Στο δίπολο “επίθεση – μεταρρυθμίσεις” κινήθηκε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίθεση ασφυκτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και σχέδιο ανάκαμψης της χώρας που θα στηρίζεται σε… ατελείωτες μεταρρυθμίσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με κεντρικό σύνθημα το “Συμφωνία Αλήθειας – Ενωμένοι για την Ελλάδα μας”, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως δεν θα κάνει πράξη απλά τις μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο φάσμα των μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά θα εφαρμόσει ένα ακόμη περισσότερο εμπλουτισμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα είναι τόσο παραγωγικό, ώστε οι Θεσμοί θα καταλήξουν να έχουν χαμηλότερες δημοσιονομικές απαιτήσεις από τη χώρα.
“Η παροχολογία από το βήμα της ΔΕΘ, δεν έχει πλέον την παραμικρή θέση στην σημερινή δοκιμαζόμενη Ελλάδα της κρίσης. Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις. Δεν θα μοιράσω χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. Ποτέ δεν πρόκειται να το κάνω” είπε ξεκινώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “δείχνοντας” ξεκάθαρα τον Αλέξη Τσίπρα.
“Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε με την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα τη συμφωνία αλήθειας”, συνέχισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για να επιστρέψει στην προσπάθεια αποδόμησης του πρωθυπουργού:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Δεν διδάχθηκε τίποτα από τη συντριβή των επικίνδυνων φαντασιώσεών του στα βράχια της πραγματικότητας. Συνεχίζει αμετανόητος και προσβλητικός. Εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα με το λόγο και τις πράξεις του.Επιμένει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Ο κύριος Τσίπρας δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση. Όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν. Έχει ένα και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει. Ποτέ. Οι πολίτες πια ξέρουν:
ΣΥΡΙΖΑ ίσον:
– Φτώχια και κοινωνική ισοπέδωση
-Ελλάδα μειωμένων προσδοκιών, εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια. Διχασμένη, χωρίς αυτοπεποίθηση.
Αυτήν την Ελλάδα μας κληροδοτεί ο κ. Τσίπρας ο οποίος τελικά μας κάνει όλους φτωχότερους, ηττημένους, λιγότερο ελεύθερους. Δεν μπορεί να μας κάνει καλύτερους”.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιό του, τη “Συμφωνία Αλήθειας”, τονίζοντας αρχικά πως η χώρα χρειάζεται μια “επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δις την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ”.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τα “μέτρα άμεσης εφαρμογής”, όπως τα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι τα εξής:
– Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο)
– Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%
– Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί
– Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ
Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, θα γίνουν οι εξής αλλαγές:
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων
-Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.
Όπως τόνισε ο ίδιος, οι άμεσες παρεμβάσεις θα κοστίσουν περίπου 1,3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις ευρώ τη διετία, αναλύοντας στη συνέχεια το πώς θα γίνει αυτή η εξοικονόμηση, “δείχνοντας” το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα παρουσίασε 10 μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση:
1) 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
2) 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
3) 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
4) 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
5) 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
6) 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
7) 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
8) 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
9) 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
10) 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, “σκληρή” γλώσσα χρησιμοποίησε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας για την ΕΡΤ. Συγκεκριμένα τόνισε: “Μειώνουμε στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ. Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας“.
Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, σημείωσε πως “η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, ειδικά των επιχειρηματικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν και πάλι την πραγματική οικονομία”.
Όσον αφορά δε, στην ενίσχυση των επενδύσεων, ανακοίνωσε πως:
1) Αυξάνουμε τις αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.
2) Μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.
3) Στηρίζουμε τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.
Ταυτόχρονα έστειλε και “μήνυμα” στους επιχειρηματίες, λέγοντας: “Εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία.
Κι εσείς οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βοηθήσετε τη χώρα σας τώρα που σας έχει ανάγκη. Με επενδύσεις. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε. Δεν είναι η ώρα της αποχώρησης. Είναι η ώρα της επιστροφής. Είναι η ώρα της προσπάθειας για την πατρίδα. Είναι καθήκον“.
Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας, τονίζοντας πως “δεν είναι μόνο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Δεν πρόκειται να ανεχθώ ανεξέλεγκτα φαινόμενα όπως αυτά που πρόσφατα βίωσε η Θεσσαλονίκη όπου αναρχικοί μπαχαλάκηδες διέλυσαν την πόλη.
Η ανοχή στην παραβατικότητα με τη δική μου κυβέρνηση σταματά. Και είμαι απόλυτος σε αυτό. Σταματά η κυβερνητική πρακτική που κλείνει το μάτι σε κουκουλοφόρους που πότε εισβάλλουν και βεβηλώνουν εκκλησίες, πότε καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες και πότε μετατρέπουν σε άβατο ολόκληρες γειτονιές.
Η νέα Ελλάδα θα ξαναγίνει κανονική χώρα στην οποία όλοι σέβονται τον νόμο, και τα δικαιώματα των πολλών δεν θα συνθλίβονται από τις ορέξεις των λίγων”.
Για τις τηλεοπτικές άδειες:
“Η αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών έχει ως μόνο σκοπό τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση”.
Για τη Δικαιοσύνη:
“Οι πολλαπλές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη υπονομεύουν τη ανεξαρτησία της και αμφισβητούν την ίδια τη διάκριση των εξουσιών, θεμέλιο λίθο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος”.
Να σημειώσουμε πως την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολούθησαν δύο πρώην “γαλάζιοι” πρωθυπουργοί, οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ, Μαρέβα Μητσοτάκη, αλλά και πλήθος πρωτοκλασσάτων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
Φωτογραφίες: Eurokinissi