Οικονομία

Η τρόικα μας απειλεί με την πέμπτη δόση – Συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο οικονομικών

- Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγεί στις αγορές το 2012
- Πόσες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μας ζητάνε
- Διαβάστε ποιοί υπουργοί φάγανε "κόκκινη κάρτα” απο τους ελεγκτές της τρόικας
- Το δίλημμα Παπανδρέου: Ανασχηματισμός ή εκλογές;

Στο πιο κρίιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την πέμτπη δόση του δανείου και την πρόσθετη βοήθεια που θα χρειαστεί η χώρα μας το 2012. Η τρόικα διατυπώνει ενστάσεις για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ζητεί να προχωρήσει άμεσα η εκποίηση δημόσιας περιουσίας και ΔΕΚΟ καθώς και απολύσεις υπαλλήλων σε επιχειρήσεις που κλείνουν, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στην αγορά.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλώντ Γιούνκερ στέλνει αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα λέγοντας “για μένα είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012”. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Munchner Merkur ασκεί πίεση στην Ελλάδα να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας ότι “η χώρα θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου”.

Διαβάστε την είδηση για όσα είπε ο επικεφαλής του Eurogroup

Μεσα στο Σαββατοκύριακο ετοιμάζεται μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με μέτρα «δια χειρός» τρόικας, με στόχο να εξασφαλιστούν τα περίπου 67 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2012.

“Κόκκινες κάρτες” μοίρασαν στους υπουργούς, σύμφωνα με το “Εθνος”, τα στελέχη της τρόικας και απείλησαν πως θα διακόψουν τη χρηματοδότηση, αν η χώρα μας δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα ζητεί από τον Γ. Ραγκούση πάγωμα των προσλήψεων, ακύρωση της πολιτικής των μετατάξεων και απολύσεις ενώ τα “εσπασε” και με τη Λ. Κατσέλη καθώς οι ελεγκτές θεωρούν “αδιανόητο” το ποσο των 56 δισ. που είναι το κόστος των συντάξεων. Τα στελέχη ζητούν νέο ασφαλιστικό, κόψιμο επικουρικών και βαρέων-ανθυγιεινών, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις και μείωση του όγκου της υγείας, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για νοσοκομεία και γιατρούς.

Η τρόικα ζήτησε επίσης από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Ειδικότερα για το θέμα των αυθαιρέτων στάθηκαν στις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις συνταγματικές πρόνοιες που περιπλέκουν το ζήτημα.

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός εχει μπροστά του ένα τεράστιο δίλημμα: ανασχηματισμός ή έκλογες; Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές και μέχρι τα μέσα Ιουνίου το αργότερο θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις από τον κ. Παπανδρέου, αφού μέχρι τότε θα έχει ξακαθαρίσει το σκηνικό σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε την είδηση

Διαβάστε επίσης
Έκτακτη συνάντηση Μερκελ-Στρος Καν για την Ελλάδα

Γ.Παπανδρέου : Προσβλητικό να μας ζητάνε νησιά ως εγγύηση


Die Welt: “Ναι” Βρυξελλών και Βερολίνου σε “ήπια αναδιάρθρωση”

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα