Υγεία

Στα «κάγκελα» τα διαγνωστικά εργαστήρια για το νέο νομοσχέδιο – Προχωρούν σε κινητοποιήσεις τον Μάϊο

Με κινητοποιήσεις απειλούν την κυβέρνηση τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία.

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το πρόσφατο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για να ψηφιστεί εντός του Μαΐου. “Το υπουργείο Υγείας δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις του κλάδου”, λένε.

Οι χαμηλοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, η υποκοστολόγηση των εξετάσεων, αλλά και τα δυσβάστακτα clawback και rebate, έχουν φέρει στα όριά τους τα ιδιωτικά εργαστήρια, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες τους.

Σε σύσκεψη της ολομέλειας του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. παρουσία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) και περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, που πραγματοποιήθηκε χθες αναλύθηκαν τα προβλήματα των διαγνωστικών εργαστηρίων και τονίστηκαν πως οι λύσεις, οι οποίες είχαν προταθεί από τους εκπροσώπους του κλάδου, δεν υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

«Τρέχει ανεξέλεγκτο το clawback»

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί έχουν ζητήσει χωρίς ανταπόκριση – όπως λένε- να δημιουργηθεί ξεχωριστός κωδικός αποζημίωσης για τα POST COVID περιστατικά, ξεχωριστός κωδικός για τη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων του προγράμματος Δοξιάδη, ώστε κάποιες δαπάνες εξετάσεων να βαρύνουν τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, του οποίου τα κονδύλια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχουν ζητήσει, επίσης, χωρίς αποτέλεσμα -όπως λένε- να κοινοποιηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2022.

“Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ελάφρυνσης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το τρέχον έτος. Παρότι είμαστε στην εκπνοή του Απριλίου δυστυχώς δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα το budget για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2022, ενώ από την άλλη πλευρά το clawback τρέχει ανεξέλεγκτο”, σημειώνουν οι ιδιώτες γιατροί και ιδιοκτήτες των εργαστηρίων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, οι διαγνωστικές εξετάσεις εκτελούνται κανονικά από τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και το clawback τρέχει με ποσοστά της τάξης του 30%-40%.

«Δεν μπορούν καν να συνταξιοδοτηθούν»

“Κάθε χρονιά το τεχνητό χρέος που βγάζει σε ραβασάκια ο ΕΟΠΥΥ και το στέλνει στους παρόχους υγείας, φαίνεται ότι αυξάνουν γεωμετρικά το μέγεθος αυτού του ¨χρέους¨. Έτσι, οι γιατροί δεν μπορούν να πεθάνουν, αλλά ούτε καν να συνταξιοδοτηθούν, αφού αυτό το τεχνητό χρέος που κατασκεύασε ο ΕΟΠΥΥ θα τους κυνηγάει τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια”, σημειώνουν.

Έτσι, ομόφωνα αποφασίστηκε από το Συντονιστικό Όργανο να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις εντός του Μαΐου, εφόσον δεν υπάρξει θετική έκβαση των προτάσεων από τον Υπουργό Υγείας, τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου και προσθέτουν:

“Βασικό αίτημα είναι ότι κάθε εξέταση που εκτελείται θα πρέπει να αποζημιώνεται! Χωρίς υποκοστόλογηση”, όπως λένε.

Ποιοτικά κριτήρια εφαρμοσμένα από τεχνοκράτες

Από τα “βέλη” των κλινικοεργαστηριακών γιατρών δεν ξέφυγε ούτε η νέα ρύθμιση για τα “ποιοτικά κριτήρια” που προβλέπει το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Ο νέος τρόπος αποζημίωσης των εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ που προτείνει η κυβέρνηση, προβλέπει τη σύναψη συμβάσεων μόνο με παρόχους που πληρούν κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με την παλαιότητα των μηχανημάτων.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μάλιστα, διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως ο ΕΟΠΥΥ από Οργανισμός για τους παρόχους θα μετατραπεί σε Οργανισμός για τους ασφαλισμένους και μόνο όσοι συμφωνούν με τα ποιοτικά κριτήρια θα μπορούν να συμβληθούν με τον Οργανισμό. Οι υπόλοιποι θα μείνουν εκτός συμβάσεων.

Πρόκειται για «κριτήρια περικοπών» που βαφτίζονται «ποιοτικά», και τα οποία, όπως αντιτείνουν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί “θα ανακατανείμουν τη μιζέρια του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ”.

Οι γιατροί δεν αντιτίθενται στη θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων, όπως λένε, αλλά αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν “με ορθή κοστολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας από τεχνοκράτες και ορθολογική εκτίμηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών αυτής της χώρας”, όπως τονίζουν.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου συμφώνησαν στις 3 Μαΐου να συγκληθεί διευρυμένη σύσκεψη των Προέδρων όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και των φορέων Π.Φ.Υ. που συνιστούν το Συντονιστικό Όργανο υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, για να αποφασιστούν περαιτέρω ενέργειες του κλάδου αναμένοντας τις προτάσεις και ενέργειες του Υπουργείου Υγείας.

Της Γιάννας Σουλάκη, iatropedia.gr.

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα