Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), για τα πολλαπλά κρούσματα σαλμονέλας από ντομάτες σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.
Από την αρχή του χρόνου ως και τις 5 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 232 περιστατικά λοίμωξης από το βακτήριο που προκαλεί σαλμονέλα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί πως προκλήθηκαν από την κατανάλωση ντομάτας από τη Σικελία.
Οι χώρες που επηρεάστηκαν είναι οι εξής: Αυστρία (33 κρούσματα), Κροατία (3), Τσεχία (10), Δανία (9), Εσθονία (1), Γερμανία (62), Φινλανδία (3), Γαλλία (23), Ιρλανδία (1 ), Ιταλία (67), Λουξεμβούργο (2), Ολλανδία (2), Νορβηγία (3), Σλοβακία (5), Σλοβενία (2) και Σουηδία (6), ενώ 29 κρούσματα εντοπίστηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία είναι η χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους ταξιδιώτες με σχετικές λοιμώξεις, σύμφωνα με το iatropedia.
Τα κρούσματα συνδέονται κυρίως με την κατανάλωση μικρών ντοματών από τη Σικελία, ενώ μοριακές αναλύσεις έδειξαν κοινή πηγή μόλυνσης του βακτηρίου.
Η έρευνα κατέδειξε ότι οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιρρεπείς στη λοίμωξη από τους άνδρες, με το 71,1% των ασθενών να έχουν καταναλώσει ντομάτες και ιδιαίτερα ντοματίνια. Το βακτήριο ανιχνεύθηκε επίσης σε σύνθετα τρόφιμα, όπως πιάτα με σιτηρά (σελτ) με ντομάτες και πέστο.
Το ECDC συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν τους συστηματικούς ελέγχους, επικεντρώνοντας στα ντοματίνια ως πιθανή πηγή μόλυνσης. Οι πολίτες και καταναλωτές καλούνται να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και η προσεκτική καθαριότητα των λαχανικών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης.
Πηγή: Iatropedia.gr