Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Τουρκία: Κλινική διαφημίζει υπηρεσίες και «πακέτα» για προσέλκυση καρκινοπαθών από τα Δωδεκάνησα

Τουρκία: Κλινική διαφημίζει υπηρεσίες και «πακέτα» για προσέλκυση καρκινοπαθών από τα Δωδεκάνησα

Επιχειρηματίες από Τουρκία βρήκαν «ευκαιρία» να εισβάλλουν στα κενά του ελληνικού συστήματος Υγείας. Πώς; Παρέχοντας υπηρεσίες περίθαλψης σε καρκινοπαθείς από τα Δωδεκάνησα και κάνοντας τους έκπτωση στα εισιτήρια!

Την ώρα που η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο τον περασμένο Νοέμβριο, έκλεινε κάθε συζήτηση για το χρόνιο αίτημα των Δωδεκανησίων να λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, ιδιωτική κλινική στην Τουρκία «διαφημίζει» υποστήριξη καθ΄όλη τη διάρκεια της θεραπείας σε καρκινοπαθείς από τα Δωδεκάνησα, στους οποίους απευθύνει έκκληση παρέχοντας έκπτωση στα εισιτήρια!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού τύπου στη Ρόδο, η χορηγούμενη διαφήμιση της τουρκικής ιδιωτικής κλινικής Acibadem, με παραρτήματα στην Ολλανδία, στην Βουλγαρία και στην «Μακεδονία» (αντί Βόρεια Μακεδονία) όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, καλεί τους Δωδεκανήσιους στα ελληνικά, να συμπληρώσουν μια φόρμα για να λάβουν δωρεάν γνώμη για τη θεραπεία του καρκίνου τους (!). 

Τους παρέχει, όπως υποστηρίζει, έκπτωση 50% στα δρομολόγια Κως – Αλικαρνασσός (Bodrum)!

 H τουρκική ιδιωτική κλινική Acibadem

Ειδικότερα, στην χορηγούμενη διαφήμιση της ιδιωτικής τουρκικής κλινικής, που απευθύνεται σε ένα μεγάλο κοινό της Δωδεκανήσου μέσω των social media αναφέρονται στα ελληνικά τα εξής:
«Ως Νοσοκομείο Acibadem Bodrum, καλωσορίζουμε τους Έλληνες επισκέπτες μας από τα Δωδεκάνησα και παρέχουμε υποστήριξη στα ελληνικά καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους. Με την πολυεπιστημονική κλινική μας προσέγγιση, προσφέρουμε όλες τις αξονικές τομογραφίες (ΡΕΤ CΤ), ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία και χειρουργικές επεμβάσεις που θα χρειαστούν στη θεραπεία του καρκίνου, από τη διάγνωση έως τη θεραπεία, με ειδικές τιμές για τους επισκέπτες μας που έρχονται από τα νησιά στο Μπόντρουμ.

Το Acibadem Bodrum είναι το μεγαλύτερο πλήρες νοσοκομείο στην περιοχή, με 104 κρεβάτια, 23 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, 9 μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών, 4 χειρουργικές αίθουσες, 10 αίθουσες έκτακτης ανάγκης και ελικοδρόμιο. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λάβετε μια δωρεάν γνώμη για τη Θεραπεία του καρκίνου σας από τους ειδικούς γιατρούς της ACIBADEM! Έκπτωση 50% στα δρομολόγια Kos-Bodrum».

Καταρρέει εξαιτίας υποστελέχωσης το Νοσοκομείο της Ρόδου

Όλα αυτά, την ώρα που το Νοσοκομείο της Ρόδου καταρρέει εξαιτίας της υποστελέχωσης και της αδιαφορίας του κεντρικού κράτους και οι κραυγές διαμαρτυρίας των γιατρών και των νοσηλευτών πέφτουν στο κενό, οι Δωδεκανήσιοι χρήστες του διαδικτύου «βομβαρδίζονται» με διαφημίσεις για παροχές υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας από την γειτονική χώρα.

