Site icon NewsIT
08:02 | 19.08.23

Καρδιά: Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι πέφτουν για ύπνο μεταξύ 10 και 11 το βράδυ – Τι λένε οι επιστήμονες

Καρδιά: Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι πέφτουν για ύπνο μεταξύ 10 και 11 το βράδυ – Τι λένε οι επιστήμονες

Loving couple sleeping.Beautiful loving couple sleeping together in bedroom.

Newsit Newsroom

Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) εξακολουθεί να είναι η πιο σημαντική αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, με κατ’ εκτίμηση 18,6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Οι πιο άμεσα τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • η υπέρταση
  • η παχυσαρκία
  • ο διαβήτης
  • το κάπνισμα και
  • η υπερχοληστερολαιμία

Επίσης, ο καλής ποιότητας ύπνος συμβάλλει σημαντικά στη γενική υγεία και ευεξία ενός ατόμου. Αν και έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στις διαταραχές του ύπνου, η αξιολόγηση του καλού ύπνου είναι επίσης σημαντική.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού είναι ένας υπομελετημένος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Ο παρατεταμένα κακός κιρκάδιος ρυθμός σχετίζεται με:

  • αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • μειωμένη ποιότητα ύπνου
  • αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές διαταραχές

Μπορεί να αυξήσει την αθηροσκλήρωση, προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό νόσημα.

Αν θέλετε να έχετε γερή καρδιά μέχρι τα βαθιά σας γηρατειά, προσέξτε πολύ τι ώρα μπαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ, συνιστούν επιστήμονες που μελέτησαν περισσότερους από 88.000 εθελοντές.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι έμπαιναν για ύπνο μεταξύ 10 και 11 μ.μ. διέτρεχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο στη διάρκεια έξι ετών παρακολούθησης. Είχαν επίσης μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα όπως η υπέρταση.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως το πρόγραμμα αυτό συγχρονίζεται με το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η καρδιαγγειακή επιβάρυνση και ο κίνδυνος για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα προβλήματα στην καρδιά αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Ετησίως υπολογίζεται ότι η καρδιαγγειακή νόσος κοστίζει τη ζωή 18,6 εκατομμυρίων ανθρώπων. Επομένως η πρόληψή της, έχει ζωτική σημασία.

Μετρητές επιτάχυνσης

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο επαρκής, ποιοτικός ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο οι περισσότερες βασίζονταν σε υποκειμενικές αναφορές για τη διάρκεια του ύπνου. Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες έκαναν αντικειμενική καταγραφή, εφοδιάζοντας τους εθελοντές τους με φορητά επιταχυνσιόμετρα.

Οι μετρητές επιτάχυνσης είναι ειδικές συσκευές, που μετρούν την επιτάχυνση του σώματος στη διάρκεια της ημέρας. Οι εθελοντές τούς φορούσαν επί επτά ημέρες και ύστερα τους παρέδωσαν στους ερευνητές, για να καταγράψουν τα δεδομένα τους.

Συνολικά, εντάχθηκαν στη μελέτη 88.026 εθελοντές, ηλικίας 43 έως 79 ετών. Οι 51.214 ήσαν γυναίκες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί έξι χρόνια την πορεία της υγείας των εθελοντών τους. Στο μεσοδιάστημα, οι 3.172 από αυτούς εκδήλωσαν καρδιαγγειακή νόσο.

Κίνδυνος ανά ώρα ύπνου

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, τον χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν πρόβλημα στην καρδιά είχαν οι εθελοντές που έμπαιναν για ύπνο μεταξύ 10 και 11 το βράδυ. Όσοι έμπαιναν τα μεσάνυχτα ή αργότερα, είχαν κατά 35% μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτούς.

Όσοι έμπαιναν για ύπνο μεταξύ 11 και 12 είχαν 11% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιολογικό πρόβλημα. Και όσοι έμπαιναν πριν τις 10, διέτρεχαν κατά 38% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα ευρήματα αυτά παρέμειναν τα ίδια όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν τη διάρκεια του ύπνου και την ποιότητά του. Ήταν επίσης ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία.

Το πρωινό φως

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο ύπνος πολύ νωρίς ή πολύ αργά το βράδυ, διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr David Plans, λέκτορας Οργανωτικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Exeter.

Και πρόσθεσε: «Ο πιο επικίνδυνος για την καρδιά είναι ο ύπνος μετά τα μεσάνυχτα. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι μειώνεται η πιθανότητα να δει κάποιος το πρωινό φως, που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού».

Μετάφραση: iatropedia.gr / Πηγή: academic.oup.com

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version