Υγεία

Τι είναι το κίμτσι και ποια είναι τα σημαντικά οφέλη για την υγεία

Το κίμτσι, το κορεάτικο τουρσί, παράγεται συνήθως από κινέζικο λάχανο και ραπανάκια, στα οποία προστίθενται μυρωδικά και προαιρετικά καυτερές πιπεριές. Είναι μια ανατολική ασιατική σάλτσα που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Κορέας και είναι αναπόστασπο μέρος της διατροφής στις περιοχές αυτές.

Το κίμτσι έχει ευρέως χρησιμοποιηθεί στη Κορέα εδώ και αιώνες και σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της κορεατικής κουζίνας. Η γεύση του είναι δυνατή και πικάντικη, με ποικίλες αποχρώσεις ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του.

Συνήθως σερβίρεται σε μικρά μπολάκια ως dip για κρέας, ψάρι, λαχανικά και διάφορα άλλα φαγητά. Επιπλέον, χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά πιάτα της κορεατικής κουζίνας ως μαρινάδα ή συνοδευτική σάλτσα.

Οι παραδοσιακές συνταγές για το κίμτσι ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή και τα διαθέσιμα υλικά. Για παράδειγμα, το πιο δημοφιλές κίμτσι στην Κορέα είναι το κίμτσι του Πουγκόνγκ, που παρασκευάζεται από κόκκινη πιπεριά, σκόρδο και φαγόπυρο. Άλλες δημοφιλείς παραλλαγές περιλαμβάνουν κίμτσι με παντζάρια, κίμτσι με κολοκύθα, κίμτσι με αγκινάρες, και κίμτσι με καρότα.

Τα λαχανικά συνήθως μουλιάζουν πρώτα σε αλατόνερο και ξεβγάζονται. Στη συνέχεια προστίθενται τα μυρωδικά. Τέλος, το μίγμα αφήνεται να ζυμωθεί σε κλειστά δοχεία.

Εκτός από την κορεατική κουζίνα, το κίμτσι έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στη διεθνή κουζίνα. Πολλοί σεφ και λάτρεις της κουζίνας χρησιμοποιούν το κίμτσι για να προσθέσουν γεύση και πικάντικο αρωμα σε διάφορα πιάτα, όπως κρέας, ψάρια και λαχανικά. Επιπλέον, το κίμτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό για την παρασκευή διαφόρων σάλτσων και μαριναδών.

Το κίμτσι μπορεί να έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά και συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το κίμτσι περιέχει βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη C, βιταμίνη K, βιταμίνη B6, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη K συμβάλλει στη διατήρηση υγιεινών οστών και στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

Επιπλέον, το κίμτσι περιέχει καψαϊκίνη, ένα συστατικό που δίνει στη σάλτσα την πικάντικη γεύση της και έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το κίμτσι βελτίωνε τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Μείωνε επίσης τα επίπεδα λίπους στο σώμα, βελτίωνε την υγεία του παχέος εντέρου και δρούσε κατά της παχυσαρκίας.

Επίσης, δύμφωνα με τις μελέτες, το κίμτσι φάνηκε να καταπραΰνει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Don’t M.I.S.S. a thing!
Καινοτόμες Ενδοσκοπικές και Ελάχιστα Επεμβατικές Χειρουργικές Τεχνικές (MISS) δίνουν λύση στις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης
Don’t M.I.S.S. a thing!
Η ALS δεν κάνει διακρίσεις: Η σπάνια νόσος από την οποία πάσχει ο Έρικ Ντέιν και συγκλονίζει όταν «χτυπά» ανθρώπους της διπλανής πόρτας
Η ALS είναι νευροεκφυλιστική νόσος που προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, και μέχρι σήμερα θεωρείται ανίατη
NEW YORK, NEW YORK - APRIL 12: Cosmologist Stephen Hawking attends the New Space Exploration Initiative 'Breakthrough Starshot' Announcement at One World Observatory. Stephen William Hawking CH, CBE, FRS, FRSA is an English theoretical physicist, cosmologist, author and Director of Research at the Centre for Theoretical Cosmology within the University of Cambridge on April 12, 2016 in New York City Credit: Hoo-Me.com / MediaPunch/IPX