Μάλιστα, οι στοχευμένες διαφημίσεις ξεκίνησαν λίγες ημέρες μετά από την ανάδειξη για μια ακόμα φορά της άμεσης ανάγκης να λειτουργήσει στη Ρόδο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα με επιστολή του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου – την οποία δημοσίευσε η «δημοκρατική» – προς τον διοικητή του Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Σταύρο Τσαντή, παραθέτοντας μια σειρά από λόγους που τεκμηριώνουν το αίτημα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κυρία Μαρία Κρητικού, χαρακτήρισε την διαφήμιση της ιδιωτικής τουρκικής κλινικής ως ένα «εξαιρετικά σοβαρό θέμα το οποίο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο».

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα το οποίο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, όχι μόνο τοπικά αλλά και κεντρικά. Οι γείτονές μας βλέπουν το τεράστιο κενό που υπάρχει στα Δωδεκάνησα με τη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών και προσπαθούν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους την κατάσταση αυτή. Είναι η διαχρονική αδιαφορία και η αναλγησία τους που έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Στα Δωδεκάνησα οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν να υποβληθούν μόνο σε χημειοθεραπεία. Για χειρουργική ογκολογία και για ακτινοθεραπεία, που αποτελούν μέρος της θεραπείας του καρκινοπαθή ο ασθενής θα πρέπει να φεύγει είτε από τη Ρόδο είτε από τα νησιά, επιβαρυνόμενος με επιπλέον έξοδα όπως αυτά της μετακίνησης και της διαμονής. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο νησί για τους εκατοντάδες καρκινοπαθείς των νησιών μας», λέει στη «Δημοκρατική» η κ. Κρητικού.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου θέτει ακόμα μια παράμετρο, πέραν της εξυπηρέτησης των ογκολογικών ασθενών. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί ογκολογικοί ασθενείς από το εξωτερικό που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους, επιλέγουν προορισμό που μπορούν να ακολουθήσουν απερίσπαστα τις θεραπείες τους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στη Ρόδο για όλους τους λόγους που προαναφέραμε. Είναι σύνηθες στο εξωτερικό ο ογκολογικός ασθενής να κάνει τις διακοπές του και υπάρχουν πολλοί προορισμοί που μπορεί να επιλέξει με σύγχρονα νοσοκομεία και κλινικές, σε αυτούς τους προορισμούς δεν περιλαμβάνονται τα Δωδεκάνησα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άγνωστος ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο στα Δωδεκάνησα

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι δύσκολο να αποτυπωθεί επακριβώς ο αριθμός των καρκινοπαθών στα Δωδεκάνησα που υποβάλλονται σε ακτινοβολίες, καθώς δεν υπάρχει μητρώο ασθενών με καρκίνο.
Την τελευταία πενταετία, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών, εξυπηρετήθηκαν διεκπεραιώνοντας διαδικαστικές εκκρεμότητες αλλά και οικονομικές, μέσω του Συλλόγου μόνο 750 ασθενείς σημειώνοντας ότι ο αριθμός των καρκινοπαθών στα Δωδεκάνησα ετησίως αυξάνεται δραματικά.

Μάλιστα, στην επιστολή του Συλλόγου προς τον διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου για τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού, είχε αναφερθεί ότι ειδικά για τα Δωδεκάνησα σε καμία περίπτωση τα κριτήρια δεν θα πρέπει να είναι τα ίδια όπως μιας μεγάλης πόλης στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς στο Γ.Ν. Ρόδου προσέρχονται ασθενείς από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Ο κάθε ασθενής, αν δεν βρει θέση σε Ξενώνα κοντά στα μεγάλα Νοσοκομεία θα πρέπει να δαπανήσει το λιγότερο 1.500 ευρώ μηνιαίως μόνο για την διαμονή του καθώς οι θεραπείες μπορεί να ξεπεράσουν και τους δύο μήνες, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα σίτισης αλλά και μετακίνησης παράλληλα με την απώλεια εσόδων, αφού πολλές φορές πρέπει να σταματήσει από τη δουλειά του.

Όλες αυτές οι παράμετροι θα πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν σημειώνει η κ. Κρητικού, τονίζοντας ότι οι προεκτάσεις των διαφημιζόμενων παροχών υγείας από την τουρκική ιδιωτική κλινική είναι πολύ σοβαρές και δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ως γεγονός, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις