Παρότι οι επαγγελματίες υγείας αναγνωρίζουν τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται προσωπικά οι ίδιοι και οι ασθενείς τους σχετικά με τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, παραμένει γεγονός ότι σημαντικός αριθμός δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Σε ό, τι αφορά στην Ελλάδα τα στοιχεία της έρευνας, που διεξήχθη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HProImmune, είναι ενδεικτικά: οι επαγγελματίες υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια κατά της ηπατίτιδας Β σε ποσοστό 48,5%, κατά της εποχικής γρίπης σε ποσοστό 57,5% και κατά του τετάνου το 59,9%. Λιγότεροι από το 20% έχουν εμβολιαστεί για την ανεμοβλογιά, την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος HProImmune (Promotion of Immunization for Health Professionals in Europe), με τους ομιλητές να επισημαίνουν την άμεση ανάγκη προώθησης των εμβολιασμών των επαγγελματιών Υγείας για συγκεκριμένα λοιμώδη νοσήματα και τη λήψη πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Ινστιτούτου «PROLEPSIS», ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον χώρο της υγείας πριν αναλάβουν κλινικό έργο αποτελεί σε σημαντικό βαθμό και πολιτική απόφαση. Είναι απαραίτητο, ανέφερε η κ. Λινού, να εγκαινιαστεί άμεσα ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να προληφθούν οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται καθημερινά τόσο οι λειτουργοί υγείας όσο και οι ασθενείς. «Οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητο να γίνονται δωρεάν και να παρέχεται κατά τη διαδικασία κάθε δυνατή διευκόλυνση στους επαγγελματίες υγείας» κατέληξε η κ. Λινού.