Site icon NewsIT
07:30 | 14.12.22

Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία για την έξαρσή του σε συνδυασμό με την έλλειψη φαρμάκων – Ποια εμβόλια να κάνουν τα παιδιά

Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία για την έξαρσή του σε συνδυασμό με την έλλειψη φαρμάκων – Ποια εμβόλια να κάνουν τα παιδιά

Στιγμιότυπο από τον εμβολιασμό της Νομάρχη Ηρακλείου κ.Βαγγελιώ Σχοιναράκη για τον ιό της νέας γρίπης.Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009.

Newsit Newsroom

Ανήσυχοι για τις τελευταίες εξελίξεις με τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α σε παιδιά στην Ευρώπη, εμφανίζονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), αλλά και οι Παιδίατροι στην Ελλάδα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο μεγάλοι Οργανισμοί προέτρεψαν τις χώρες να ενισχύσουν τον εμβολιασμό στα παιδιά κατά της Covid και της γρίπης, καθώς η αποφυγή αυτών των ιών πιθανότατα θα μειώσει τον κίνδυνο ένα παιδί να νοσήσει σοβαρά από στρεπτόκοκκο Α.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας, εξηγεί στο iatropedia.gr πως σχετίζεται ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και της Covid με την προστασία από τον στρεπτόκοκκο Α.

“Όσο πιο πολλές ιώσεις κυκλοφορούν στην κοινότητα τόσο περισσότερο βρίσκουν ευκαιρία τα βακτήρια να κυκλοφορούν και αυτά. Η σύσταση ΠΟΥ και ECDC, ισχύει και για τα παιδιά στην Ελλάδα. Να τα εμβολιάσουν οι γονείς τους και για τη γρίπη και για την Covid-19 γιατί αυτοί οι δύο ιοί μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και στη συνέχεια να βρίσκουν ευκαιρία οι βακτηριακές λοιμώξεις και να εμφανίζονται. Νομίζω πως είμαστε τυχεροί, που δεν έχει εμφανιστεί ακόμη μηνιγγίτιδα”, τονίζει ο γιατρός.

To iatropedia.gr επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση του Οργανισμού για σοβαρά περιστατικά, που δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Ανησυχία για την εξάπλωση στην Ευρώπη

Τα κρούσματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS) αυξάνονται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τους κορυφαίους αξιωματούχους της Υγείας του ΠΟΥ και του ECDC. Όπως ανέφεραν σε προειδοποίηση που απηύθυναν την Τρίτη 13/12 προς τα κράτη της Ευρώπης, δεν είναι μόνο η Βρετανία που πλήττεται από τη νόσο.

Αύξηση κρουσμάτων «σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα συνήθη πριν από την πανδημία» καταγραφεί η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στη Βρετανία και τη Γαλλία, τα κρούσματα τους τελευταίους μήνες ήταν «πολλές φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία». Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει από τον Σεπτέμβριο 169 μολύνσεις σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, ενώ στοιχεία από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) τονίζουν πως ο αριθμός αυτός είναι έως και πέντε φορές υψηλότερος από την τελευταία «κακή» χρονιά.

Προκαλεί ακόμα και το θάνατο

Ο πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Νταλούκας υποστηρίζει ότι το πρόβλημα έχει προκύψει μια εποχή που υπάρχει ταυτόχρονα έντονη έξαρση γρίπης και ιώσεων στην Ευρώπη:

“Υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας κι όταν ο χρόνος κυλάει εις βάρος μιας λοίμωξης, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να γίνει δυεισδυτικός και να προκαλέσει πνευμονία, ή να κάνει μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και να πεθάνει το παιδί”, όπως λέει.

Στον θάνατο έχουν οδηγηθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 16 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θανάτους παιδιών έχουν αναφέρει επίσης η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Κάποια από αυτά τα παιδιά κατέληξαν από δύο από τις πιο σοβαρές και σπάνιες μορφές του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS): τη νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.

Οι δύο Οργανισμοί τόνισαν μάλιστα πώς τα πραγματικά περιστατικά μπορεί να είναι κατά πολύ περισσότερα, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν επαρκή μηχανισμό καταγραφής και ενημέρωσης του ECDC για τις λοιμώξεις από Strep A και iGAS.

