Μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε… πολλές ώρες μετά τον αρχικό προγραμματισμό και ίσως το πνεύμα των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε να είναι ενδεικτικό του τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης.
Ο πρωθυπουργός πήρε θέση ενώπιον των δημοσιογράφων λίγο μετά τις 00:30 (σ.σ. αρχικά γνωρίζαμε πως αυτό θα γίνει στις… 19:30 το απόγευμα!) και ξεκίνησε με τις… διεκπεραιωτικές δηλώσεις σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα χαρακτήρισε “πολύωρη και πολυθεματική” την σημερινή (σ.σ. χθεσινή) Σύνοδο για να συνεχίσει: “Υπήρξε η ομόφωνη απόφαση για να είναι η ΕΕ μέρος της διάσκεψης της Γενεύης. Είναι σημαντική απόφαση. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα είναι κράτος – μέλος της ΕΕ”.
Στη συνέχεια δήλωσε πως συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας της Ευρώπης, το προσφυγικό, “για το οποίο τόνισα για μία ακόμη φορά το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα”, αλλά και το Brexit, ενώ αποκάλυψε πως “εγκρίθηκε το νέο σχέδιο δράσης για την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Ήδη τίθεται σε εφαρμογή με τη νέα ευωρπαϊκή συνοριοφυλακή με συγκεκριμένες δεσμεύσεις της ΕΕ για την επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, για την αποστολή στελχών στα νησιά. Θέτει πολύ φιλόδοξους στόχους για 2 με 3 χιλιάδες τον μήνα σχετικά με τις μεταγκαταστάσεις”.
Τέλος, χαρακτήρισε “τραγική” την κατάσταστη στο Χαλέπι, τονίζοντας την ανάγκη μιας ειρηνικής λύσης πριν “μεταπηδήσει” στο… ζουμί. Δηλαδή τα οικονομικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα: “Γγνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα κλείνει την δεύτερη αξιολόγηση. Από τον Αύγουστο του ’15 τηρήσαμε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις μας και συνεχίσαμε την δημοσιονομική πολιτική.
Το 2015 και το 2016 είχαμε υπεραπόδοση εσόδων, η ανεργία έχει μειωθεί, περίπου 4,5 μονάδες χαμηλότερα από ό, τι την παραλάβαμε, η ελληνική οικονομία πέρασε σε φάση ανάπτυξης και έχει θετικό πρόσημο. Σήμερα είναι πιθανό το 2016 να κλείσει συνολικά με θετικό πρόσημο.
Σε αυτή τη φάση, που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε για να διατηρηθεί η ανάκαμψη και η σταθερότητα.
Ενώ εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις θεωρούμε απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν και πάλι το διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδος. Τα προγράμματα λιτότητας που παραδέχτηκαν οι ίδιοι οι εμπνευστές τους παραδέχτηκαν ότι απέτυχαν”.
Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρθηκε εναντίον του Ταμείου, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς. Ενδεικτικό είναι πως έκανε λόγο για “αντιδημοκρατικές απαιτήσεις”.
Τόνισε χαρακτηριστικά: “Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή για μέτρα λιτότητας μετά το 2019 είναι αντιδημοκρατική που στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων.
Κανένα δημοκρατικό Κοινοβούλιο της Ευρώπης δεν θα δεχόταν μέτρα για μετά από 3 χρόνια. Αν το Ταμείο είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους του 3,5% θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς την κατεύθυνση των Θεσμών, όχι προς την Ελλάδα, ώστε αυτοί οι στόχοι να μειωθούν.
Πρέπει το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και στην Ευρώπη το κεκτημένο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κατάσταση εξαίρεσης που καταδικάστηκε η Ελλάδα δεν μπορεί να μονιμοποιηθεί.
Κατανοώντας όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ευρώπη και λαμβάνοντας υπόψιν την τήρηση της συμφωνίας από την Ελλάδα, πιστεύω πως θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της β αξιολόγησης”.
Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού, είναι πως δεν έδειξε καμία… διάθεση υπαναχώρησης σχετικά με τις εξαγγελίες του στο πρόσφατο διάγγελμα για το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους (σ.σ. το οποίο απόψε υπερψηφίστηκε στην Βουλή με 196 “ναι”) και την μη εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που έχουν “πληγεί” από τις προσφυγικές ροές.
Κι αυτό έχει τη σημασία του, διότι ουσιαστικά αποτελεί ένα νέο “μήνυμα” προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, τόνισε πως τα χρήματα για τις παροχές αυτές έχουν προκύψει από την υπεραπόδοση των εσόδων και “δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018 “.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως “είναι κατανοητό απ’ όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης”.
Μάλιστα χαρακτήρισε “παρεξήγηση” την όλη υπόθεση και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα λυθεί. Εδώ να σημειώσουμε πως την επόμενη εβδόμαδα αναμένεται να συγκληθεί το EuroWorking Group, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα “ξεπαγώματος” των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Με βάση την αξιολόγηση που έστειλαν οι θεσμοί στα κράτη-μέλη, για το κατά πόσο τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση είναι συμβατά με το πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.
Η όλη υπόθεση του “παγώματος” των μέτρων αυτών που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις “παροχές Τσίπρα”, αφού η απόφαση πάρθηκε αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
“Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί (σ.σ. το θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος), τόνισε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: “Άλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα”.
“Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία“, συνέχισε, “δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας“.
Μετά τα… οικονομικής φύσεως ζητήματα, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και προς… Τουρκία μεριά, επίσης χωρίς να κατονομάσει κάποιον, αλλά με τα “λεγόμενά” του να παίζουν αυτό τον ρόλο και να “δείχνουν” Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως “οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδιοξίας για επίλυση του Κυπριακού”, για να… ρίξει αμέσως μετά τη “βόμβα”: “Το timing είναι κακό γιατί έχουμε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αλλά και στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα, όπου συχνά ακούγονται απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών“.
“Πιστεύω όμως ότι οι επόμενες γενιές δεν θα έχουν αναμνήσεις συνύπαρξης στην Κύπρο. Να έχει επιτέλους και η Ευρώπη ένα success story. Γι’ αυτό ζητήσαμε από την ΕΕ να λάβει δράση. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, δεν είναι μια τρίτη χώρα“, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δείχνοντας πως ουσιαστικά θέτει και την Ευρωπαϊκή Ένωσης προ των ευθυνών της για την επίλυση του Κυπριακού…