Βλαστοκύτταρα νικούν την φαλάκρα

Ακόμη και... μαλλιά σε εκείνες και εκείνους που τα έχουν χάσει οριστικά, υπόσχονται

 μελλοντικά τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα από το λίπος των ενηλίκων! 

Οι κλινικές δοκιμές σε μεγάλο δείγμα ασθενών, για αισθητικές επεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει, έδωσαν πολύ ενθαρρυντικά αλλά και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο λιπώδης ιστός περιέχει τεράστιες ποσότητες μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. 

Η συλλογή αυτών των κυττάρων γίνεται από λίπος που συλλέγεται μέσω μικρολιποαναρρόφησης. 
Στη συνέχεια, μετά από φυγοκέντριση, τα κύτταρα απομονώνονται, και επαναχορηγούνται στον ίδιο τον ασθενή, αφού ενεργοποιηθούν με ειδικούς παράγοντες.

Εκτός, όμως, από το λίπος, τα βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία της ανδρογενούς αλωπεκίας μπορούν να απομονωθούν και από τα τριχοθυλάκια, τους θύλακες, δηλαδή, μέσα στους οποίους βρίσκεται η τρίχα, κάτω από το δέρμα.
Πολυδύναμα κύτταρα που υπάρχουν φυσιολογικά στους θύλακες των τριχών αποκατέστησαν την τριχοφυΐα σε φαλακρά πειραματόζωα-ποντίκια, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για αντιμετώπιση της φαλάκρας στον άνθρωπο.
Αυτά τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να παράγουν τρίχες όταν απομονωθούν από ένα ζώο και μεταμοσχευθούν σε άλλο. Θα ήταν δυνατή, μια διαδικασία με την οποία θα απομονώνονται τα υπάρχοντα βλαστικά κύτταρα και θα  μετεμφυτεύονται στην περιοχή ή στις  περιοχές που έχει δημιουργηθεί  φαλάκρα.
Eίναι κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν (να διαφοροποιηθούν, δηλαδή) σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα (π.χ. σε μυϊκό κύτταρο, σε κύτταρο του δέρματος, του αίματος, του εγκεφάλου). H αποστολή των βλαστοκυττάρων είναι να δημιουργήσουν όλους τους ιστούς του σώματος. Και  είναι σε θέση να διαφοροποιηθούν προς πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.
Έλληνες Μοριακοί Βιολόγοι έχουν καταφέρει να απομονώσουν σε πειραματόζωα τα βλαστικά κύτταρα που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στους θύλακες των τριχών για να τους ανανεώνουν την τριχοφυΐα. Όταν αυτά τα κύτταρα σημαδεύτηκαν με ειδικές χρωστικές ουσίες και εμφυτεύθηκαν στο δέρμα φαλακρών ποντικών, μεταλλάχθηκαν σε νέες τρίχες, δερματικά κύτταρα και σμηγματογόνους αδένες.
Οι ερευνητές κατάφεραν μάλιστα να αναγνωρίσουν και να αναλύσουντα γονίδια που ενεργοποιούνται στα βλαστικά κύτταρα για την παραγωγή νέων τριχών στα σημεία που εντοπίζεται η φαλάκρα.
Ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι από τους θύλακες των τριχών απουσιάζει το «Μείζον Σύμπλοκο Ιστοσυμβατότητας», που, ουσιαστικά είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που πυροδοτούν την εκρηκτική απορριπτική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτό σημαίνει ότι στα άτομα με φαλάκρα θα μπορούσαν να εμφυτεύονται βλαστικά κύτταρα άλλων ανθρώπων χωρίς να δημιουργούν προβλήματα ασυμβατότητας, κάτι που θα σήμαινε πως τα εμφυτευμένα βλαστικά κύτταρα ξένου δότη που εμφυτεύθηκαν σε άλλον, θα ήταν ουσιαστικά «αόρατα» για τα αμυντικά του κύτταρα, τα οποία θα παρέμεναν αμέτοχα στην όλη διαδικασία και δεν θα επιτίθεντο στα μεταμοσχευθέντα βλαστοκύτταρα για να τα εξουδετερώσουν.
Σύμφωνα με τους Βιολόγους-ερευνητές, ορισμένες μορφές τριχόπτωσης ενδέχεται να εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα, λόγω κάποιας οργανικής δυσλειτουργίας, στα τριχοθυλάκια. 

Τι πέτυχαν όμως οι ερευνητές; «Ξύπνησαν» ορισμένα γονίδια τα οποία είναι ενεργά μόνο στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και με τον τρόπο αυτόν ενεργοποίησαν τα κύτταρα του δέρματος ώστε να αναπτύξουν νέα υγιή τριχοθυλάκια, δίνοντας κατ αυτόν τον τρόπο υπόσχεση-δέσμευση ότι πολύ σύντομα ένα κεφάλι… «γλόμπος» θα μπορεί να περηφανεύεται ξανά για την πλούσια κώμη του, άσχετα με την ηλικία του κάθε ενδιαφερομένου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι πιθανές εφαρμογές της νέας μελέτης είναι πιθανό να αφορούν και άλλες καταστάσεις πέραν της φαλάκρας, στις οποίες εμφανίζεται διαταραχή των θυλάκων του δέρματος, όπως είναι η ακμή, ασθένειες του δέρματος στο κρανίο, καθώς και η υπέρμετρη τριχοφυΐα.

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
: Περισσότερα άρθρα
Έγινε η Ελλάδα Ντουμπάι;
Είναι ο ψεύτικος καθρέπτης της πραγματικής ζωής στην Ελλάδα στα social ή πραγματικά η Ελλάδα έγινε ξαφνικά Ντουμπάϊ με ολίγον από Μόντε Κάρλο;
Έγινε η Ελλάδα Ντουμπάι;
Οι φίλοι ενός κυβερνήτη
Ένας φίλος σ’ ολόκληρη τη ζωή είναι αρκετός. Δύο είναι πολλοί. Τρεις είναι σχεδόν αδύνατον HENRY ADAMS
Οι φίλοι ενός κυβερνήτη
Influence
«Το ερώτημα δεν είναι ποιος θα μου το επιτρέψει, αλλά ποιος θα με σταματήσει», AYN RAND
Influence
Με το πιστόλι στον κρόταφο
«Είναι πάντα εύκολο να υπακούει αυτός που ονειρεύεται να διοικήσει». Ζαν-Πωλ Σαρτρ Δύσκολο πράγμα να είσαι πρωθυπουργός. Πρέπει να...
Με το πιστόλι στον κρόταφο
Κάνω άσχημες σκέψεις
Από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας η υπόθεση του αστυνομικού και της επίσης αστυνομικού γυναίκας του που κακοποιούσαν...
Κάνω άσχημες σκέψεις
Το «άλλο» κλειδί της επιτυχίας
«Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας ηγεμόνας είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν». Νικολό Μακιαβέλι Οι εκλογές...
Το «άλλο» κλειδί της επιτυχίας