Σύσταση Παιδιάτρων προς τους γονείς: Να πηγαίνουν αμέσως τα παιδιά στο γιατρό

Οι παιδίατροι υποστηρίζουν πως οι γονείς θα πρέπει να πηγαίνουν στο γιατρό τα παιδιά τους από το πρώτο ακόμη 24ωρο του πυρετού ή του βήχα και να μην περιμένουν τρία 24ωρα, όπως έχει αναφερθεί.

“Να πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά στον γιατρό και να μην τα αφήνουν στο σπίτι άρρωστα. Με το που θα κάνει το παιδί τους πυρετό και βήχα, να μην περιμένουν να περάσουν δύο ή τρεις μέρες για να το πάνε στον γιατρό, να το πηγαίνουν”, τονίζει ο Παιδίατρος Κώστας Νταλούκας και εξηγεί:

«Την περίοδο αυτή, με τις αυξημένες λοιμώξεις απαιτείται μεγάλη επαγρύπνηση. Δεν λύνονται τα προβλήματα των λοιμώξεων από το τηλέφωνο. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους γονείς και τα παιδιά που παρακολουθούμε. Δεν το λέω για να δώσω δουλειά στους συναδέλφους μου. Αυτήν την περίοδο μάλλον βάρος έχουμε μεγάλο, γιατί δεν προλαβαίνουμε να εξετάσουμε παιδιά, παρά ότι δεν έχουμε δουλειά. Το παιδί να έχει κάνει στο μεταξύ μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη και μετά να μην μπορείς να το μαζέψεις», σημειώνει ο ίδιος.

Ευελιξία στη συνταγογράφηση ζητούν οι παιδίατροι

Ο ΠΟΥ τόνισε πως η έγκαιρη θεραπεία «μπορεί να είναι σωτήρια», επομένως οι εθνικές υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και των γιατρών, αλλά και να μεριμνήσουν οι εταιρείες που παράγουν φάρμακα να προμηθεύσουν τα κράτη με ζωτικής σημασίας αντιβιοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λοίμωξης.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα -όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης- υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα (αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, αντιιικά κ.α.), ενώ ειδικά για την αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων απαιτείται η έγκαιρη χορήγηση αντιβίωσης στο παιδί.

Οι γονείς, ωστόσο, πολύ συχνά δεν βρίσκουν στο φαρμακείο το σκεύασμα που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.

“Έχουμε έλλειψη σε ορισμένα αντιπυρετικά, ακόμη και αντιβιοτικά φάρμακα τα πολύ συνηθισμένα. Μου αναφέρουν άνθρωποι που παρακολουθώ τα παιδιά τους πολύ συχνά: “Γιατρέ δεν βρήκαμε το τάδε αντιπυρετικό, ψάχναμε στα φαρμακεία γύρω γύρω”. Το ίδιο συμβαίνει και για συνηθισμένα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία της ωτίτιδας και των βρογχίτιδων και την αντιμετώπιση της πνευμονίας στο σπίτι και δεν υπάρχουν τα αντιβιοτικά”, σημειώνει ο Παιδίατρος Κωστας Νταλούκας.

Ο γιατρός προτείνει τουλάχιστον σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, να υπάρχει ευελιξία στην συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, ώστε το παιδί να παίρνει έγκαιρα τη θεραπεία του:

“Συνταγογραφούμε ηλεκτρονικά ένα αντιβιοτικό και οι γονείς δεν το βρίσκουν. Ακόμη, όμως, κι αν βρουν σκεύασμα με μικρότερη δόση δεν μπορούν να το πάρουν, γιατί λέει άλλα ml η συνταγή. Παράδειγμα, συνταγογραφεί ο γιατρός 400 ml σιρόπι και δεν υπάρχει αυτό, υπάρχει σιρόπι των 250 ml. Παρ’ ότι εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τη δόση ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να το δώσει το φάρμακο, γιατί λέει άλλα ml η συνταγή. Πρέπει δηλαδή, ο γιατρός να ακυρώσει τη συνταγή και να εκδώσει άλλη συνταγή και μπορεί να είναι βράδυ. Εδώ έχουμε μια δυσκολία μεγάλη. Εμείς έχουμε προτείνει γενικότερα τα αντιβιοτικά να δίνονται και με χειρόγραφη συνταγή με τη σφραγίδα του γιατρού. Τουλάχιστον αυτή τη δύσκολη περίοδο”, καταλήγει ο γιατρός.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version