Το ενδεχόμενο νέας πανδημίας και ότι παρακολουθούνται από τον ΠΟΥ 25 είδη ιών, με μεγαλύτερες ανησυχίες γύρω από την γρίπη των πτηνών, ανέφερε σε ομιλία του ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.
«Η πιθανότητα ένας άνθρωπος να βιώσει μια πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής του εκτιμάται στο 38%, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΕΟΔΥ σήμερα (11.12.2024), ενώ επεσήμανε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί 25 οικογένειες ιών που δυνητικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια κρίση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η γρίπη των πτηνών στην πρώτη γραμμή ανησυχίας
Κεντρική θέση στις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας κατέχει η γρίπη των πτηνών. «Ο ιός Η5Ν1 μπορεί να φέρει μια μετάλλαξη και να γίνει πολύ μεταδοτικός. Αυτή η μετάλλαξη μπορεί να συμβεί φέτος, αλλά μπορεί και σε 15 χρόνια», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Σημείωσε, επίσης, ότι παρόλο που ο ιός προς το παρόν δεν φαίνεται ιδιαίτερα μεταδοτικός μεταξύ ανθρώπων, «δεν ξέρουμε ακόμη βέβαια».
Η μεγάλη διασπορά του ιού στα πουλερικά, η μετάδοσή του σε θηλαστικά και τα περιστατικά σε ανθρώπους έχουν σημάνει συναγερμό. «Μέχρι στιγμής, 58 άνθρωποι έχουν νοσήσει στις ΗΠΑ, ενώ ένας έφηβος στον Καναδά νοσεί σοβαρά χωρίς να έχει κανέναν γνωστό παράγοντα κινδύνου», πρόσθεσε, περιγράφοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Νόσος «Χ» και νέες απειλές
Εκτός από τους ήδη γνωστούς ιούς, ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στη νόσο “Χ”, έναν όρο που χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ για να περιγράψει μια άγνωστη ακόμα λοίμωξη που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία. «Πρέπει να υπάρχει συνεχής επιτήρηση ανθρώπων και ζώων, καθώς και ετοιμότητα σε επίπεδο συστημάτων υγείας, για να προλάβουμε μια μελλοντική κρίση», τόνισε ο καθηγητής.
Η μυστηριώδης λοίμωξη στο Κονγκό
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη μυστηριώδη λοίμωξη που εντοπίστηκε στο Κονγκό η οποία είναι υπό διερεύνηση. «Η λοίμωξη είναι υπό διερεύνηση. Δείγματα έχουν σταλεί στο αφρικανικό κέντρο ελέγχου νοσημάτων, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων», εξήγησε.
Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι η λοίμωξη πιθανόν να οφείλεται σε πολλαπλά παθογόνα, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής και της υποθρεψίας που επικρατεί, όπως είπε, στην περιοχή. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας, «η λοίμωξη δεν φαίνεται να επεκτείνεται και είναι υπό έλεγχο».
Ανάγκη ετοιμότητας
Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της προληπτικής δράσης. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πότε ή το ποιο παθογόνο θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι», κατέληξε.
Πηγή: Γιάννα Σουλάκη / Iatropedia.gr