Ποιες καλοκαιρινές διακοπές σας ταιριάζουν. Πριν διαλέξετε μέρος που θα πάτε δείτε σε τι κατάσταση είναι η υγείας σας και πάρτε την κατάλληλη απόφαση…
Μια καλή απάντηση στο μόνιμο δίλημμα των διακοπών μπορεί να δώσει ο γιατρός. Αυτό ισχυρίζονται βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι συμβουλεύουν προτού αποφασίσουμε τον προορισμό των καλοκαιρινών μας αποδράσεων να κάνουμε μια βόλτα από τον… οικογενειακό μας γιατρό και να τον συμβουλευτούμε για το αν πρέπει να διαλέξουμε βουνό ή θάλασσα.
Όλοι μας αντιμετωπίζουμε μικροπροβλήματα στην υγεία μας, τα οποία δεν καθιστούν απαγορευτική μια επιλογή ανάμεσα στον καθαρό αέρα του βουνού ή στο ευεργετικό ιώδιο της θάλασσας. Τι γίνεται όμως με όλα εκείνα τα πιο ενοχλητικά και επίπονα προβλήματα υγείας που ενδέχεται να μας χαλάσουν τις διακοπές μας;
Λόγου χάρη οι διακοπές σε ορεινό περιβάλλον ενδείκνυνται ιδιαιτέρως για όσους πάσχουν από έντονο άγχος και στρες, υπερθυρεοειδισμό και φλεβίτιδα. Επίσης για όσους υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, αν και οι γιατροί συνιστούν να έχουν τον νου τους για τυχόν αλλεργίες που σχετίζονται με δέντρα και φυτά.
Αντιθέτως το βουνό πρέπει να αποφεύγουν όσοι αντιμετωπίζουν ρινικά προβλήματα, υψηλή πίεση και ρευματισμούς. Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε, με μια σύντομη εξέταση σε αλλεργιολόγο, αν είστε αλλεργικοί στις δηλητηριώδεις ουσίες που απελευθερώνουν τη στιγμή του τσιμπήματος έντομα όπως οι σφήκες.
Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε υποτασικούς να αποφεύγουν τις διακοπές σε υψηλά υψόμετρα, αφού μια ξαφνική υπόταση είναι πιθανό να τους ταλαιπωρήσει, ειδικά αν έχουν ξεκινήσει για μια πεζοπορία στο βουνό χωρίς πρώτα να έχουν φάει πρωινό ή να έχουν πάρει μαζί τους αρκετό νερό. Σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως αδυναμία, θολή όραση και πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Οι λάτρεις της θάλασσας πρέπει να θεωρούν τον εαυτό τους περισσότερο προνομιούχο, αφού οι διακοπές σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο ενδείκνυνται για τους πάσχοντες από σχεδόν κάθε είδους αλλεργία, αναιμία, κατάθλιψη, υποθυρεοειδισμό, ρευματισμούς, ψωρίαση, γυναικολογικά προβλήματα και ραχίτιδα. Σε όλες αυτές τις παθήσεις το θαλασσινό ιώδιο λειτουργεί άκρως ευεργετικά.
Αντιθέτως τη θάλασσα πρέπει να αποφεύγουν οι υπερτασικοί και οι πάσχοντες από κάποιες δερματικές παθήσεις όπως αυτές του ποδιού. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουμε και στην έκθεση στον ήλιο. Ιδίως οι άνθρωποι που έχουν πιο ευαίσθητο οργανισμό, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, όσοι υποφέρουν από καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα ή αντιμετωπίζουν αναπνευστικές διαταραχές πρέπει να αποφεύγουν την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του οργανισμού τους, η οποία προκαλεί την περίφημη θερμοπληξία.
Τέλος, άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη μεταλλικών αλάτων στο σώμα τους θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να πάθουν κράμπα μέσα στο νερό. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους πάσχοντες να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν να μπαίνουν σε θάλασσες με χαμηλή θερμοκρασία.
Προτιμήστε το βουνό, αν…
Πάσχετε από έντονο άγχος και στρες, υπερθυρεοειδισμό και φλεβίτιδα. Επίσης αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα.
Τη θάλασσα πρέπει να αποφεύγουν οι υπερτασικοί και όσοι υποφέρουν από κάποιες δερματικές παθήσεις.
Στην πλαζ ολοταχώς, αν…
Πάσχετε από αλλεργίες, αναιμία, κατάθλιψη, υποθυρεοειδισμό, ρευματισμούς, ψωρίαση, γυναικολογικά προβλήματα και ραχίτιδα.
Το βουνό πρέπει να αποφεύγουν όσοι αντιμετωπίζουν ρινικά προβλήματα, υψηλή πίεση, ρευματισμούς καθώς και αλλεργίες που σχετίζονται με δέντρα και φυτά.
Από την εφημερίδα “Το Βήμα”