Αποκαλυπτική όπως πάντα ήταν η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ “Ιστορίες”, μιλώντας για όλα όσα διαδραματίστηκαν το κρίσιμο διάστημα των πρώτων 7 μηνών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε τη συνέντευξή της λέγοντας πως βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτωντας πως έγινε μέλος του κόμματος, αφού εξελέγη βουλευτής. Όπως είπε, γνώρισε τον Αλέξη Τσίπρα στα φοιτητικά τους χρόνια και έτσι είχαν μία κοινή πορεία μέσω των παρατάξεων που στήριζαν τότε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην ερώτηση για το πώς έμαθε πως δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε πως δεν είχαν ποτέ συμφωνήσει από πριν εάν θα αναλάμβανε κάποιον υπουργικό θώκο. Στη διαδικασία της συγκρότησης της κυβέρνησης, όπως είπε, κλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Τότε της πρότεινε να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντάς το ως υπουργείο τέρας που δεν ήξερε καν τη δομή του μέχρι τότε. Περιμένε, όπως αποκάλυψε η κα Κωνσταντοπούλου, να του απαντήσει θετικά, κάτι πιου τελικά δεν έγινε.
Αποκάλυψε πως η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που ανακοινώθηκε αμέσως χωρίς να έχει συζητηθεί τίποτα και η τοποθέτηση του κ. Σαγιά στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, ήταν δείγματα για εκείνη πως ίσως κάτι δεν πήγαινε καλά.
Επανέλαβε πως πρότεινε τον κ. Λαφαζάνη για Πρόεδρο της Βουλής και ο Αλέξης Τσίπρας της απάντησε πως “εάν θέλω να τους τρελάνω θα κάνω εσένα”. Δήλωσε πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την κάλεσε να είναι στην ορκωμοσία της κυβέρνησης αν και δεν συνηθίζεται. Η ίδια τόνισε πως δεν ζήτησε να τοποθετηθεί Πρόεδρος της Βουλής και είχε προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μιας και είχε προετοιμαστεί για αυτό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην ερώτηση εάν πιστεύει πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει κάποια συμφωνία με τους δανειστές πριν από τις εκλογές, τότε η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως είναι πεπεισμένη πως ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως και πριν τις εκλογές είχε συμφωνήσει με τους δανειστές.
Σχετικά με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως επρόκειτο για κεραυνό εν αιθρία, αποκαλύπτωντας πως εξέφρασε αμέσως την αντίθεσή της στον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, τόνισε πως την επόμενη ακριβώς ημέρα συναντήθηκε μαζί του στο γραφείο του στη Βουλή και του εξήγησε πως αυτό το σχέδιο είναι ένα καθαρό Μνημόνιο, επισημαίνοντας πως με αυτό το χαρτί της συμφωνίας, οι δανειστές θα προσπαθήσουν να τους εξαντλήσουν στις διαπραγματεύσεις.
Εκείνος, όπως ισχυρίζεται, της παρουσίαζε τη συμφωνία μία πολύ καλή συμφωνία, πως δεν είναι ούτε μαύρο ούτε άσπρο αλλά γκρι, με εκείνη να επιμένει πως θα πρέπει να οργανώσουν εργαλεία διαπραγμάτευσης, όπως η Επιτροπή Αλήθειας για το χρέος και τις γερμανικές αποζημιώσεις, δύο εργαλεία με τα οποία είχε συμφωνήσει τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Για εκείνη τη συμφωνία του Φλεβάρη, έγινε μία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου, όπως αναφέρει, ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε με επιθετική συμπεριφορά. Αποκάλυψε πως τότε με εξαίρεση τους υπουργούς όλοι οι υπόλοιποι είχαν αντιρρήσεις για το κείμενο της συμφωνίας, ενώ και η ίδια τόνισε τότε πως ουσιαστικά πρόκειται για ένα Μνημόνιο. Σημείωσε πως τότε διαπίστωσε μία αντίθεση στα λεγόμενα ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη για τη διατύπωση του χρέους, ενώ στην ψηφοφορία τότε η ίδια ψήφισε ΟΧΙ σε αυτή τη συμφωνία του Eurogroup.
Αποκάλυψε μάλιστα πως από τον Φεβρουάριο ουσιαστικά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είχε “πεθάνει”, κάτι που είχε δηλώσει τότε και ο πρώην υπουργό Οικονομικών, κ. Βαρουφάκης, ο οποίος σύμφωνα με την κα Κωνσταντοπούλου σε αυτή τη συνεδρίαση είχε δηλώσει πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν θα έπρεπε ποτέ να εξαγγελθεί.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για αιφνιδιασμό και εξαπάτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας για το ποιό πρόσωπο θα προταθεί. Τότε οι υπεύθυνοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχαν δώσει τη διαβεβαίωση πως το όνομα θα συζητηθεί και δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Σημείωσε πως το πρόσωπο που προτάθηκε τελικά, δηλαδή ο κ. Παυλόπουλος, το άκουσαν όλοι και εκείνη από τον Αλέξη Τσίπρα σε ανοιχτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής.
Η ίδια είχε κάνει πρόταση να υπάρξει ένα πρόσωπο από την Αριστερά με κύρος, όπως την Πέπη Ρηγοπούλου, Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, τον Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλο και την Ιωάννα Καρυστιάνη.
Είχε εκφράσει μάλιστα και τη ρητή της αντίθεση με ένα πρόσωπο, όπως ο κ. Αβραμόπουλος, η οποία τελικά δεν καρποφόρησε γιατί, όπως ισχυρίζεται, έφερνε αντιρρήσεις ο κ. Γιουνκέρ. Σημείωσε μάλιστα πως αυτό είναι το συμπέρασμά της πως ο κ. Γιούνκερ δεν ήθελε να αλλάξει το πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου στη Κομισιόν. Μεταξύ των κ.κ. Αβραμόπουλο και Παυλόπουλο, η ίδια δήλωσε πως θα προτιμούσε τον κ. Παυλόπουλο, λέγοντας μάλιστα πως πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της γιατί ποτέ δεν περίμενε πως θα εξελιχθεί σε εκπρόσωπο των δανειστών.
Έκπληξη μάλιστα προκαλεί το γεγονός πως χαρακτήρισε τον Προκόπη Παυλόπουλο ανδρείκελο.
Για το Σχέδιο Β
Η κα Κωνσταντοπούλου τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ότι μπορούσε για να μην υπάρξει σχέδιο Β και να μπορει να παρουσιάσει το Μνημόνιο ως μοναδική λύση. Για το παράλληλο πρόγραμμα, αποκάλυψε πως σε μία συνάντηση στις 16 Μαΐου στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης την ενημέρωσε πως υπάρχει σχέδιο για παράλληλο νόμισμα και ένα παράλληλο τρόπο πληρωμών.
Αυτή η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα έγινε μετά την έντονη διαφωνία που είχε με τον κ. Δραγασάκη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον οποίο κατηγόρησε πως επέμενε να παραδώσει η Βουλή τα αποθεματικά της ώστε να πληρωθούν οι δανειστές.
Μπροστά στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, η κα Κωνσταντοπούλου μπροστά στην εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατιά, είναι υπέρ οποιουδήποτε εναλλακτικού τρόπου, έστω κι αν αυτό ονομάζεται παράλληλο νόμισμα ή ηλεκτρονικό νόμισμα ή οτιδήποτε για να υπάρχει ρευστότητα.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκάλυψε πως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο είχε συζητήσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, με τον κ. Τσίπρα να το συζητάει εάν φτάσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο με τους δανειστές. Τότε ο κ. Τσίπρας της είχε πει “εντάξει το δημοψήφισμα εάν το κερδίσεις, αλλά εάν το χάσεις;”.
Εκείνη τότε του απάντησε πως εάν χάσει στο δημοψήφισμα τότε θα πρέπει να παραιτηθεί, λέγοντάς του χαρακτηριστικά “δεν φαντάζεσαι πως θα εφαρμόσεις το Μνημόνιο”. Του εξήγησε πως θα πρέπει να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και αν το δημοψήφισμα βγει κατά του τότε οφείλει να παραιτηθεί.
Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως έκανε το δημοψήφισμα μόνο και μόνο για να δείξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πως το παλεύει. Σε μία σύσκεψη πριν το δημοψήφισμα, η κα Κωνσταντοπούλου περιγράφει πως ο Αλέξης Τσίπρας έδειχνε φοβισμένος, αντίθετα με εκείνη που ήταν αισιόδοξη πως ο κόσμος θα στηρίξει το ΟΧΙ. Για τη βραδιά του δημοψήφισματος, δήλωσε πως η ατμόσφαιρα μέσα στο Μαξίμου ήταν πένθιμη και υπήρχε μία κατηφής ομήγυρη γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων.
Μετά το δημοψήφισμα, η κα Κωνσταντοπούλου αποκάλυψε πως ο Αλέξης Τσίπρας της είπε: θα κάνω μία δήλωση που δεν θα σου αρέσει” και εν συνεχεία έφερε στη Βουλή μία συμφωνία που ήταν αυτή που είχε απορρίψει ο κόσμος με το δημοψήφισμα. Όπως είπε ο ίδιος δεν ήθελε ούτε να συζητήσει μαζί της και όταν εκείνη επέμεινε τότε η Ζωή Κωνσταντοπούλου πήγε στο γραφείο του. Εκεί βρισκόταν ο κ. Φλαμπουράρης και ο κ. Βούτσης, από τους οποίους ζήτησε η ίδια να αποχωρήσουν, κάτι που όπως τόνισε, δεν άρεσε καθόλου στον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή τη συνάντηση δεν πήρε καμία ουσιαστική απάντηση, όπως τόνισε στη συνέντευξή της η πρώην Πρόεδρος της κυβέρνησης.
Το βράδυ της διαπραγμάτευσης, έκανε γνωστό πως του έστειλε ένα SMS καλώντας τον να μην υπογράψει και να γυρίσει πίσω και πως θα τον στηρίξει με κάθε τρόπο, αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση. Η τελευταία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν στις 23 Ιουλίου μετά την επιστολή που είχε στείλει στον ίδιο και τον Προέδρο της Δημοκρατίας πως παραβιάζεται η δημοκρατία. Τότε την κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου, όπου συζήτησαν όλα όσα συνέβησαν και αυτά που θα συνέβαιναν στο μέλλον. Σε αυτή τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας προσπαθούσε να την προετοιμάσει, όπως λέει, για τη ρήξη που θα υπήρχε ανάμεσά τους και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκείνη προσπαθούσε να τον πείσει πως υπάρχει χρόνος να αλλάξουν τα πράγματα.
Κλείνοντας τη συνέντευξή της η κα Κωνσταντοπούλου επιβεβαίωσε πως θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, λέγοντας πως είναι και σήμερα αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα και θα λάβει πρωτοβουλίες σε επίπεδο πολιτικού οργανισμού και σε επίπεδο κόμματος, προκειμένου να ανατραπεί “αυτό το καθεστώς”.