Πολιτική

Όλος ο κόσμος μας ζητά συναίνεση και εδώ μέσα… μπάχαλο

- Επιμένει να ζητά συναίνεση ο πρωθυπουργός και επιμένει να αρνείται ο Σαμαράς
- Γκάλοπ δίνει προβάδισμα στη ΝΔ, στελέχη ζητούν ανοιχτά πρόωρες εκλογές
- "Βόμβες" στην κυβέρνηση βάζει ο Βενιζέλος με "καρφιά" κατά Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου
- Θα λύσει το αδιέξοδο ο ανασχηματισμός;

Σε πρωτοφανούς αστάθειας πολιτικό σκηνικό παίζεται το θρίλερ της επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση σε όλους τους τόνους για να τρέξει το πρόγραμμα περικοπών και αποκρατικοποιήσεων, προτείνοντας ακόμη και πρόσωπα κοινής αποδοχής με την Αντιπολίτευση σε κρίσιμες θέσεις.

Το ίδιο αίτημα απευθύνουν καθημερινά πολιτικοί χωρών της Ευρωζώνης που πρέπει να πανε στα κοινοβούλιά τους να ζητήσουν στήριξη για εκταμίευση κονδυλίων προς την Ελλάδας. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί έξω είναι και η πρωτοφανής επίθεση που εξαπέλυσε κατά του κ. Σαμαρά ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας.

Ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς εμμένει στην άρνηση, μιλώντας για “λάθος συνταγές” και για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αν και όταν γίνει κυβέρνηση.

Πέρα από τον κ. Σαμαρά ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να πείθει για το πρόγραμμα και αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές να βράζουν. Άλλοι ανησυχούν για το πως θα σηκώσουν το χέρι να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, ενώ υπουργοί δεν δέχονται “μπάστακες” στα υπουργεία τους, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σκανδαλίδης.

Φωτιές ανάβει και η συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα του Ευ. Βενιζέλου. Ο υπουργός Άμυνας αναφέρει ότι “η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές” το Μεσοπρόθεσμο, πράγμα αδύνατο καθώς ο ΛΑΟΣ δεν θα ψηφίσει και η ΝΔ δεν συναινεί.

Για τις αποκρατικοποιήσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα ο κ. Βενιζέλος λέει: “Οι αποφάσεις είναι τόσο κρίσιμες και τόσο πολύπλοκες, που καθεμία πρέπει να έχει τη μορφή νόμου, γιατί αλλιώς δημιουργούνται τεράστιες διοικητικές και νομικές δυσχέρειες, ενώ υπάρχει – ας μην το κρύβουμε – και ζήτημα ευθύνης για τα πρόσωπα που θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις”.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση χάνει όλο και περισσότερη λαϊκή στήριξη, όπως δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση που φέρνει μπροστά τη ΝΔ για πρώτη φορά και μάλιστα με 4 μονάδες – με το πολιτικό σκηνικό να γίνεται ακόμη πιο ρευστό. Μάλιστα ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά ανοιχτά εκλογές.

Αστάθμητος παράγοντας οι διαδηλώσεις των “Αγανακτισμένων” πολιτών, που κάνουν σαφές το πόσο απεχθές είναι το πρόγραμμα και πόση αντίδραση υπάρχει στην κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, θα “αντεπιτεθεί” με ανασχηματισμό, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και μέσα στην εβδομάδα, παρότι δέχεται εισηγήσεις για αρχές Ιουλίου, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

“Εργαλείο” για ισχυροποίηση της θέσης της κυβέρνησης είναι και η διενέργεια δημοψηφίσματος, ωστόσο ακόμη δεν είναι σαφές ποιο θα μπορούσε να είναι το ερώτημα και τι αντέχει πραγματικά η κυβέρνηση να ρωτήσει τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Παπανδρέου: Ζητά πάλι συναίνεση και προτάσεις

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Με 160 ψήφους ο Τασούλας στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: 40 Κατσέλη, 34 Γιαννίτσης, 14 Κυριακού
49 «παρών» και 3 απόντες. Τασούλα ψήφισαν Σαμαράς και Σαλμάς. Γιαννίτση ψήφισαν Θρασκιά και Παππάς. Κατσέλη ψήφισαν Λινού και Παπαϊωάννου. «Παρών» από Τζάκρη, Στίγκα, Αποστολάκη, Χρηστίδου, Χουρδάκη
Με 160 ψήφους ο Τασούλας στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: 40 Κατσέλη, 34 Γιαννίτσης, 14 Κυριακού