Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων απέστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). «Δεν έχουμε κανένα όφελος από τις παράλληλες εξαγωγές», επισημαίνουν οι φαρμακευτικές προς τον κ. Πλεύρη.
Στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Πολιτείας για τη διεξαγωγή ελέγχων, αλλά αυτή θα έπρεπε να είναι μια μόνιμη πρακτική που αφορά όλους τους κύκλους της αλυσίδας του φαρμάκου, όπως αναφέρεται, ώστε να προλαμβάνονται τα προβλήματα και όχι να εφαρμόζεται αφού αυτά παρουσιαστούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ως εκ τούτου ο ρόλος του ΕΟΦ στο συγκεκριμένο ζήτημα καθίσταται κομβικός και απαιτείται και καλύτερη στελέχωση των αρμοδίων τμημάτων και εγκατάσταση νοοτροπίας συνεχών ελέγχων. Η προτεραιότητα των εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, την οποία στηρίζουμε παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες χρηματοδοτικές συνθήκες εκ μέρους της Πολιτείας», τονίζουν τα μέλη του Συνδέσμου.
ΣΦΕΕ προς Θάνο Πλεύρη: Διαφάνεια και έλεγχος στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου
Επίσης, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος προσθέτει πως από τις 15/7/2022 έχουν στείλει τις προτάσεις τους προς το Υπουργείο και τον ΕΟΦ με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδας του φαρμάκου.
Ωστόσο, από το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), «κι έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο», λένε συγκεκριμένα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Δυστυχώς, όμως, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών», τονίζουν με νόημα οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων.
Σύμφωνα με την εισήγηση που κάνουν, μάλιστα τα μέλη του ΣΦΕΕ, «η αντιστοίχιση της συνταγογράφησης (στοιχεία ΗΔΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ) με τα στοιχεία του ΕΟΦ θα αναδείξει εάν υπάρχουν προβλήματα από την πλευρά των παραγωγών. Αντίστοιχα μέτρα προτείνει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), χρησιμοποιώντας δεδομένα του NMVS (FMD Directive), καθότι τα θέμα των ελλείψεων είναι Ευρωπαϊκό, στην Ελλάδα βέβαια για άλλους λόγους», λένε.
Τέλος απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Υγείας, ο κλάδος υπενθυμίζει τις χαμηλές τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα που «είναι στο 50% του μέσου όρου της Ευρώπης και στο ¼ της Γερμανίας – Αυστρίας».
«Κύριε Υπουργέ, είναι εμφανές και γνωστό ότι οι χαμηλές τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στο 50% του μέσου όρου της Ευρώπης και στο ¼ της Γερμανίας – Αυστρίας. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα εκτός αν αποφασίσετε ριζικές μεταρρυθμίσεις, και δεν εννοούμε αυξήσεις τιμών. Σας ενημερώνουμε πάντως ότι οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις ελλείψεις, ούτε από τις παράλληλες εξαγωγές, και σας καλούμε να διαπιστώσετε σε ποιο βαθμό ισχύει το ίδιο και για τους άλλους εταίρους της αλυσίδας του φαρμάκου», καταλήγει στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας τάσσεται υπέρ των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό του φαινομένου της έλλειψης φαρμάκων, ενώ διαβεβαιώνει πως οι εταιρείες – μέλη του ΣΦΕΕ δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις ελλείψεις ούτε από τις παράλληλες εξαγωγές.
Αυστηρούς ελέγχους σε εταίρους της αλυσίδας του φαρμάκου ζητούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις (ΣΦΕΕ) μέσω επιστολής που απέστειλαν τα μέλη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη