Κόσμος

Φόβοι για αύξηση των νεκρών στο Βέλγιο από το μακελειό – Χαροπαλεύουν άνθρωποι στα νοσοκομεία

- Νεκροί ένας 15χρονος, ένας 17χρονος και μια 75χρονη - Xαροπαλεύει ένα μωρό 2 ετών
- Ο δράστης ήταν ένας λένε τώρα τα βελγικά ΜΜΕ - Ωστόσο αποκλείουν να μην είχε έναν συνεργό
- Τι λέει στο Newsit ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Λιέγης
- Στον τόπο της ο Βασιλιάς του Βελγίου ο Αλβέρτος Β΄ και ο νέος πρωθυπουργός Ντι Ρούπο
Φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών από το μακελειό που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Λιέγης.
Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 4 και οι τραυματίες τους 119. Σύμφωνα με την αστυνομία νεκροί είναι εκτός από τον δράστη, ένας 15χρονος, ένας 17χρονος και μια 75χρονη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας άνδρας βαριά οπλισμένος με χειροβομβίδες και όπλα άρχισε να επιτίθεται σε πολίτες που ήταν σε στάση λεωφορείου απέναντι από το δικαστικό μέγαρο της πόλης. Στην συνέχεια έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτόνησε. Είναι η 32χρονος Νορντίν Αμρανί. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένα μωρό το οποίο χαροπαλεύει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, τo κέντρο της πόλης είναι αποκλεισμένο σε μια μεγάλη περίμετρο, συνεχώς πετούν ελικόπτερα της αστυνομίας. Oι πληροφορίες λένε ότι όλα αυτά έγιναν γιατί απέτυχε σχέδιο απόδρασης. Και λένε ότι ακόμα και αν ο 32χρονος έσπειρε τον θάνατο μόνος του, αποκλείεται να μην είχε κάποιον συνεργό που να του προμήθευσε τα όπλα. Πάντως, επισήμως ο 32χρονος αυτός ήταν φυλακισμένος ο οποίος είχε πάρει προσωρινή άδεια.

Όπως δήλωσε στο Newsit o πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Λιέγη, Ηλίας Κουντάνης “αυτή τη στιγμή αυτο που ξέρω είναι ότι ένας Έλληνας βρισκόταν στο σημείο του μακελειού, αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε, δεν έπαθε τίποτα. Oι Έλληνες ειναι περίπου 2.500 χιλιάδες. Αυτή την ώρα, περιμετρικά του κέντρου της πόλης υπάρχει αστυνομικός κλοιός, δεν μπορεί κανείς να περάσει οπότε οι πληροφορίες που έχουμε είναι εντελώς συγκεχυμένες. Υπάρχουν παντού ελικόπτερα και βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί σε όλη την πόλη. Οι πληροφορίες αυτή τη στιγμή είναι τελείως φλου, άλλοι μιλάνε για 50 τραυματίες, άλλοι μιλάνε για 40 και άλλοι για 25 τραυματίες. Πριν από λίγο ανακοίνωσαν και 3ο νεκρό. Υπάρχουν παντού τεράστια μποτιλιαρίσματα μέσα στην πόλη καθώς έχει αποκλειστεί μια μεγάλη περιοχή. Οι κάτοικοι μαζί με τα προάστια είναι γύρω στις 450.000 άτομα αλλά στο κέντρο, στην πόλη της Λιέγης είναι περίπου 200.000 κάτοικοι. Οπως μεταταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, πιστεύουν πως ήθελε κάποιος να αποδράσει από το Δικαστικό Μέγαρο που βρίσκεται απέναντι από τον τόπο του μακελειού και από εκεί και πέρα υπήρχαν και 2 ή 3 συνεργοί που προκάλεσαν όλον αυτόν τον πανικό”.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt o πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Λιέγη, Ηλίας Κουντάνης



Το χρονικό

Τα θύματα των μακελάρηδων ανυποψίαστα ήταν σε στάση λεωφορείου στην πλατεία Σεν Λαμπέρ της Λιέγης. Ξαφνικά ένας άνδρας άρχισε να πετά εναντίον τους χειροβομβίδες και να πυροβολεί.
Επικράτησε πανικός. Όλα τα καταστήματα στην πόλη έκλεισαν, η αστυνομία άρχισε να εκκενώνει το κέντρο της πόλης, ενώ επι τόπου άρχισαν να φτάνουν ασθενοφόρα και να στήνονται αυτοσχέδια ιατρεία.
Οι αστυνομικοί άρχισαν να ψάχνουν για υπόπτους και να τους καταδιώκουν.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗΣ

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΕΝΟΣ ΥΠΟΠΤΟΥ

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας στην πόλη Λιέγη έφτασα και ο βασιλιάς της χώρας Αλβέρτος Β’ με την βασίλισσα Πάολα,  συνοδευόμενοι από τον νέο πρωθυπουργό Ελιο Ντι Ρούπο.

REUTERS

 

  H ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΛΙΕΓΗΣ

Η ΛΙΕΓΗ

Η Λιέγη είναι η ανατολικότερη επαρχία της Βαλλωνίας και του Βελγίου. Είναι κατά κύριο λόγο Γαλλόφωνη, με μια Γερμανόφωνη μειονότητα που ζει κατά μήκος των ανατολικών συνόρων με τη Γερμανία. Συνορεύει με την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τις Βελγικές επαρχίες Λουξεμβούργο, Ναμούρ, Βαλλωνική Μπραμπάντ, Φλαμανδική Μπραμπάντ και Λιμβουργία. Πρωτεύουσά της είναι η Λιέγη. Έχει έκταση 3.844 χλμ² που χωρίζεται σε τέσσερις διοικητικές περιφέρειες (arrondissements στα Γαλλικά) που περιέχουν 84 δήμους.
Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα και υπήρξε για ένα μεγάλο διάστημα ένα άσημο γεωργικό χωριό. Στη συνέχεια όμως απέκτησε θρησκευτικό χαρακτήρα (μεταφέρθηκε εδώ η έδρα της επισκοπής της Τονγκρ). Το 16ο αιώνα αρχίζει η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της πόλης και σε μικρό διάστημα έγινε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο.
Η Λιέγη φημίζεται σήμερα για την παραγωγή πυροβόλων όπλων και ως εμπορικό κέντρο, γιατί έχει γίνει σημαντικός οδικός και σιδηροδρομικός κόμβος.

 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα