Υγεία

Τι έδειξαν πάνω από 90.000 τεστ κορονοϊού που έγιναν στην ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ – Ο μήνας που χτύπησε «κόκκινο»

Περισσότερα από 90.000 μοριακά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού έχουν πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Παράλληλα έχουν γίνει και σχεδόν 14.000 έλεγχοι αντισωμάτων κατά του νέου ιού. Με βάση αυτούς τους αριθμούς, το Εργαστήριο είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ελέγχου Covid στη χώρα.

Η ομάδα του Εργαστηρίου ανέλυσε τα αποτελέσματα των ελέγχων και διαπίστωσε πως τον Μάρτιο – όταν ξεκινούσε το πρώτο επιδημικό κύμα – 3,6% των δειγμάτων ανιχνεύθηκαν θετικά στο νέο κορονοϊό Sars-Cov2.

Τις πρώτες 12 ημέρες του Νοεμβρίου, το ποσοστό θετικών ξεπέρασε το 6%, ενώ από το Μάϊο έως και τον Αύγουστο ήταν κάτω από 1%.

Μέχρι στιγμής, ο μήνας με τα περισσότερα τεστ ήταν ο Σεπτέμβριος, οπότε πραγματοποιήθηκαν πάνω από 18.000 έλεγχοι, εκ των οποίων 284 (1,5%) προέκυψαν θετικοί.

Οι επιστήμονες του εργαστηρίου παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα θετικά τεστ στις ηλικίες 18 – 30 ετών, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο ιός «κυκλοφορεί» ανάμεσα στις νεαρές ηλικίες. 

Τα κυριότερα συμπτώματα – Σημαντικό το ποσοστό των ασυμπτωματικών

Πυρετός, βήχας και μυαλγίες είναι, συχνότερα, τα συμπτώματα που οδηγούν τους ασθενείς  στο εργαστήριο για έλεγχο. Σπανιότερα, αναφέρονται διάρροια, καταρροή και κεφαλαλγία.

Καταγράφεται επίσης ένα σημαντικό ποσοστό εξεταζόμενων με θετικό τεστ, αλλά χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Κατά πλειονότητα, όσοι δεν έχουν συμπτώματα ζητούν να εξεταστούν, είτε επειδή ήρθαν σε επαφή με ασθενή, είτε επειδή το απαιτεί η εργασία τους.

Πώς γίνεται το τεστ

Η εξέταση πραγματοποιείται σε δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος, αφού προηγηθεί η λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Στο εργαστήριο εφαρμόζονται ειδικές μέθοδοι απομόνωσης του ιικού RNA. Ο μοριακός έλεγχος βασίζεται στην τεχνική Real Time-PCR και στοχεύει σε τρεις περιοχές του γονιδιώματος του ιού, δηλαδή στις περιοχές των γονιδίων Ε , Ν και RdRp, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η ανίχνευση του κορονοϊού με τη μοριακή μέθοδο Real Time PCR συντελεί στην ανίχνευση των ατόμων που νοσούν τη χρονική στιγμή κατά την οποία  πραγματοποιείται η λήψη.   

Τα θετικά περιστατικά δηλώνονται αυθημερόν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το τελευταίο διάστημα, διενεργούνται καθημερινά στο εργαστήριο κατά μέσο όρο 1000 μοριακά τεστ, με μέσο όρο έκδοσης αποτελεσμάτων τις 24 ώρες. Πραγματοποιούνται και μοριακά τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού, με το αποτέλεσμα να εκδίδεται σε 2 ώρες από τη λήψη του δείγματος.

Το εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με υπεύθυνη την Εργαστηριακή Γενετίστρια Δρα Λουίζου Ειρήνη απαρτίζεται από 8 Βιολόγους και 3 παρασκευαστές ιατρικών εργαστηρίων πλήρως καταρτισμένους στις νέες τεχνολογίες. Είναι εξοπλισμένο με 5 αυτόματους αναλυτές έκλουσης γενετικού υλικού που είναι σε θέση να επεξεργαστούν έως και 200 δείγματα, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 4 ωρών. Παράλληλα, το Εργαστήριο διαθέτει 5 μηχανήματα Real Time PCR τελευταίας τεχνολογίας τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αξιόπιστα αποτελέσματα για τον έλεγχο του ιού, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Το Εργαστήριο εφαρμόζει την τεχνική της μοναδιαίας ανάλυσης (κάθε δείγμα χωριστά) και όχι του pooling (πολλά δείγματα μαζί). Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εργαστηρίου, με το pooling υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος, ειδικά σε περιπτώσεις χαμηλού ιϊκού φορτίου.

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα