Υγεία

ΧΑΠ… δεν είναι αργά για να ζήσεις

 Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας με σημαντικές επιπτώσεις για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια συχνή πάθηση που οφείλεται σε μια υπερβολική φλεγμονώδη απάντηση των πνευμόνων σε βλαπτικά εισπνεόμενα σωματίδια. Χαρακτηρίζεται από απόφραξη των αεραγωγών και περιορισμό στη ροή του αέρα στους πνεύμονες που δεν αναστρέφεται πλήρως με τη θεραπεία.

Το συχνότερο αίτιο της ΧΑΠ στην Ελλάδα είναι το κάπνισμα, αλλά σε πολλά μέρη του πλανήτη εμφανίζεται σε ανθρώπους με μακροχρόνια έκθεση σε καύση βιομάζας.

Η ΧΑΠ αναμένεται να είναι η 3η συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο το 2020, μετά από τις καρδιολογικές παθήσεις και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα σε εκείνες με υψηλή καπνισματική συνήθεια, όπως η χώρα μας. Υπολογίζεται ότι περίπου 10% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 40 ετών πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ περίπου τα 2/3 από αυτούς δεν έχουν διαγνωσθεί. Η ΧΑΠ είναι πιο συχνή στους άνδρες, αλλά η συχνότητά της στις γυναίκες πλησιάζει εκείνη των ανδρών σε πολλές από τις αναπτυγμένες χώρες.

Πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν πάθηση της μεγάλης ηλικίας αλλά σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 50% των ασθενών με ΧΑΠ είναι κάτω των 65 ετών και αποτελούν ένα δραστήριο κομμάτι του πληθυσμού. Περίπου 20-40 των ασθενών με ΧΑΠ θα οδηγηθούν σε πρόωρη σύνταξη λόγω της νόσου τους. Ένα σημαντικό ποσοστό από τους ανθρώπους αυτούς θα έχει σημαντική μείωση του εισοδήματός του με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα. Το ετήσιο κόστος της ΧΑΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται στα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ!

Τα συχνότερα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι ο βήχας και η δύσπνοια, που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες. Η δύσπνοια των ασθενών είναι ιδιαίτερα έντονη τις πρωινές ώρες και περιορίζει σημαντικά τις δραστηριότητές τους. Κάθε καπνιστής άνω των 40 ετών με συμπτώματα από το αναπνευστικό θα πρέπει να επισκέπτεται έναν Πνευμονολόγο προκειμένου να υποβληθεί σε μια απλή εξέταση, τη σπιρομέτρηση, με την οποία ελέγχεται η αναπνευστική λειτουργία και μπορεί να τεθεί η διάγνωση της ΧΑΠ. Παράλληλα, κάθε ασθενής με διαγνωσμένη ΧΑΠ θα πρέπει να ελέγχεται για πιθανές συνυπάρχουσες παθήσεις.

Η θεραπεία της ΧΑΠ τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει πολλά αποτελεσματικά φάρμακα, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.

Η χορήγησή τους σε απλά δοσολογικά σχήματα, ακόμη και μία φορά την ημέρα, απλουστεύει τη ζωή των ασθενών και βελτιώνει τη συμμόρφωσή τους στην αγωγή. Νεότερα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα μακράς δράσης πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα και στην Ελλάδα, ενώ αναμένονται στο άμεσο μέλλον και σταθεροί συνδυασμοί βρογχοδιασταλτικών μακράς δράσης που θα προσφέρουν επιπρόσθετη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και ανακούφιση των συμπτωμάτων των ασθενών.

Επιπρόσθετες θεραπείες περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, αλλά και φάρμακα χορηγούμενα από το στόμα, όπως η ροφλουμιλάστη και η θεοφυλλίνη. Οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του πνευμονιοκόκκου και να ασκούνται τακτικά ώστε να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Η Τετάρτη 20 Νοεμβρίου είναι για φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και το σύνθημα για φέτος είναι “Δεν είναι αργά“.

Δεν είναι αργά λοιπόν…

για την πρόληψη της εμφάνισης ΧΑΠ με έγκαιρη διακοπή καπνίσματος
για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου με σπιρομέτρηση
για την κατάλληλη αντιμετώπιση με σωστή θεραπεία
για να ζήσει κανείς μια φυσιολογική ζωή με ΧΑΠ

Γιατί η ζωή δεν σταματάει με τη διάγνωση της ΧΑΠ… Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους και να ελαττώσουμε τις επιπτώσεις της νόσου στην καθημερινότητά τους!

Κωνσταντίνος Θ. Κωστίκας

Πνευμονολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
e-Learning Resources Director European Respiratory Society
Συντονιστής Ομάδας Άσθματος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
e-mail: ktk@otenet.gr

Υγεία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα