Site icon NewsIT

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

15.07.2024 | 14:22
Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), για την πιθανή μεταφορά κρουσμάτων του πυρετού Oropouche στην Ευρώπη, από τουρίστες που ταξίδεψαν στην Κούβα και τσιμπήθηκαν από έντομα που μετέφεραν τον ιό.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα πυρετού Oropouche στην Ευρώπη και συγκεκριμένα τρία στην Ιταλία και άλλα τόσα στην Ισπανία. Οι ασθενείς είχαν συμπτώματα του ιού, όπως πυρετό, πόνους στις αρθρώσεις και ισχυρούς πονοκεφάλους. Ένας από αυτούς αναγκάστηκε να νοσηλευτεί.

Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του ECDC, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στην Ιταλία τον Ιούνιο σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από το νησί της Κούβας, ο οποίος χρειάστηκε να εισαχθεί τελικά στο νοσοκομείο για τετραήμερη νοσηλεία.

Στη συνέχεια, ωστόσο, διαγνώστηκαν ακόμη δύο κρούσματα σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν την Ιταλία από τον ίδιο προορισμό, όμως, τα περιστατικά αυτά εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα.

Τα τρία κρούσματα στην Ισπανία καταγράφηκαν εντός του Ιουλίου και παρουσίασαν όλοι τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή αρθραλγίες, μυαλγίες, εξάνθημα και πυρετό. Σήμερα όλοι είναι καλά στην Υγεία τους.

Τι είναι ο πυρετός Oropouche που προκαλείται από τον ιό οropoucheense

Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η νόσος Oropouche, όπως αναφέρουν, είναι μια ζωονόσος που προκαλείται από τον ορθοβουναϊκό ιό (ιό oropoucheense), ο οποίος μεταφέρεται με τα τσιμπήματα των εντόμων. Οι τουρίστες που ταξιδεύουν από την Ευρώπη στην Κούβα δεν αποκλείεται να κινδυνεύουν να προσβληθούν, αν και ο κίνδυνος περιορίζεται σημαντικά, εάν λαμβάνονται όλα τα μέτρα που προτείνουν οι αρχές.

Ο κύριος φορέας του ιού είναι το έντομο Culicoides paraensis midge, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στην Αμερικανική ήπειρο, αλλά δεν υπάρχει στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα ευρωπαϊκά είδη σκνίπας ή κουνουπιών δεν μεταδίδουν τον ιό oropoucheense. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα, η ασθένεια δεν είχε περάσει ποτέ τα σύνορα της αμερικανικής ηπείρου και δεν είχαν αναφερθεί ποτέ κρούσματα στην Ευρώπη. Τα άγρια πτηνά και τα θηλαστικά θεωρούνται, επίσης, οι φυσικοί ξενιστές του ιού.

Τα κρούσματα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ECDC, μπορεί να σχετίζονται αποκλειστικά με ταξίδια και με ταξιδιώτες που επισκέπτονται επίμαχες με τη μετάδοση της ασθένειας περιοχές.

Μέχρι σήμερα κρούσματα του πυρετού Oropouche έχουν σημειωθεί σε χώρες της Νότιας Αμερικής και συγκεκριμένα, στη Βραζιλία, το Περού, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Κολομβία), αλλά και στην Καραϊβική (Παναμάς, Τρινιδάδ και Τομπάγκο).

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ECDC, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με 1.000 έως 5.000 επισκέπτες ετησίως στην Κούβα, οπότε δεν αποκλείεται να εντοπιστεί κρούσμα και στη χώρα μας.

Η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας περιλαμβάνει τις απλές και γνωστές οδηγίες προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και της σκνίπας.

Πώς εκδηλώνεται η νόσος στους ανθρώπους

H νόσος του ιού Oropouche μπορεί να εκδηλωθεί στους ανθρώπους ως οξεία εμπύρετη ασθένεια (με πονοκέφαλο, ναυτία, εμετούς, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις), ενώ δεν αποκλείεται και η εκδήλωση πιο σοβαρών συμπτωμάτων (αιμορραγίες και μηνιγγίτιδα).

Μέχρι στιγμής δεν έχει τεκμηριωθεί μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πηγή: Ιωάννα Σουλάκη / Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version