Το «Αττικόν» είναι το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο που εφαρμόζει στην Ελλάδα, από το καλοκαίρι, μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm, ο καθηγητής Ουρολογίας Διευθυντής Γ’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. «Αττικόν», Μιχάλης Χρυσοφός.
Η μέθοδος Rezum, που χρησιμοποιείται εδώ και μία πενταετία διεθνώς, στην Ελλάδα ήρθε πριν από ενάμιση χρόνο και αφορά θεραπεία υδρατμών εξηγεί ο κ. Χρυσοφός, επισημαίνοντας ότι οι ειδικοί ουσιαστικά χρησιμοποιούν αποστειρωμένο νερό, το οποίο μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια με τη μορφή υδρατμών και με ενέσεις εγχύεται μέσα στον προστάτη. «Αυτό έχει σαν συνέπεια σταδιακά να συρρικνώνεται ο προστάτης και έτσι ο ασθενής να έχει μία βελτιωμένη ούρηση, γιατί με την υπερπλασία υπάρχουν προβλήματα στην ούρηση, αλλά και ουρηθρικός καύσος κάποιες φορές. Η μέθοδος απευθύνεται κυρίως σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν τη στυτική τους λειτουργία, αλλά και σε ηλικιωμένους, με πολλά προβλήματα, που δεν μπορούν να υποβληθούν σε άλλου είδους επεμβάσεις. Την μέθοδο την εφαρμόζουμε κυρίως σε περιστατικά με προστάτες άνω των 30 και μέχρι 80 γραμμαρίων. Για μεγαλύτερους προστάτες δεν είναι η ιδανική θεραπεία, όμως εφαρμόζεται μόνο αν δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις».
Για κάθε 10 γραμμάρια προστάτη απαιτείται μία μέρα με καθετήρα
Η ιατρική αυτή πράξη σύμφωνα με τον καθηγητή, γίνεται είτε με τοπική, είτε με γενική αναισθησία. «Η κάθε ένεση διαρκεί 9 δευτερόλεπτα, και ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη μπορεί να χρειαστεί από 2-3 ίσως και 4 ενέσεις στην κάθε πλευρά. Άρα ο χρόνος διάρκειας είναι ελάχιστος, γι’ αυτό γίνεται και σε μεγαλύτερους ανθρώπους. Οι ασθενείς όμως θα πρέπει να γνωρίζουν το εξής: Ενώ θα μείνουν στο νοσοκομείο μόνο μία μέρα, στο σπίτι τους θα πάνε με καθετήρα. Για κάθε 10 γραμμάρια προστάτη θέλουν και μία μέρα καθετηριασμού. Οπότε υπολογίζουμε ότι ένας ασθενής με 50-60-70 γραμμάρια προστάτη θα κρατήσει τον καθετήρα για μία εβδομάδα».
Σε σύγκριση με την κλασσική προστατεκτομή, τα πλεονεκτήματα όπως λέει ο κ. Χρυσοφός, είναι ότι δεν υπάρχει απώλεια αίματος, δεν επηρεάζεται η εκσπερμάτιση, ο επεμβατικός χρόνος είναι πολύ μικρός, η αναισθησία είναι πολύ ελαφρά ή τοπική, δεν απαιτείται πολυήμερη νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Όσον αφορά τις αντενδείξεις ο καθηγητής Ουρολογίας αναφέρει ότι υπάρχουν σε ασθενείς που έχουν κάποιο τεχνητό σφικτήρα (σσ συσκευή αντιμετώπισης ακράτειας) ή πεϊκή πρόθεση κι επίσης καλό είναι ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά να τα διακόπτουν για μία ή δύο ημέρες.
Η διόγκωση προστάτη πλήττει έναν στους δύο άντρες στην ηλικία των 60 ετών
Τι λένε όμως τα πρώτα αποτελέσματα σε σχέση με τα ποσοστά επιτυχίας της εν λόγω μεθόδου; «Αυτή τη στιγμή έχουμε αποτελέσματα πενταετίας. Σε μία μελέτη που έχει γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό των ασθενών που ήταν ικανοποιημένο ήταν πάνω από 90%. Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο λόγοι που ένα μικρό ποσοστό ασθενών δεν έμεινε ικανοποιημένο. Ο ένας λόγος είναι ότι ασθενείς οι οποίοι έχουν μόνιμο καθετήρα και κάνουν αυτή την επέμβαση για να απαλλαγούν από αυτόν, μπορεί να χρειαστούν και έναν μήνα να μείνουν με καθετήρα, μετά την θεραπεία. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι για ένα διάστημα περίπου 15 ημέρες εξακολουθούν και υπάρχουν ερεθιστικά συμπτώματα, όπως συχνοουρία, τσούξιμο κατά την ούρηση, τα οποία αντιμετωπίζονται με αντιφλεγμονώδη και υποχωρούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η αποθεραπεία είναι σχετικά ήπια, αλλά θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ο ασθενής ότι η πλήρης συρρίκνωση του προστάτη γίνεται στους τρεις μήνες. Επαναληπτική συνεδρία δεν χρειάζεται, ωστόσο επειδή ουσιαστικά δεν επεμβαίνουμε πάνω στον προστάτη και η υπερπλασία μπορεί μακροχρόνια να επανέλθει, ίσως μετά από χρόνια να χρειαστεί μία δεύτερη συνεδρία, είτε με αυτή τη μέθοδο, είτε με κάποια άλλη».
Πού οφείλεται η υπερπλασία, σε τι ηλικία απαντάται, και πώς μπορεί να την προλάβει ένας άνδρας; «Η διόγκωση του προστάτη πλήττει περίπου το 50% των ανδρών στην ηλικία των 60, και το 90% των ανδρών έως την ηλικία των 85 ετών. Οι παράγοντες που οδηγούν στην υπερπλασία, είναι κυρίως ορμονικοί και δεν υπάρχει τρόπος να την προλάβεις, αλλά μόνο να την αντιμετωπίσεις είτε φαρμακευτικά, είτε επεμβατικά. Κάποιοι παράγοντες πάντως που ερεθίζουν τον προστάτη είναι το αλκοόλ, η καφεΐνη και η καθιστική ζωή».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