Υγεία

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε τακτικά μπρόκολο

Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών (Brassicaceae)

Τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών) εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου, ενώ έχουν και αντιοξειδωτική δράση.

Τα 91 γραμμάρια μπρόκολου περιέχουν:

  • Θερμίδες: 31
  • Υδατάνθρακες: 6 γρ
  • Διαιτητικές ίνες: 2 γρ
  • Σάκχαρα: 2 γρ
  • Πρωτεΐνη: 3 γρ
  • Νάτριο: 30 mg
  • Βιταμίνη C: 81 mg (90% Ημερήσιων Αναγκών)
  • Βιταμίνη Κ: 93 mcg (78% Η.Α.)
  • Βιταμίνη Α: 28 mcg (3% Η.Α.)
  • Φολικό οξύ: 57 mcg (14% Η.Α)
  • Ασβέστιο: 43 mg (3% Η.Α.)
  • Κάλιο: 288 mg (6% Η.Α.)

Τι θα συμβεί στο σώμα μας, εάν τρώτε τακτικά μπρόκολο; Δείτε τα έξι οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό σας το λαχανικό με την ζωηρή πράσινη απόχρωση.

Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου

Το μπρόκολο είναι γεμάτο με ισχυρές φυτικές ενώσεις που προσφέρουν αντικαρκινικά οφέλη. Κατά την διάρκεια της κατανάλωσης τους, τα σταυρανθή λαχανικά απελευθερώνουν μια φυτοχημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Η τακτική κατανάλωση μπρόκολου βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου (καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του δέρματος, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του στόματος)

«Ασπίδα» απέναντι σε καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου, παγκοσμίως. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών, συμπεριλαμβανομένου του μπρόκολου, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης ή συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες,.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, ενώ βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζει την καρδιακή λειτουργία.

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το μπρόκολο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού σας συστήματος ενάντια στα μικρόβια και τις επιβλαβείς ουσίες.

Πιο συγκεκριμένα, 91 γραμμάρια μπρόκολου περιέχουν το 90% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, παρέχοντας στον οργανισμό μεγαλύτερη περιεκτικότητα της εν λόγω θρεπτικής ουσίας σε σύγκριση μ’ ένα πορτοκάλι μετρίου μεγέθους.

Επιπλέον, η σουλφοραφάνη στο μπρόκολο ενεργοποιεί τα αντιοξειδωτικά ένζυμα και μειώνει τα φλεγμονώδη κύτταρα, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων.

Βελτιώνει την υγεία των οστών

Η τακτική κατανάλωση μπρόκολου είναι εξαιρετική επιλογή για την υγεία των οστών, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και μέταλλα. Μια μερίδα μισής κούπας μαγειρεμένου μπρόκολου διαθέτει το 92% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ανοργανοποίηση των οστών.

Επιπλέον, το μπρόκολο περιέχει ασβέστιο, μια θρεπτική ουσία που είναι σημαντική για την υγεία των οστών.

Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Το μπρόκολο είναι καλή πηγή πρεβιοτικών ινών, που τρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο και βοηθούν στην προστασία του εντερικού βλεννογόνου. Συγκεκριμένα, το μπρόκολο προάγει την υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, βελτιώνοντας την αναλογία Bacteroidetes προς Firmicutes, τις δύο κύριες ομάδες βακτηρίων που «κατοικούν» στο έντερο.

Οι διαιτητικές ίνες στο μπρόκολο ενθαρρύνουν επίσης τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Προάγει την υγεία της επιδερμίδας

Η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του DNA, πρόωρη γήρανση του δέρματος, ακόμη και καρκίνο του δέρματος.

Επομένως, κρίνεται αναγκαία η κατανάλωση λαχανικών που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να προστατέψουν την επιδερμίδα μας. 

Εκτός από σουλφοραφάνη, το μπρόκολο περιέχει λουτεΐνη, καμπφερόλη και κερκετίνη, οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις που μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα