Ελπίδες σκόρπισε η είδηση ότι μια νέα θεραπεία κατά του καρκίνου κατάφερε να εξουδετερώσει συμπαγείς όγκους και άφησε ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.
Ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος μίλησε στο iatropedia.gr για τη νέα επαναστατική πειραματική θεραπεία κατά όλων των τύπων καρκίνου και συμπαγών όγκων. Το φάρμακο “magic bullet”, το υπερόπλο δηλαδή με το οποίο οι επιστήμονες μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα είδη νεοπλασιών και συμπαγών όγκων, δεν προβλέπεται να αποδειχθεί εάν είναι τελικά αποτελεσματικό στους ανθρώπους ή όχι, εάν δεν περάσουν χρόνια. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος.
“Φάνηκε στις κυτταρικές καλλιέργειες να αποδίδει και επίσης σε πειραματόζωα. Τώρα δοκιμάζεται σε ανθρώπους σε πρώτη φάση, όπου ελέγχεται η δόση και ποιους καρκίνους μπορεί ακριβώς να αντιμετωπίσει. Είναι νωρίς γιατί οι μηχανισμοί στα ζώα δεν είναι ίδιοι με αυτούς του ανθρώπου. Κι ένα μεγάλο ποσοστό φαρμάκων ή παρεμβάσεων αποτυγχάνει. Ας ελπίσουμε λοιπόν και ας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί το φάρμακο και θα είναι αποτελεσματικό, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο. Να μην περιμένει ο κόσμος αύριο ή μεθαύριο να κυκλοφορήσει”, τονίζει ο Oγκολόγος σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr.
Πώς δρα το φάρμακο κατά όλων των τύπων καρκίνου
Το φάρμακο με την ονομασία AOH1996, αναπτύχθηκε σε εργαστήρια του ερευνητικού κέντρου City of Hope στις ΗΠΑ. Σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα για τον καρκίνο.
Στοχεύει μία πρωτεΐνη – το πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζομένων κυττάρων (PCNA) – που υπάρχει στους περισσότερους τύπους καρκίνου.
“Η διαδικασία πολλαπλασιασμού των κυττάρων που γίνεται συνεχώς σε δισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού μας κάθε ώρα είναι μια πιστή διαδικασία σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία που τα αποτελούν”, τονίζει ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής και εξηγεί τον μηχανισμό της ογκογένεσης:
“Όταν σε κάποιο σημείο του οργανισμού το γενετικό υλικό διαταραχθεί, τότε προκύπτει ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός και προκύπτει έτσι ο καρκίνος στα συμπαγή όργανα, ή οι αιματολογικές κακοήθειες στο αίμα. Μέχρι τώρα σε πολλά είδη καρκίνων έχουμε βρει πολλές ουσίες που επηρεάζουν τον πολλαπλασιασμό, καθώς επίσης και χημικά μονοπάτια που συμβάλλουν με την αλληλουχία, που το ένα επιδρά στο άλλο μόριο και συμβάλλουν στο να αυξάνεται το καρκινικό κύτταρο. Αυτά τα έχουμε βρει και τα μπλοκάρουμε με στοχευμένες θεραπείες. Δεν είναι πολλά, αλλά είναι αυτό που λέμε “εξατομικευμένη ιατρική”, σημειώνει ο ίδιος.
Το νέο φάρμακο, σύμφωνα με τη δημοσίευση που έγινε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Chemical Biology, δοκιμάστηκε στο εργαστήριο και αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε 70 είδη καρκινικών κυττάρων.
Αποδείχθηκε μάλιστα ότι η πρωτεΐνη PCNA σταμάτησε τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό στους καρκίνους: μαστού, προστάτη, εγκεφάλου, ωοθηκών, τραχήλου της μήτρας, δέρματος, πνεύμονα.
“Εάν τώρα η συγκεκριμένη πρωτεΐνη εμπλέκεται σε όλα τα είδη των καρκίνων των συμπαγών οργάνων και είναι αυτή η οποία δίνει την ώθηση να υπάρξει αυτή η ανωμαλία στο διπλασιασμό του γενετικού υλικού και επομένως να προωθήσει τον καρκίνο, τότε αυτό το φάρμακο θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα. Γιατί παραπέμπει σ’ αυτό που λέμε “magic bullet”, στην μαγική σφαίρα. Δηλαδή με ένα φάρμακο να μπορείς να αντιμετωπίσεις πολλούς καρκίνους”, τονίζει ο Ευάγγελος Φιλόπουλος.
Υπερβολικά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα;
Το εάν το φάρμακο είναι ή δεν είναι τελικά αποτελεσματικό, μπορεί να φανεί μόνο εάν δοκιμαστεί σε ανθρώπους και όχι πριν περάσουν δύο με τρία χρόνια.
“Δύο με τρία χρόνια θα χρειαστεί να φανεί εάν έχει αποτελέσματα. Παλιά θα ήταν πολύ περισσότερα χρόνια, αλλά πλέον οι Οργανισμοί Ελέγχου Φαρμάκων, όπως ο FDA αλλά και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός ο EMA, αν δουν ότι ένα φάρμακο δουλεύει καλά δεν περιμένουν να ολοκληρωθεί η σειρά των ασθενών που δοκιμάζουν, διακόπτουν τη μελέτη και δίνουν πρόωρη έγκριση. Θέλει, όμως, τουλάχιστον δύο χρόνια από τώρα για να φανεί εάν όντως είναι αποτελεσματικό στους ανθρώπους και εάν δεν έχει παρενέργειες”, τονίζει ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Για να μην τρέφουν οι ασθενείς μάταιες ελπίδες, ο κ. Φιλόπουλος υπογραμμίζει πως δεν είναι σπάνιο, ελπιδοφόρα φάρμακα που δοκιμάζονται σε πειραματικές μελέτες, να αποδειχθούν τελικά “άνθρακες”.
“Πολλά φάρμακα βλέπουμε αρχικά να είναι αποτελεσματικά, αλλά αν ταυτόχρονα συμβάλλουν και σε άλλες διαδικασίες και έχουν ισχυρές παρενέργειες στον άνθρωπο, μπορεί να μην κυκλοφορήσουν αυτές οι θεραπείες. Γι’ αυτό υπάρχουν αυτά τα στάδια των ερευνών για να είμαστε ασφαλείς. Εάν το φάρμακο αυτό δηλαδή αποδειχθεί μεν αποτελεσματικό, αλλά έχει ισχυρές παρενέργειες δεν θα πάρει τελικά έγκριση”, εξηγεί ο Ευάγγελος Φιλόπουλος και καταλήγει:
“Συχνά βγαίνουν παρόμοιες ανακοινώσεις που είναι και θριαμβευτικές και δίνονται πρόωρα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη δημοσιότητα κι αυτό πολλές φορές γίνεται για να επενδύσουν οι επενδυτές ώστε να υπάρχουν χρήματα να ολοκληρωθεί η έρευνα. Μακάρι, όμως, να μην ισχύει αυτό και να είναι πράγματι η θεραπεία που περιμένουμε. Ας είμαστε αισιόδοξοι”, καταλήγει.
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr