Site icon NewsIT

Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική

13.08.2014 | 18:17
Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική

Το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2014 ανακοίνωσε το  Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ το περιστατικό αφορά σε άνδρα 85 ετών, κάτοικο Ανατολικής Αττικής, ο οποίος δεν έχει μετακινηθεί πρόσφατα σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα τελευταία πέντε χρόνια ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί σταθερά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ανθρώπινα κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν απόλυτα.

Δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης σε ζώα από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν δείξει την κυκλοφορία του ιού στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα διαγνώστηκε σχετικά αργά στη φετινή περίοδο μετάδοσης.

Μετάδοση και μέτρα προφύλαξης

Υπενθυμίζεται οτι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου αφορούν συνήθως ηλικιωμένους, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς).

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ). Συστήνεται, επίσης, το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Διαβάστε
Πόσοι επικουρικοί γιατροί θα προσληφθούν στα νοσοκομεία; Οι πρώτοι τυχεροί

“Πειραματιστείτε” ελεύθερα για τον Έμπολα! Η απελπισία του ΠΟΥ μπροστά στην πανδημία

Νέες δραματικές περικοπές στο ΕΣΥ! Κόβονται φάρμακα, αυξάνονται νοσήλια, εξετάσεις. Όλες οι αλλαγές!

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version