Ελλάδα

Εμπαιγμός με το Ασφαλιστικό

-Δίνουμε μάχη λέει ο Λοβέρδος
-Έχετε ήδη υπογράψει λέει η Κομισιόν
-Όλες οι αλλαγές από το 2015
-5 έως 20 χρόνια παραπάνω για τις γυναίκες
-30% κάτω οι πρόωρες συντάξεις.

Παιχνίδια με την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων παίζει ή η κυβέρνηση ή η ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Από τη μια η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει οτι η επιστολή που εστάλη στην Ελλάδα είναι εκτός των συμφωνηθέντων και από την άλλη η ΚΟΜΙΣΙΟΝ υποστηρίζει οτι όσα λέει η επιστολή είναι και όσα έχουν συμφωνηθεί. 

Από τη στιγμή που η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης, η ελληνική κυβέρνηση θα στέλνει τα προσχέδια των νόμων στην τρόικα και εκείνη θα απαντά εάν αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο όλων όσων έχουν συμφωνηθεί. Η κυβέρνηση έστειλε και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην τρόικα χωρίς να βάλει κάποια σημεία μέσα, αλλά η τρόικα αυτή τη φορά δεν παίζει και εντόπισε τα συγκεκριμένα σημεία και τα επέβαλλε η ίδια.

“Όσα αναφέρονται στην επιστολή για το ασφαλιστικό είναι κατά βάση όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”,  δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της επιστολής.

Αφού επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε πως όσα αναφέρονται στην επιστολή, δεν περιέχουν κανένα νέο στοιχείο.

«Το θέμα της επιστολής είναι εκτός των συμφωνηθέντων», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει να αντιτάξει επιχειρήματα απέναντι σε αυτά που ζητούνται και αναφέρονται στην επιστολή. 

«Αυτό», συμπλήρωσε, «θα φανεί με την αναλογιστική μελέτη η οποία έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις της ασφάλειας και της πραγματικής αξιοπιστίας. Δεν συζητείται τίποτα, υπάρχουν συμφωνηθέντα τα οποία είναι τα μόνα που ισχύουν. Ό,τι είναι στο νομοσχέδιο και στο μνημόνιο είναι αυτά που συμφωνήθηκαν», ξεκαθάρισε ο κ.Πεταλωτής.

Οταν ρωτήθηκε με ποιο σκεπτικό ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε το περιεχόμενο της επίμαχης επιστολής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει πως «ο υπουργός είπε το αυτονόητο, ότι υπάρχει ένα μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και από την τρόικα» και πρόσθεσε: «Εμείς δεν κάνουμε μυστικές συμφωνίες, είναι σαφές πως ό,τι πέφτει στην αντίληψή μας το αναφέρουμε».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε πως όσα δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, αλλά στην επιστολή που εστάλη μεταγενέστερα της αρχικής συμφωνίας, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν.

Σήμερα αναμένονται στη χώρα μας οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, θα παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις, θα έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και θα λύνονται επιτόπου οι απορίες τους, ώστε όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, «να αποφύγουμε παρεξηγήσεις πριν την κατάθεση του σχεδίου νόμου τον Ιούνιο».

Τι ζητάει η τρόϊκα

Η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση να εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων το 2015 και όχι το 2018 και ζητούν πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας, ενώ το νομοσχέδιο του κ. Λοβέρδου προβλέπει πλήρη σύνταξη στα 37 χρόνια εργασίας, δηλαδή η πρόταση προσθέτει τρία χρόνια δουλειάς. 
 

Συγκεκριμένα οι ελεγκτές μας ζητούν:
 

– Πλήρης σύνταξη να δίνεται στα 40 χρόνια με ποινή 6% κάθε έτος για όποιον επιθυμεί να βγει νωρίτερα στη σύνταξη 
– Μείωση των ταμείων σε τρία χωρίς τις εξαιρέσεις των ταμείων των δημοσιογράφων, μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων. 
– Μείωση των συντάξεων για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων 
– Μείωση συντάξεων χηρείας, οι οποίες να μην δίνονται πριν τα 50 έτη και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για κάτω των 65 ετών ενώ «ψαλίδι» μπαίνει και στις συντάξεις χηρείας

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεχθεί τις προτάσεις της τρόικας θα πρέπει τα ασφαλιστικά ταμεία να συγχωνευτούν σε τρία μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το 2018, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. 

Επίσης, η τρόικα ζητά μείωση συντάξεων 6% ετησίως για συντάξεις κάτω από τα 65ο έτος της ηλικίας ή με λιγότερο από 40 χρόνια δουλειάς. Αντίθετα, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό προβλέπει μείωση σύνταξης 6% ετησίως για τους άνδρες κάτω των 65 ετών, για τις γυναίκες κάτω από τα 60 έτη και για τις μητέρες κάτω από τα 55 έτη.

Στο στόχαστρο της τρόικας είναι και οι συντάξεις χηρείας για τις οποίες ζητούν να καταργηθούν κάτω από το 50ο έτος ηλικίας, ενώ το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία αλλαγή στο καθεστώς. Συγκεκριμένα, η τρόικα ζητά να υπάρξουν για τις συντάξεις χηρείας εισοδηματικά κριτήρια για χήρες από το 50ο έως το 65ο έτος της ηλικίας, ενώ μέχρι τώρα στην Ελλάδα χορηγούνται υπό προϋποθέσεις συντάξεις χηρείας κάτω των 40 ετών.

Ψαλίδι ζητά η τρόικα και στις συντάξεις που εισπράττουν οι άγαμες θυγατέρες και διαζευγμένες του δημοσίου, ενώ το νομοσχέδιο του Λοβέρδου προβλέπει κατάργηση των συντάξεων για άγαμες θυγατέρες από εδώ και στο εξής.

Πάντως, μετά τον βαρύ πέλεκυ στις συντάξεις θα επιστραφούν σε ένα ποσοστό τα δώρα στις συντάξεις για όσους παίρνουν σύνταξη 800 ευρώ αρχής γενομένης από τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έως 800 ευρώ τα Χριστούγεννα θα πάρουν συν 100 ευρώ στο δώρο τους, συν 50 ευρώ στο δώρο Πάσχα και συν 50 ευρώ στο επίδομα αδείας, συνολικά δηλαδή 200 ευρώ.

 
Σαρωτικές αλλαγές προβλέπονται για τις εργασιακές σχέσεις σύμφωνα με τα όσα ζητά η τρόικα. 

1. Αύξηση των απολύσεων από 2% σε 4% για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 200 εργαζόμενους.
2. Καταβολή των αποζημιώσεων στους απολυμένους σε έξι μηνιαίες δόσεις
3. Μείωση του ύψους των αποζημιώσεων έως και 40%
4. Καθορισμό κατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών που πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά με αποδοχές μικρότερες των 740 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτερος μισθός δηλαδή γύρω στα 600 ευρώ μικτά.

Η ΓΣΕΕ μέσω του προέδρου της με επιστολή στον κ. Λοβέρδο δηλώνει οτι δεν θα συμμετάσχει στο διάλογο για τα εργασιακά. Αντίθετα με τα συνδικάτα οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων θα συμμετέχουν στο διάλογο με το υπουργείο Εργασίας.

Η τρόικα ζητά ακόμα να αποδυναμωθεί ο ρόλος της εθνικής συλλογικής σύμβασης που υπογράφει η ΓΣΣΕ και διασφαλίζει τους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια. Μέσα σε αυτό το τοπίο έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα μείζον θέμα στις 30 Ιουνίου λήγει η ισχύς της σημερινής εθνικής σύμβασης εργασίας, και αν μέχρι τότε δεν υπογραφεί η νέα τότε ανοίγει ο δρόμος από την 1 Ιουλίου, οι προσλήψεις να γίνονται με ατομικές συμβάσεις και αποδοχές μικρότερες των 740 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους.

Οι επιτηρητές ζητούν επίσης να αυξηθεί η διάρκεια δοκιμής των νεοπροσλαμβανομένων στις επιχειρήσεις στους 12 έως 16 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι αν μετά το δοκιμαστικό διάστημα δεν προσληφθούν θα απολύονται χωρίς να δικαιούνται αποζημίωση.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Γλέντι, τραγούδι και χορός στο ξεκίνημα του Πατρινού καρναβαλιού - Εντυπωσιακή «είσοδος» του Τάκη Ζαχαράτου
«Φέτος, ακόμα μία χρονιά, το καρναβάλι μας θα επιβεβαιώσει ότι είναι το καρναβάλι της Ελλάδας», είπε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης
Πατρινό Καρναβάλι 2025: Γλέντι, τραγούδι και χορός στην τελετή έναρξης – Εντυπωσιακή «είσοδος» του Τάκη Ζαχαράτου