Καθησυχαστική σχετικά με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) και τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εμφανίζεται η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Μιλώντας στο iatropedia.gr η κα. Παπαευαγγέλου, τονίζει πως περισσότερο την ανησυχούν οι ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί με τέταρτη δόση, παρά το εμβόλιο της Pfizer αυτό καθαυτό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόκειται για το ίδιο ασφαλές εμβόλιο κατά του κορονοϊού της αρχικής φάσης του εμβολιασμού, το οποίο χορηγήθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.
«Είναι ακριβώς το ίδιο εμβόλιο, τα ίδια milligram, ίδια μεθοδολογία παρασκευής του RNA και του εμβολίου. Συνεπώς, δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε ότι συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί να είναι όλο το RNA από ένα στέλεχος, είναι μισό RNA από το παλιό στέλεχος και μισό από το καινούργιο. Δεν έχουμε κανένα λόγο να σκεφτόμαστε ότι συμβαίνει κάτι καινούργιο σ΄ αυτό το εμβόλιο, το οποίο θα μας δημιουργούσε ανησυχία», τονίζει η ίδια.
«Θέμα στατιστικής σύμπτωσης»
Η έκθεση – ανακοίνωση των αμερικανικών CDC και FDA αποκάλυψε πως άτομα άνω των 65 ετών που έχουν λάβει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στις 21 πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με τις ημέρες 22-44 (τέσσερις έως έξι εβδομάδες) μετά τον εμβολιασμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα συμπεράσματα στηρίχθηκαν στην ανάλυση στοιχείων από περίπου 550.000 ηλικιωμένους που έλαβαν την ενισχυτική δόση, οι 130 εκ των οποίων υπέστησαν όντως εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.
Ωστόσο κανένας από τους 130 ανθρώπους δεν κατέληξε σε θάνατο.
Η κα. Παπαευαγγέλου είναι κατηγορηματική: «Είναι πιθανότατα, μια σύμπτωση. Κανένα άλλο σύστημα επιτήρησης, όπως είναι τα μεγαλύτερα συστήματα της Αμερικής, δεν έχει βρει κάτι. Ούτε το σύστημα επιτήρησης της ίδιας της Pfizer, ούτε το νοσοκομείο των Βετεράνων, στο οποίο βρίσκονται μεγάλοι άνθρωποι. Αλλά ούτε και για το Moderna που είναι εμβόλιο ίδιας τεχνολογίας έχει παρατηρηθεί κάτι. Άρα είναι ένα θέμα στατιστικής σύμπτωσης, και συνεπώς περιμένουμε να δούμε στο τέλος του μήνα, στις 26 Ιανουαρίου που θα συνεδριάσουν ξανά και θα γίνει μια πραγματική ανάλυση των δεδομένων, να δούμε τι νέα αποτελέσματα θα υπάρξουν», τονίζει η ίδια.
«Το σύστημα ενημέρωσης για τα εμβόλια δουλεύει με διαφάνεια σε όλο τον κόσμο»
Σύμφωνα με την κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι επισημάνσεις των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών είναι η καλύτερη απόδειξη, πώς το σύστημα «προειδοποίησης» για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων «δουλεύει».
Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η προειδοποίηση από το αμερικανικό CDC, επιβεβαιώνει ότι τα πάντα βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση, επιτήρηση και ενημέρωση, με απόλυτη διαφάνεια, σημειώνει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής:
«Αυτό είναι το θετικό μήνυμα», σχολιάζει και προσθέτει:
«Μη ξεχνάμε ότι αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με τα εμβόλια του κορονοϊού. Και παλιότερα είχαν βγει ιστορίες τέτοιες και λέγαμε για αυξημένη συχνότητα εμφράγματος ή θρομβώσεων, και δεν επιβεβαιώθηκε τίποτα τελικά. Και όλα αυτά, ακριβώς μας δείχνουν πόσο όλα τα «ψειρίζουμε», για να το πω λαϊκά. Πραγματικά δεν κρύβεται τίποτα. Και τελικά το προτιμάμε έτσι», λέει.
Σημειώνει δε πως η «υπερβολική ματιά» απαιτεί και μια «ψυχραιμία».
«Ό,τι καινούργιο προκύπτει, πρώτα βγαίνουμε και το λέμε στον κόσμο και μετά το κοιτάμε βαθύτερα. Κι αυτό θα πρέπει να αυξήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Είναι καλύτερο να το λέμε έγκαιρα, παρά εκ των υστέρων να πούμε «είχαμε ένα σήμα, το ελέγξαμε και τελικά έχουμε πρόβλημα με το εμβόλιο» (γέλια). Και να το έχουν πάρει το εμβόλιο κάποια εκατομμύρια».
«Με ανησυχούν πολύ τα χαμηλά ποσοστά της 4ης δόσης στους άνω των 65»
Και μπορεί τα νέα στοιχεία για το εμβόλιο να μην έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες, τους ανησυχούν όμως όπως λένε, τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα (16/1) το iatropedia.gr, τέταρτη δόση (δεύτερη αναμνηστική) έχει κάνει στη χώρα μας μόνο το 25% στους άνω 65 ετών (1 στους 4), παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), έχει αναβαθμίσει τον κίνδυνο εξαιτίας της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Kraken σε “μέτριο και υψηλό” για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
«Πάρα πολύ με ανησυχούν αυτά τα ποσοστά. Είναι σχετικά χαμηλά και είναι μεγάλο λάθος», σχολίαζει η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου και κάνει την αυτοκριτική της:
«Ίσως φταίμε κι εμείς, γιατί στην επικοινωνία μας με τον κόσμο, ίσως δεν το έχουμε τονίσει αρκετά. Όλοι χαλαρώσαμε. Αλλά εμείς που είμαστε κάτω των 65 καλά κάνουμε και χαλαρώνουμε. Οι άνω των 65 όμως οφείλουν να μην χαλαρώσουν και να κάνουν το εμβόλιο», λέει.
Όσον αφορά την προστασία που μπορεί να πετύχει κάποιος με την δεύτερη αναμνηστική δόση, δεν είναι καταγεγραμμένη αλλά υπάρχει, τονίζει η Καθηγήτρια.
«Ακόμα δεν έχουμε στοιχεία επαρκή για την κάλυψη της Kraken από τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Σίγουρα, όμως, τους πρώτους έναν με δυο μήνες που κάνεις το επικαιροποιημένο, έχεις πολύ ενεργοποιημένη την κυτταρική σου ανοσία, οπότε και την παραλλαγή να έχεις, θα πιάσει το εμβόλιο. Αλλά σε ποιο βαθμό θα πιάσει τώρα το εμβόλιο και σε ποιο βαθμό θα πιάσει τρεις μήνες μετά και πόσο θα βοηθήσει ένα καινούργιο booster, δεν το ξέρουμε. Αυτά είναι υπό μελέτη και αν δεν έχουμε αποτελέσματα, δεν μπορούμε να λέμε πράγματα», εξηγεί η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου και καταλήγει:
«Σίγουρα αυτός που κάνει τώρα τη δεύτερη αναμνηστική δόση έχει πολύ καλύτερη προστασία απ’ ότι έχει κάποιος άλλος συνομήλικός του ο οποίος έκανε, όπως είχαμε πει τότε, τον Οκτώβριο, τη δεύτερη αναμνηστική».