Υγεία

Το «σύνδρομο της λευκής μπλούζας» και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το σύνδρομο λευκής μπλούζας, γνωστό και ως «white coat syndrome». είναι μια κατάσταση στην οποία οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου είναι υψηλότερες όταν μετρούνται σε ιατρικό περιβάλλον σε σύγκριση με τις μετρήσεις που γίνονται σε άλλες συνθήκες, όπως στο σπίτι.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of General Practice έδειξε ότι η αρτηριακή πίεση των ασθενών που έβλεπαν το γιατρό τους ανέβαινε στα ύψη όταν έπρεπε να τους μετρήσουν την πίεση. Μάλιστα το σύνδρομο αυτό έχει τη διεθνή ονομασία είναι White Coat Hypertension ή White Coat Syndrome.

Αυτή η αντίδραση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, χωρίς όμως να αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Η διαχείριση του άγχους και η δημιουργία ενός χαλαρού περιβάλλοντος κατά την επίσκεψη στο γιατρό μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να αποφασίσουν να βασιστούν σε μετρήσεις εκτός ιατρείου για μια πιο ακριβή αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης.

Πως εκδηλώνεται το σύνδρομο

Η εκδήλωση του συνδρόμου λευκής μπλούζας είναι συχνή σε άτομα που αισθάνονται άγχος ή νευρικότητα όταν βρίσκονται στο περιβάλλον ενός ιατρείου. Αυτή η συναισθηματική ένταση προκαλεί την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την καρδιακή παλινδρομία και τη σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης που λαμβάνονται σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερες από εκείνες που λαμβάνονται σε άλλες στιγμές, όπως στο σπίτι ή σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον. Αυτή η προσωρινή αύξηση της πίεσης είναι παροδική και υποχωρεί συνήθως μετά την απομάκρυνση από το περιβάλλον του ιατρείου.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση του συνδρόμου λευκής μπλούζας απαιτεί τη διάκριση μεταξύ πραγματικής υπέρτασης και παροδικής αύξησης της πίεσης λόγω του άγχους. Η υπέρταση είναι μια χρόνια κατάσταση στην οποία η αρτηριακή πίεση του ατόμου είναι συνεχώς υψηλή, ενώ στο σύνδρομο λευκής μπλούζας, η πίεση αυξάνεται μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Για να διαχωριστούν αυτές οι δύο καταστάσεις, οι γιατροί συχνά προτείνουν στους ασθενείς να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι για να λάβουν μια πιο ακριβή εικόνα των πραγματικών επιπέδων πίεσης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση φορητών συσκευών παρακολούθησης της πίεσης (Holter πίεσης) που μετρά την πίεση σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή απλές μετρήσεις πίεσης που γίνονται στο σπίτι από τον ασθενή.

Διαχείριση και αντιμετώπιση

Η διαχείριση του συνδρόμου λευκής μπλούζας απαιτεί τόσο την ενημέρωση του ασθενούς όσο και τη λήψη κατάλληλων μέτρων από τους επαγγελματίες υγείας. Οι γιατροί πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν λαμβάνουν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε άτομα που ενδέχεται να υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο. Μια συχνή πρακτική είναι να πραγματοποιούνται πολλαπλές μετρήσεις κατά τη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον ασθενή να χαλαρώσει.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η παρακολούθηση της πίεσης του ασθενούς εκτός ιατρείου. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση ενός Holter πίεσης, το οποίο μετρά την πίεση του αίματος σε διάφορες στιγμές της ημέρας, ενώ ο ασθενής είναι στο σπίτι ή στην καθημερινότητά του. Οι συσκευές αυτές παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικής αρτηριακής πίεσης του ασθενούς, αποφεύγοντας την επίδραση του άγχους που προκαλείται από την επίσκεψη στο γιατρό.

Οι ασθενείς μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για τη μείωση του άγχους τους κατά τη διάρκεια των ιατρικών επισκέψεων. Η χρήση τεχνικών χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης πριν από τη μέτρηση. Επιπλέον, η συζήτηση με το γιατρό για το άγχος και τις ανησυχίες μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στη μείωση της έντασης που προκαλείται από την παρουσία στο ιατρείο.

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα