Παρασκευή, 16 Αυγ.
37oC Αθήνα

Στρεπτόκοκκος: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στη χώρα μας – Συναγερμός στην Ηλεία

Στρεπτόκοκκος: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στη χώρα μας – Συναγερμός στην Ηλεία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μετά την πανδημία κορονοϊού, αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αυξημένο αριθμό περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε την καταγραφή όλων των περιστατικών iGAS της χώρας, στις αρχές του 2023…

Συνολικά, το 2023 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 90 περιστατικά στρεπτόκοκκου iGAS (48 παιδιά και 42 ενήλικες) μεταξύ αυτών πέθαναν 23 (26%), 9 παιδιά και 14 ενήλικες. Από την αρχή του 2024, έχουν δηλωθεί 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες), μεταξύ των οποίων πέθαναν 12 (25%), 3 παιδιά και 9 ενήλικες.

Τα περιστατικά στην Ηλεία

Την Δευτέρα 12/08/2024, ο ΕΟΔΥ απέστειλε κλιμάκιο στο ΓΝ Ηλείας για να διερευνήσει περιστατικό κατόπιν ενημέρωσης, ότι σε δείγματα από ασθενή που πέθανε στην Ηλεία για τον οποίο αρχικά ως αιτία θανάτου είχε αναφερθεί τσίμπημα καφέ αράχνης, απομονώθηκε S. Pyogenes ομάδας Α.

Παράλληλα υπήρξαν πληροφορίες και για δεύτερο περιστατικό που κατέληξε με παρόμοια συμπτώματα (νεκρωτική κυτταρίτιδα / μυοσίτιδα στα κάτω άκρα) σε δείγματα του οποίου απομονώθηκε επίσης S. pyogenes. Η απομόνωση έγινε και στις δυο περιπτώσεις σε νεκροτομικό υλικό.

Ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε συνεννόηση έτσι ώστε να αποσταλούν τα στελέχη σε εξειδικευμένο εργαστήριο και να γίνει περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.

Τα αποτελέσματα

Από το αναλυτικό ιστορικό που πάρθηκε από τις οικογένειες των δύο ανθρώπων που πέθαναν καθώς και από 3 ακόμα ασθενείς με κυτταρίτιδα / μυοσίτιδα που επισκέφτηκαν το ΓΝ Πύργου το ίδιο διάστημα, δεν βρέθηκε κάποια κοινή έκθεση ή παράγοντας κινδύνου.

Παρά τη χρονική συγκυρία των δυο περιστατικών που έφυγαν από τη ζωή, η διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για επισκέπτες στην περιοχή που διέμεναν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, με συμπτώματα που πιθανόν είχαν ξεκινήσει πριν πάνε στην Ηλεία ή αμέσως μετά από αυτήν.

Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυξημένο ποσοστό φορείας στην κοινότητα, γίνονται σε συνεργασία με το ΓΝ Πύργου strep-test σε όσους πηγαίνουν στα Επείγοντα. Έως τώρα έχουν εξεταστεί 80 άτομα που πήγαν στο νοσοκομείο από τα οποία σε ένα βρέθηκε θετικό strep test το οποίο ελέγχεται περαιτέρω εργαστηριακά. Ο έλεγχος φορείας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν είναι συχνή αλλά έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Τα μέτρα προστασίας

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας και η έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων (πυρετός, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, κυτταριτιδα κλπ) για την αναγνώριση της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο iGAS και την άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντικά  για την αίσια έκβαση της νόσου.

Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS από τις αρχές δημόσιας υγείας, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ. Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και ο έγκαιρος εργαστηριακός έλεγχος για τη διαχείριση των περιστατικών iGAS.

Ο ΕΟΔΥ θα συνεχίζει την ενισχυμένη επιτήρηση των περιστατικών λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS) σε όλη τη χώρα όσο και στην Ηλεία που εμφανίστηκαν τα τελευταία κρούσματα.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις