Υψηλοί τόνοι στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊου, της κακοκαιρίας και της ακρίβειας.
Παίρνοντας τον λόγο ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, μίλησε για ολιγωρία καταλογίζοντας παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου πως καθορίζει το ίδιο την επιδημιολογική επιτήρηση, βάζοντας στην άκρη τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας.
«Φτάσαμε σε μια υγειονομική τραγωδία χωρίς τέλος (100 νεκροί κάθε μέρα και πάνω από 2500 νεκροί μόνο το Γενάρη), με μια θνησιμότητα που κατατάσσει την Ελλάδα χώρα στην 1η χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης (μόνο κάποιες χώρε των Βαλκανίων μας «ξεπερνούν»), με διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτή η «παράδοξη» και μη αποδεκτή θνησιμότητα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, είναι ο πιο «σκληρός δείκτης» αποτυχίας στη διαχείριση της κρίσης», ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η κυβέρνηση απέτυχε «επειδή πίσω από κάθε κυβερνητική απόφαση υπάρχει η εμμονή με το νεοφιλελευθερισμό και η επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων».
«Δεν νοιάζεστε όχι γιατί είστε κακοί άνθρωποι, χωρίς κοινωνική ευαισθησία, αλλά επειδή είστε νεοφιλελεύθεροι και εξαρτημένοι από συμφέροντα, δεν πιστεύετε στο ισχυρό ΕΣΥ, στο Κοινωνικό Κράτος, στον κρατικό παρεμβατισμό στην αγορά, στην ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων, σε πολιτικές αναδιανομής»,ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Πλεύρης: «Τι θα γινόταν σήμερα με την πανδημία εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ»
Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπενθυμίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις που έχει υιοθετήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημικής περιπέτειας του covid, αφήνοντας αιχμές για τις «αντιεμβολιαστικές» θέσεις του Παύλου Πολάκη, αλλά και του διορισμένου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προέδρου της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων, Δημήτρη Κούβελα.
«Σήμερα στις Σέρρες είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και των σχετικών πιστοποιητικών. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κούβελας ο οποίος ήταν επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης φαρμάκων. Και σήμερα αυτός ο άνθρωπος κάνει συλλαλητήρια κατά του εμβολίου», δήλωσε με νόημα ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Τι θα γινόταν λοιπόν σήμερα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα διαχειριζόταν την πανδημία με τον Πολάκη, ο οποίος εμβολιάστηκε όταν έγινε υποχρεωτικό και με τον Κούβελα. Θα εμπιστευόσασταν την Υγεία σε ανθρώπους που είναι κατά του εμβολίου».
Γιατί υπάρχουν αυξημένοι θάνατοι
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε επίσης και στη στάση που έχει τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, καταγγέλλοντας πως έχει καταψηφίσει όλα τα μέτρα που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και τον εμβολιασμό.
Ταυτόχρονα ερμηνεύοντας το δραματικό φαινόμενο της αυξημένης θνητότητας στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως αυτό οφείλεται στον γηρασμένο πληθυσμό στην Ελλάδα, αλλά και τον μεγάλο αριθμό των ανεμβολίαστων.
«Το θέμα της θνητότητας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον εμβολιασμό»,σημειώσε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Το 89% των θανάτων δυστυχώς είναι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Είναι η κρίσιμη ηλικιακή ομάδα που έπρεπε να έχει εμβολιαστεί. Και αν σκεφτούμε ότι η χώρα μας είναι τρίτη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ηλικίες άνω των 50 και δεύτερη μετά την Ιταλία, το 7,2% του πληθυσμού μας είναι άνω των 80 ετών με μέσο όρο Ευρωπαϊκής Ένωσης το 5,5%. Επομένως, υπάρχει κόσμος πολύς που ήταν σε αυτή την ευάλωτη κατηγορία».
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε αναλυτικά και στη στελέχωση και ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο συνεχίζει, όπως είπε, να ενισχύεται καθημερινά. Μίλησε συγκεκριμένα για αύξηση των κλινών ΜΕΘ από 557 στις 1.300, και την προκήρυξη 3.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού.
«Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 2.200 μόνιμες προσλήψεις ιατρών και υπάρχουν άλλοι 2.000 επικουρικοί γιατροί. Επιπλέον, υπηρετούν 15.000 επικουρικό προσωπικό, 14.000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ενώ αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται να βγουν οι προκηρύξεις για μόνιμη στελέχωση 4.000 θέσεων νοσηλευτών, 910 θέσεων λοιπού προσωπικού και άλλες 700 θέσεις ιατρών.
Συνεπώς, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ, που λέτε ότι δεν μας ενδιαφέρει το ΕΣΥ, τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα. 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για να πάει στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια και είναι ολόκληρος ο σχεδιασμός ο οποίος έχουμε αυτή τη στιγμή, ένας ολιστικός σχεδιασμός που περιλαμβάνει την πρόληψη, που περιλαμβάνει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, που περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και που περιλαμβάνει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.
Πηγή: Γιάννα Σουλάκη/ iatropedia.gr