Το σουβλάκι αποτελεί, ομολογουμένως, το εθνικό μας junk food. Συνήθως περιέχει κρέας από χοιρινό ή κοτόπουλο, σε γύρο ή καλαμάκι (ή σουβλάκι, αναλόγως της καταγωγής). Αρκεί, όμως, μονάχα να αποχωριστεί κανείς τον αγαπημένο του γύρο προκειμένου να δει αλλαγή στη ζυγαριά;
Η απάντηση είναι όχι. Για παράδειγμα, το τυλιχτό με χοιρινό καλαμάκι «απ’ όλα» δεν είναι πρακτικά πιο light από το αντίστοιχο με γύρο. Ένα τυλιχτό με γύρο έχει κατά μέσο όρο 870 θερμίδες, ενώ αυτό με χοιρινό καλαμάκι έχει 820. Οι θερμίδες συγκλίνουν τόσο διότι ο σουβλατζής βάζει διπλάσια ποσότητα από πατάτες στο τυλιχτό με το καλαμάκι προκειμένου να το «γεμίσει» και να μη δείχνει φτωχό.
Το χοιρινό καλαμάκι υπερτερεί του γύρου, καθώς περιέχει μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών (12 γραμμάρια έναντι 19, αντίστοιχα), γεγονός που το καθιστά λιγότερο επιβαρυντικό για την υγεία. Παρόλα αυτά, η μεταξύ τους διαφορά στις θερμίδες που αποδίδουν είναι αμελητέα για να προκαλέσει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη ζυγαριά εκείνου που θέλει να ρίξει το βάρος του.
Διαβάστε στο Iatropedia.gr τι αξίζει να μάθετε για το αγαπημένο σουβλάκι