Site icon NewsIT

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

15.10.2024 | 07:01
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Young Asian pregnant woman lying on sofa at home, looking at the ultrasound scan photo of her baby. Mother-to-be. Expecting a new life concept

Η σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι επιβλαβείς ή δυνητικά επικίνδυνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των εγκύων είναι πιο ευάλωτο σε βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Έτσι, υπάρχει μια λίστα από τροφές που οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώσουν.

Ας δούμε, λοιπόν, τα βακτήρια που είναι επικίνδυνα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Escherichia coli: Τα περισσότερα είδη του βακτηρίου Escherichia coli είναι αβλαβή ή και επωφελή για τον οργανισμό. Πολλά από αυτά βρίσκονται στο στομάχι των ζώων, όπως και των ανθρώπων, συμπληρώνοντας τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.Η έκθεση σε αυτά προέρχεται συνήθως από ωμά λαχανικά, κρέας και μη παστεριωμένο γάλα, αλλά το E. Coli μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε κακώς επεξεργασμένο κρέας, καθώς και σε χόρτα για σαλάτες.

Λιστέρια: Η λιστέρια είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται στο έδαφος, το νερό και ορισμένα ζώα, όπως τα βοοειδή και τα πουλερικά. Η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση, μια σοβαρή μορφή τροφικής δηλητηρίασης, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και πρόωρου τοκετού.

Toxoplasma gondii: Η τοξοπλάσμωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από το παράσιτο Toxoplasma gondii. Σε υγιείς ανθρώπους, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι συχνά σε θέση να καταπολεμήσει το παράσιτο και να αποτρέψει τη μόλυνση. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις έγκυες, δεδομένου ότι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, η τοξοπλάσμωση μπορεί να βλάψει την όραση και τη γνωστική ανάπτυξη του μωρού.

Σαλμονέλα: Αυτό το βακτήριο εντοπίζεται συνήθως στα ωμά αυγά και στο ωμό κοτόπουλο.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μισοψημένα ή ωμά κρέατα και ψάρια

Τα ωμά ή μισοψημένα κρέατα και ψάρια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος νόσησης από νοροϊό, σαλμονέλα, λιστέρια, τοξόπλασμα και E. Coli.

Ορισμένα βακτήρια σκοτώνονται μόνο από τη θερμότητα, επομένως τα κρέατα και τα ψάρια πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα.

Θαλασσινά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Τα θαλασσινά παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του μωρού, όπως τα ωμέγα-3, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγονται ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (π.χ. σολομός) 

Και αυτό διότι ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, της ακοής και της όρασης του εμβρύου. Επίσης, οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν ωμά οστρακοειδή και σούσι.

Άπλυτα λαχανικά

Τα άπλυτα λαχανικά (όπως μαρούλι, σαλάτες) μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E. coli. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, τα λαχανικά θα πρέπει να είναι μαγειρεμένα καλά, πριν καταναλωθούν.

Αλλαντικά (επεξεργασμένο κρέας)

Τα αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι) είναι επικίνδυνα για τις εγκύους, καθώς μπορεί να μολυνθούν με λιστέρια.

Μη παστεριωμένα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα

Φρέσκα ή μη παστεριωμένα τυριά ή γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα μαλακά τυριά

Αλκοόλ

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος το μωρό να γεννηθεί με δυσμορφίες, αν η μητέρα καταναλώνει αλκοόλ τους πρώτες μήνες της κύησης (εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο).

Καφεΐνη

Οι μέλλουσες μαμάδες μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια περίπου ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 200 ​​χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα το μωρό να γεννηθεί λιποβαρές.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version