Site icon NewsIT

Τέταρτη δόση: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 80 – Γιατί ο ΕΜΑ δεν τη συστήνει στον γενικό πληθυσμό

07.04.2022 | 06:25
Τέταρτη δόση: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 80 – Γιατί ο ΕΜΑ δεν τη συστήνει στον γενικό πληθυσμό

Για την ηλικιακή ομάδα των πολιτών άνω των 80 ετών, ανοίγει σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου η πλατφόρμα για τη δεύτερη αναμνηστική – τέταρτη δόση, ενώ από την άλλη εβδομάδα θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, ανά δεκαετία.

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το Ευρωπαϊκο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κατέληξαν πως είναι πολύ νωρίς για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό.

Η δεύτερη αναμνηστική δόση θα χορηγείται μετά το πέρας τετραμήνου από την προηγούμενη πρώτη αναμνηστική (τρίτη δόση).

Η πολιτεία προσδοκά με το άνοιγμα της πλατφόρμας, οι ηλικιωμένοι της χώρας μας και ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 70 ετών -στους οποίους συστήνεται μετ’ επιτάσεως να κάνουν την τέταρτη δόση- να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Κι αυτό, επειδή έχουν μεσολαβήσει αρκετοί μήνες από την πρώτη αναμνηστική δόση που χορηγήθηκε το φθινόπωρο και η ανοσία τους -όπως αποδεικνύουν οι μελέτες- έχει σημαντικά μειωθεί.

Περισσότερο ωφελημένοι οι άνω των 80 ετών

Το ECDC και ο EMA αποφάνθηκαν πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία στην ΕΕ ότι η προστασία του εμβολίου έναντι σοβαρής νόσου μειώνεται σημαντικά σε ενήλικες ηλικίας 60 έως 79 ετών, με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και συνεπώς, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν την άμεση χρήση τέταρτης δόσης.

Οι ρυθμιστικές αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα και θα τροποποιήσουν τη σύσταση αν εντοπίσουν αυξανόμενο κίνδυνο για σοβαρή νόσο στους εμβολιασμένους, η εάν υπάρξουν αλλαγές στην επιδημιολογική κατάσταση. Επίσης, συστήνει στις εθνικές αρχές να λαμβάνουν και μονομερείς αποφάσεις για την τέταρτη δόση με βάση τα τοπικά δεδομένα.

Και οι δύο Οργανισμοί ωστόσο, κατέληξαν ομόφωνα πως η τέταρτη δόση (2η αναμνηστική δόση) είναι σημαντικό να δοθεί κυρίως στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, μετά την αξιολόγηση των δεδομένων για τον κίνδυνο σοβαρής COVID σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ και την προστασία που παρέχει.

Κανένα όφελος στους κάτω των 60 ετών από την τέταρτη δόση

Στους ενήλικες ηλικίας κάτω των 60 ετών, που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι φυσιολογικό, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία πειστική ένδειξη ότι η προστασία των προηγούμενων δόσεων του εμβολίου μειώνεται έναντι της σοβαρής Covid-19, ή ότι υπάρχει προστιθέμενη αξία μιας τέταρτης δόσης. Το ECDC και ο EMA παροτρύνουν τους πολίτες της ΕΕ να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν τα προγράμματά τους τόσο για τον βασικό, όσο και για τον επαναληπτικό εμβολιασμό και σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.

Στοιχεία που προέρχονται από το Ισραήλ απέδειξαν πως η δεύτερη αναμνηστική δόση μετά από 4 μήνες από την πρώτη αναμνηστική, αποκαθιστά τα επίπεδα αντισωμάτων χωρίς να εγείρει ανησυχία για την ασφάλεια. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο παραμένει η αύξηση αυτή του τίτλου των αντισωμάτων. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την ασφάλεια από τις πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις. Οι ρυθμιστικές αρχές, εξετάζουν τώρα την πιθανότητα χορήγησης πρόσθετων δόσεων από το φθινόπωρο και μετά, ενώ δεν αποκλείεται τα εμβόλια να είναι επικαιροποιημένα και προσαρμοσμένα και στις νέες παραλλαγές.

Μίνα Γκάγκα: Το φθινόπωρο η 4η δόση για όλους

Στον πιθανό χρόνο χορήγησης της τέταρτης δόσης στον ευρύ πληθυσμό αναφέρθηκε την Τετάρτη (6/4) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε τέταρτη δόση για όλους. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο θα είναι όπως η γρίπη, ο χειμώνας θα είναι μπροστά, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από το εμβόλιο, νομίζω θα πάμε σε ετήσια δόση ή αναμνηστική δόση».

Σε ερώτηση γιατί δεν ανοίγει η πλατφόρμα της τέταρτης δόσης προαιρετικά για τους 50 και άνω, η κ. Γκάγκα είπε ότι «αυτό είναι κάτι που η Επιτροπή Εμβολιασμών συζητάει». Η προτροπή προς τους πολίτες για εμβολιασμό, δεν είναι μονομερώς κυβερνητικό θέμα πρόσθεσε, αλλά κάτι που βασίζεται σε δεδομένα, «οπότε οι άνθρωποι που βλέπουμε καθημερινά ότι κινδυνεύουν είναι η μεγαλύτερης ηλικίας, οι πάνω από 60 κι ακόμη περισσότερο οι πάνω από 70. Άρα θεωρώ πολύ λογικό αυτό που εισηγείται η επιτροπή». Η επιδημιολογική επιτήρηση έχει αποδείξει, όπως πρόσθεσε, ότι έχουμε λιγότερα παιδιά, λιγότερους εφήβους, λιγότερους νέους ενήλικες και το όριο ηλικίας των κρουσμάτων ανεβαίνει που σημαίνει ότι αυτοί που είναι ευάλωτοι είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version