευνά του αποκάλυψε το πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τις ψείρες για να πολλαπλασιάσει τα θανατηφόρα βακτήρια, τα οποία και μελέτησε επί δεκαετίες με την ελπίδα να δημιουργήσει ένα εμβόλιο.
Ρούντολφ Βάιγκλ: Έσωσε χιλιάδες ανθρώπους από τους ναζί
Το 1936, το εμβόλιο του Ρούντολφ Βάιγκλ χορηγήθηκε με επιτυχία στον πρώτο του δικαιούχο. Όταν η Γερμανία κατέλαβε την Πολωνία κατά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρούντολφ Βάιγκλ αναγκάστηκε να ανοίξει ένα εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων. Χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις, για να προσλάβει φίλους και συναδέλφους που κινδύνευαν να διωχθούν υπό το νέο δικτατορικό καθεστώς των ναζί.
Υπολογίζεται ότι 5.000 άνθρωποι σώθηκαν λόγω της εργασίας του Weigl κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τόσο λόγω των άμεσων προσπαθειών του να προστατεύσει τους γείτονές του, όσο και των χιλιάδων δόσεων εμβολίων που διανεμήθηκαν σε εθνικό επίπεδο.
Ακόμη και σήμερα, ο Ρούντολφ Βάιγκλ επαινείται ευρέως ως αξιόλογος επιστήμονας και ήρωας, ενώ το έργο του έχει τιμηθεί όχι από μία αλλά από δύο υποψηφιότητες για Νόμπελ.