Πολλαπλά είναι τα μηνύματα που θα πρέπει να λάβουμε ως κοινωνία για την υγειονομική προστασία μας, μετά τον τραγικό θάνατο από διφθερίτιδα ενός 8χρονου αγοριού στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας τονίζει ότι το τραγικό, όσο και σπάνιο αυτό περιστατικό που στοίχισε την απώλεια ενός μικρού παιδιού, έχει μεγάλη αξία σε επίπεδο μηνυμάτων, καθώς είναι το πρώτο που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας για μια ασθένεια ξεχασμένη που όλοι είχαμε πιστέψει ότι πλέον είχε εξαληφθεί.
Κι όμως, η διφθερίτιδα ζει ανάμεσά μας, υποστηρίζει ο κ. Τσιόδρας, όμως, ο πληθυσμός -μέσω του σωστού και πλήρους εμβολιασμού- μπορεί να έχει πλήρη προστασία απέναντι σε μια τέτοια ή παρόμοια υγειονομική απειλή.
Ερ: Κύριε καθηγητά, πόσο σοβαρό είναι το περιστατικό της επανεμφάνισης της διφθερίτιδας στη χώρα μας μετά από τόσες δεκαετίες;
Σ.Τ: Πολύ σημαντικό είναι γιατί είναι το πρώτο περιστατικό διφθερίτιδας μετά από 27 χρόνια στην πατρίδα μας. Δείχνει τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός για τη διφθερίτιδα να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, γιατί, πρώτον υποχωρεί η προστασία με την πάροδο των χρόνων, δεύτερον πρέπει να εμβολιάζονται και οι ενήλικες γιατί το έχουμε ξεχάσει αυτό και τρίτον, εδώ έχουμε ένα παιδάκι που ήταν 8 χρονών και είχε και άλλα προβλήματα υγείας. Προφανώς το σύστημά του δεν έχει ανταποκριθεί όπως θα θέλαμε ή θα ελπίζαμε σ’ αυτήν την πρόκληση. Είναι ένα σωρό μηνύματα που μας δίνει αυτό το περιστατικό.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο iatropedia.gr