Υγεία

Ύπνος: Πώς επηρεάζει το βάρος και οι αλλαγές για καλύτερο έλεγχο

Πώς ο ύπνος επηρεάζει το βάρος; Συνδέεται ο βραδινός ύπνος με το βάρος που βάζουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας και πώς, αν αλλάξουμε τον τρόπο που κοιμόμαστε, μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα το βάρος μας;

Με αυτό το θέμα ασχολήθηκε η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και καλεσμένο τον Ησαΐα Ματιάμπα.

«Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος κοιμόταν 3 – 4 ώρες την ημέρα. Οι ώρες που κοιμόμουν ήταν συνήθως 04.00 με 7, 8. Μερικές ημέρες δεν κοιμόμουν και καθόλου, οπότε δε γίνεται να μην επηρεαστώ, και εγώ και το σώμα μου, από αυτό», λέει ο αγαπημένος τραγουδιστής Ησαΐας Ματιάμπα.

«Όλη την ημέρα ήμουν οκ και όταν έφτανε η νύχτα, μετά τις 00.00, μέχρι να κοιμηθώ κατανάλωνα πάρα πολλές ποσότητες φαγητού και υπήρξε θέμα. Ειδικά το τελευταίο 2χρονο παρουσίασα σοβαρά θέματα, έβλεπα τον εαυτό μου και δεν το πίστευα, γιατί ξυπνούσα κιόλας από τάση για εμετό, από παλινδρόμηση. Έπρεπε να μπει ένα φρένο».

«Επηρεάζεται το προσδόκιμο ζωής»

«Άνθρωποι οι οποίοι ξενυχτούν πολλά χρόνια, επηρεάζουν και το προσδόκιμο ζωής τους», λέει, μιλώντας στην εκπομπή, ο διαιτολόγος διατροφολόγος, Ευάγγελος Ζουμπανέας.

«Το πιο βασικό είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν ανεπαρκή ύπνο, την επόμενη ημέρα χρειάζονται τουλάχιστον 500 – 600 θερμίδες την ημέρα περισσότερες για να μπορέσουν να διατηρήσουν το στρες που δημιουργούν στον οργανισμό και αυτές οι θερμίδες είναι κυρίως σε υδατάνθρακες και σε λίπος. Εν αντιθέσει, όταν κοιμόντουσαν 7 – 8 ώρες, είχαν 30% μεγαλύτερη ικανότητα στην απώλεια περιττού σωματικού λίπους».

Ο ίδιος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όταν αρχίζουμε και φεύγουμε από το βιολογικό μας ρολόι, που είναι ξυπνάμε στις 06.00 το πρωί και να κοιμόμαστε στις 20.00 το βραδύ, από αυτό αρχίζει και απορρυθμίζεται όλος ο εσωτερικός μηχανισμός και παράγονται πρωτεΐνες οι οποίες επηρεάζουν όλη την ομαλή ορμονική έκκριση», με το όργανο που πλήττεται περισσότερο να είναι ο θυροειδής αδένας.

Ποιες είναι οι σωστές ώρες ύπνου

Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπανέα, υπάρχουν σωστές ώρες στις οποίες πρέπει ένας ενήλικας να κοιμάται, προκειμένου να διατηρήσει το βιολογικό του ρολόι σε ομαλή λειτουργία. Αυτές είναι 23.00 με 07.00.

«8.30 ώρες ύπνου χρειαζόμαστε και μέσα σε αυτές να κάνουμε και 3 – 4 πολύ βαθύ ύπνου. Πρέπει να μετρήσουμε και την ποιότητα του ύπνου. Δεν αρκεί μόνο του το 8.30 ώρες».

«Τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν την ώρα που θέλω να κοιμηθώ, πρέπει να κάνω μια αποχή από το μπλε φως γιατί οι οθόνες έχουν ίδια συχνότητα με τις ακτίνες του ήλιου. Δίνεται ένα ψευδές μήνυμα στον εγκέφαλο ότι αντί να νυχτώσει, ξημερώνει».

Την ποιότητα και διάρκεια του ύπνου επηρεάζουν και οι τροφές που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα