Υγεία

Τεστ αίματος αποκαλύπτει την ώρα του σώματός μας

Ξέρετε τι ώρα έχει στο σώμα σας; Όχι την κανονική ώρα αλλά την ώρα που υπάρχει μέσα σε αυτό! Πλέον με ένα απλό τεστ αίματος θα μπορούμε να μάθουμε την ώρα του βιολογικού ρολογιού κάθε ανθρώπου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέες θεραπευτικές δυνατότητες, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Το τεστ αίματος ονομάζεται TimeSignature (Υπογραφή Χρόνου) και με δυο αιμοληψίες θα δείχνει στους γιατρούς ποια είναι η βιολογική ώρα ενός ανθρώπου και πόσο διαφέρει από την ώρα στο εξωτερικό κόσμο. Έτσι μπορεί για παράδειγμα τα ρολόγια να δείχνουν δέκα το πρωί, αλλά η ώρα μέσα στο σώμα μας να είναι έξι ή οκτώ το πρωί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και βιοστατιστικής Ρόζμαρι Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι χάρη στο νέο τεστ αίματος οι επιστήμονες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να μελετούν εύκολα την επίπτωση που έχουν τα «ξεκούρδιστα» βιολογικά ρολόγια πάνω σε διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, άσθμα κ.α.

«Πρόκειται για μια πολύ πιο ακριβή και εξειδικευμένη μέτρηση από ό,τι να διαπιστώνεται απλώς αν κάποιος είναι εκ φύσεως πρωινός ή βιολογικός τύπος» δήλωσε η Μπράουν. Μέχρι τώρα παρόμοιες εκτιμήσεις για την «ώρα σώματος» μπορούσαν να γίνουν μόνο μέσω δαπανηρών και χρονοβόρων διαδικασιών, ενώ το νέο αιματολογικό τεστ απλοποιεί τα πράγματα.

Οι βιολογικοί μηχανισμοί και οι κάθε είδους διαδικασίες σχεδόν σε κάθε ιστό και όργανο του σώματος ενορχηστρώνονται από ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι, που ελέγχει τον λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό, όπως είναι ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης. Σε μερικούς ανθρώπους το βιολογικό ρολόι συγχρονίζεται με τον εξωτερικό χρόνο, αλλά σε αρκετούς υπάρχει δυσαρμονία και απόκλιση ανάμεσα στις δύο ώρες, του σώματος και του περιβάλλοντος. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόκλιση ανάμεσα στα δύο ρολόγια, τόσο αυξάνεται η προδιάθεση του ανθρώπου για διάφορες ασθένειες, ενώ οι γιατροί μπορούν επίσης να προβλέψουν ποιος άνθρωπος σήμερα υγιής είναι πιθανότερο να αρρωστήσει στο μέλλον.

Όταν το νέο τεστ είναι έτοιμο για κλινική χρήση (το Πανεπιστήμιο Nortwestern έχει ήδη κατοχυρώσει τη σχετική πατέντα), θα βοηθήσει τους γιατρούς π.χ. να χορηγούν τις δόσεις των φαρμάκων τις κατάλληλες στιγμές, ανάλογα με την ώρα του σώματος κάθε ασθενούς. Η καλύτερη ώρα ώστε η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική (π.χ. για ένα φάρμακο υπέρτασης ή μια χημειοθεραπεία), μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με το εσωτερικό ρολόι του.

Το νέο τεστ μετρά στο αίμα 40 διαφορετικούς βιοδείκτες έκφρασης γονιδίων και μετά, με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, κάνει εκτίμηση για την ώρα του σώματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα