Το νέο αντιβιοτικό παρασκευάζεται από βακτήρια που έχουν καλλιεργηθεί εργαστηριακά και σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά νέα, μπορεί να σκοτώσει υπερβακτήρια χωρίς να κάνει τα μικρόβια πιο ανθεκτικά στη θεραπεία.
Αυτό δείχνει μια πρώιμη επιστημονική μελέτη. Σύμφωνα με το ERTNEWS, οι επιστήμονες απομόνωσαν το αντιβιοτικό, που ονομάζεται Clovibactin (κλοβιμπακτίνη) από το βακτήριο Eleftheria terrae subspecies Carolina, το οποίο απομόνωσαν από δείγματα εδάφους που είχαν συλλέξει στη Βόρεια Καρολίνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η κλοβιμπακτίνη είναι ένα χημικά νέο αντιβιοτικό που προέρχεται από αυτό που αποκαλούμε ‘σκοτεινή ύλη’ των βακτηρίων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για βακτήρια που δεν είχαν καλλιεργηθεί ποτέ σε εργαστήριο», δήλωσε στο Live Science ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μάρκους Γουάινγκαρθ, βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία..
«Είναι μη τοξικό σε ζωικά μοντέλα και λειτουργεί καλύτερα από το χρυσό πρότυπο, το αντιβιοτικό βανκομυκίνη, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε άλλα φάρμακα, αλλά αποδεικνύεται αναποτελεσματικό έναντι ορισμένων στελεχών βακτηρίων», συμπλήρωσε.
«Τα περισσότερα από τα αντιβιοτικά που ανακαλύπτουμε σήμερα, είναι παρόμοια με τα ήδη υπάρχοντα και αυτό είναι πρόβλημα, επειδή τα βακτήρια μπορούν εύκολα να αναπτύξουν αντίσταση σε αυτά», είπε ο ερευνητής.
Υπενθυμίζεται ότι η μικροβιακή αντοχή αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το 2019, οι θάνατοι 4,95 εκατομμυρίων ανθρώπων συσχετίστηκαν με ανθεκτικές στα φάρμακα βακτηριακές λοιμώξεις ενώ 1,27 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν άμεσα από τη μικροβιακή αντοχή.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell».