Υγεία

Σουηδία: Ψεύτικη στάση λεωφορείου ηρεμεί τους πάσχοντες από άνοια

Πινακίδα για μία ψεύτικη στάση λεωφορείου έχει εγκατασταθεί σε έναν διάδρομο γηροκομείου της Στοκχόλμης στη Σουηδία. Διευκολύνει τους ανήσυχους ασθενείς με άνοια που ανυπομονούν να φύγουν.

Το προσωπικό του γηροκομείου στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη της Σουηδίας έχει εγκαταστήσει μία ψεύτικη στάση λεωφορείου σε έναν διάδρομο για να ανακουφίσει τους ανήσυχους ασθενείς με άνοια που ανυπομονούν να φύγουν.

Η ψεύτικη στάση, περιλαμβάνει ένα παγκάκι, μια αυθεντική πινακίδα στάσης λεωφορείου, ένα χάρτη της πόλης Sodertalje νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης κι ένα φανταστικό πρόγραμμα δρομολογίων, αναρτημένο στον απέναντι τοίχο.

Η Caroline Wahlberg, διευθύντρια του γηροκομείου Tallhojden δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είναι πολύ συνηθισμένο… έχουν αυτή την ανησυχία και θέλουν να πάνε σπίτι τους. Κάποιοι έχουν τις βαλίτσες τους γεμάτες ενώ περιμένουν».

Η στάση στο γηροκομείο έχει τοποθετηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ έχει «ακούσει» πολλούς ασθενείς να λένε τις ιστορίες τους.

Στο σουηδικό γηροκομείο 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης, ζουν 17 άτομα. Η στάση αποτελεί μέρος της θεραπείας τους ενώ όπως υποστηρίζει το προσωπικό τα βράδια που η ανησυχία των ηλικιωμένων είναι εντονότερη, συναθροίζονται πολλά άτομα.

Βοήθεια στους ασθενείς με άνοια

Η ιδέα για τις ψεύτικες στάσεις λεωφορείων υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 2008. Τις είχαν τοποθετήσει σε πάρκα έξω από οίκους ευγηρίας, ώστε να δώσουν την ευκαιρία στους περιπλανώμενους ασθενείς να καθίσουν και να μην απομακρυνθούν.

Η Rebecka Gabrielsson, διευθύντρια αρκετών οίκων ευγηρίας της πόλης επισήμανε: «Μπορούν να μιλήσουν για το πού δούλεψαν, πού ταξίδεψαν. Είναι ένα εργαλείο που τους βοηθά με τα συμπτώματά τους».

Η ηθική πλευρά της υπόθεσης

Το να περιμένουν οι ασθενείς ένα λεωφορείο που δεν θα έρθει ποτέ είναι ηθικό;

Το 2019, το «Israel Journal of Health Policy Research» εξέτασε το ζήτημα των ψεύτικων στάσεων λεωφορείων για τους ασθενείς με άνοια.

Δυστυχώς αποδείχθηκε από τη μελέτη ότι οι ασθενείς αυτοί ενδέχεται να νιώσουν απογοήτευση και απάτη αν αντιληφθούν ότι η στάση είναι ψεύτικη.

πηγή: Iatropedia.gr

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα